Oranje maakt gebruik van Google Glass

Keeperstrainer Frans Hoek, en rechts Google Glass
ANP Keeperstrainer Frans Hoek, en rechts Google Glass
Het Nederlands elftal maakt sinds kort gebruik van Google Glass, de bril met ingebouwde computer die het mogelijk maakt om onder meer snel wedstrijdsituaties te herkennen. Nu.nl meldt dat het bedrijf Triple IT applicaties voor de bril heeft ontwikkeld. Het zou gaan om een programma dat statistieken toont van spelers en teams, zoals bijvoorbeeld de opstelling van een team of de lengte van een speler.

De tweede applicatie is innovatiever. Daarmee kunnen video-analyses worden bekeken. Beelden van een standaardsituatie kunnen bijvoorbeeld ter plekke met een training worden vergeleken. Op die manier kan de trainer sneller en makkelijker inspelen op het handelen van zijn spelers.

Google Glass wordt bij Oranje vooralsnog alleen gebruikt door keeperstrainer Frans Hoek, omdat hij het meest bij standaardsituaties is betrokken.

Sneijder en RvP
Oranje onderzoekt ook het inzetten van de Oculus Rift-bril, waarmee in de toekomst gerichter spelers kunnen worden getraind. Sander Schouten, projectleider innovaties bij Triple IT, haalt Wesley Sneijder en Robin van Persie aan als voorbeeld. "Van Persie krijgt de bal maar niet, maar kan door de Oculus Rift-bril precies zien wat Sneijder zag. Op die manier kan hij leren hoe hij de volgende keer wel aanspeelbaar is", zegt hij tegen Nu.nl.

Triple IT werkt aan speciale hardware om de positie van spelers te volgen op het veld. Op basis van die informatie kan iemand precies zien wat de voetballer zag. Het hele voetbalveld is daardoor in alle richtingen zichtbaar, waardoor de speler zich ook echt op het voetbalveld waant.