Oranje dat ruim moet winnen in Wit-Rusland om alsnog WK te halen? De opdracht lijkt ho-pe-loos

anp
Ruim winnen in Wit-Rusland, en liefst met meer doelpunten verschil dan Zweden dat tegen Luxemburg doet. Dàt is de opdracht voor het Nederlands elftal, zaterdag in de Borisov Arena. Probleem voor Oranje: zó slecht presteert Wit-Rusland de laatste jaren voor eigen publiek niet. Afgaande op die cijferbalans (zie onderaan), lijkt de opdracht hopeloos.

Om het WK - of in de eerste plaats de barrageduels - te halen, heeft Oranje veel doelpunten nodig in Wit-Rusland. Dat komt deels omdat Wit-Rusland vorige maand zijn thuiswedstrijd tegen Zweden met liefst 0-4 verloor. Bondscoach Igor Krioesjenko experimenteerde toen met andere spelers en stuurde zijn team voor de verandering met aanvallende opdrachten het veld op. Gelet op de zware nederlaag kan hij tijdens het duel tegen Oranje zomaar weer terugvallen op een extreem behoudende tactiek.

Verdedigen kan Wit-Rusland de laatste jaren wel als het op vertrouwde bodem voetbalt. Van de acht thuiswedstrijden voor het duel tegen Zweden ging de afgelopen 2,5 jaar alleen een ontmoeting tegen het ijzersterke Spanje verloren. Met het kleinste verschil: 0-1. De sterren van Frankrijk kwamen in deze WK-kwalificaties niet verder dan een gelijkspel (0-0) en Bulgarije moest een nederlaag incasseren (2-1). In die acht thuisduels vóór Zweden incasseerde Wit-Rusland slechts drie tegengoals.

Ruim winnen bij Wit-Rusland is Oranje bovendien nog nooit gelukt. Van de drie eerdere uitduels werden er twee verloren. De enige zege dateert van 7 juni 2003 toen Dick Advocaat ook bondscoach was. Patrick Kluivert en Marc Overmars scoorden bij de 0-2 zege van Oranje destijds. Diezelfde Advocaat kan nu alleen maar hopen dat Wit-Rusland net zo fanatiek probeert aan te vallen als vorige maand tegen Zweden. "Ze spelen de laatste wedstrijden steeds met andere spelers. We weten dus niet wat we kunnen verwachten", zegt Advocaat. "Maar winnen bij Wit-Rusland is vaak lastig genoeg. Laten we dat nu eerst proberen voordat we het over een ruime zege hebben."

Met Danny Blind nog op de bank won Oranje de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland met 4-1. "Ik heb die wedstrijd nog eens bekeken", aldus Advocaat. "Maar het had zo maar slecht voor ons kunnen aflopen. Wit-Rusland kreeg goede kansen."

Laatste acht thuisduels Wit-Rusland (vóór 0-4 nederlaag tegen Zweden):

12/06/2017: Wit-Rusland - Nieuw-Zeeland 1-0
09/06/2017: Wit-Rusland - Bulgarije 2-1
10/10/2016: Wit-Rusland - Luxemburg 1-1
06/09/2016: Wit-Rusland - Frankrijk 0-0
12/10/2015: Wit-Rusland - Macedonië 0-0
08/09/2015: Wit-Rusland - Luxemburg 2-0
14/06/2015: Wit-Rusland - Spanje 0-1
30/03/2015: Wit-Rusland - Gabon 0-0
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Jansen

  Geen probleem er eens niet bij te zijn. Dat is wel eens eerder gebeurd. Ook niet vreemd voor een klein land. Nederland is desalnietemin een van de succesvolste voetballanden in Europa. Geen enkel land met zo weinig inwoners kan in de schaduw staan ( vele Eutopa cups, 3 WK finales, Europeesksmpioen, vrle mslen beste voetballers vsn Europa/wereld, etc). Nederland komt er wel weer bovenop!

 • Paul De Schepper

  Zoals ze nu spelen verdienen ze het ook niet om erbij te zijn..

 • Dan Midden

  Jintha: denk dat Vlaanderen nog een redelijk ploeg kan opbouwen: Courtois, selz alderweireld, vermaelen, vertongen defour de bruyne Nainggolan mertens origi, romelu lukaku zitten reeds in de selectie aangevuld met kums dendoncker engels vanaken en nog vele anderen uit de belgische competitie. Denk dat we dan nog steeds een grote kans maken voor WK te spelen

 • David Lievens

  Nederland zit nu gewoon waar wij na 2002 zaten. Geen nieuwe lichting en ook geen uitzicht op een nieuwe lichting. Dat hadden wij toen ook. Het gevolg was 12 jaar geen toernooi. Ik zie het voor Nederland somber in. Want de volgende loting wacht pot 3. Dan komen ze in een groep met twee sterkere landen, zoals wij ook vaak hebben gehad. Ze moeten aan de slag met hun jeugd en durven afstappen van dat totaalvoetbal. Dat is allang niet meer van deze tijd.

 • philippe pauwels

  met hun echt hollands voetbal is alles mogelijk, hopelijk lukt het . Hun voetbal blijft top , een palmares waar de belgen enkel kunnen van dromen......

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00