Palestina ontvangt Saudi-Arabië en Maleisië op neutraal terrein

De bondscoach van Saudi-Arabië, Bert van Marwijk.
epa De bondscoach van Saudi-Arabië, Bert van Marwijk.
Palestina zal Saudi-Arabië en Maleisië op neutraal terrein ontvangen in de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2018. Dat heeft de Wereldvoetbalbond (FIFA) vandaag bekendgemaakt.

De Wereldvoetbalbond motiveert die beslissing omwille van veiligheidsredenen, na een bijeenkomst in Palestina tussen de veiligheidsverantwoordelijke van de FIFA en de lokale autoriteiten. Palestina bevestigde uiteindelijk dat het "niet langer in staat is de veiligheid rond de wedstrijden te garanderen", aldus het persbericht.

Oorspronkelijk zouden beide duels in Palestina plaatsvinden. Gisteren had de nationale ploeg van Saudi-Arabië, met de Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk, nog aangekondigd niet naar Palestina te willen afzakken.

Het duel met Saudi-Arabië wordt verplaatst van donderdag 5 naar maandag 9 november. Eerder stond die wedstrijd al op 13 oktober op de kalender. De confrontatie met Maleisië blijft op dezelfde datum, donderdag 12 november, geprogrammeerd.

Bert van Marwijk.
EPA Bert van Marwijk.

Bert van Marwijk is uiterst tevreden met de beslissing van de FIFA om het duel met Palestina op neutraal terrein te laten plaatsvinden. "Het gezond verstand heeft gezegevierd," aldus de bondscoach van Saudi-Arabië.

"Ik heb destijds spontaan gezegd dat ik niet naar een oorlogsgebied af zou reizen, maar al snel bleek dat de spelers, de bond en mijn staf daar precies hetzelfde over dachten." Deze ochtend werd bekend dat niet alleen de bondscoach, maar ook het elftal van Saudi-Arabië weigerde af te reizen naar Palestina. Kort daarop kwam het besluit van de FIFA naar buiten om het duel op neutraal terrein te laten plaatshebben af te werken en tevens een andere datum te zoeken. In plaats van morgen, zal de wedstrijd nu worden gespeeld op 9 november. Aan de Palestijnen de taak om de een locatie elders in Azië aan te wijzen.  "Gelukkig heeft de FIFA uiteindelijk toch geluisterd," zegt Van Marwijk. "Het gaat om de menselijke maat: je laat een voetbalelftal niet voetballen in onveilig gebied. Ik ben blij dat er nu eindelijk een oplossing is."Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00