Opiniewebsite verontschuldigt zich voor "onfatsoenlijke" bijdrage over Lukaku

Inter via Getty Images
Pieter Bauwens, de hoofdredacteur van de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak, biedt zijn verontschuldigingen aan voor een eerder verschenen bijdrage van columnist Johan Sanctorum. Daarin argumenteerde de auteur dat Romelu Lukaku niet "flauw" moet doen over de oerwoudgeluiden waarop hij vorig weekend getrakteerd werd. Het betreffende stuk, met de titel 'Mensaap neemt strafschop (en scoort)', is offline gehaald.

In het bericht schreef Sanctorum dat voetbal "volkstheater" is en dat toeschouwers voor het bedrag dat spelers als Lukaku verdienen, mogen roepen wat ze willen. "Voetbal moet zich aan de publiekszijde politiek-correcte betutteling laten welgevallen, dat is gewoon discriminatie."

Na felle reacties op sociale media werd de bijdrage van Sanctorum offline gehaald. In een korte toelichting op doorbraak.be verontschuldigt hoofdredacteur Pieter Bauwens zich voor de publicatie. "Hier bij Doorbraak geloven we dat er geen grenzen zijn aan het debat. Er zijn echter wel grenzen aan het fatsoen. Vandaag werd die grens overschreden door één van onze auteurs", luidt het.

Hij kondigt aan dat de redactie van Doorbraak nog deze week haar redactionele politiek intern zal herbekijken "om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden". Er volgt ook een gesprek met Sanctorum.

De verontschuldigingen van Bauwens zijn gericht aan iedereen die zich gekwetst of beledigd voelde, "in de eerste plaats de heer Lukaku", en aan de lezers van Doorbraak.

EPA14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Altijd over Lukaku en kompany in de media ... De ene keer dit de andere keer dat ...! Omdat ze voetballers en rijk zijn denken ze dat ze meer mogen ...! Als een vreemdeling vuile blank roept kom het nooit in de media...! Ik keur het niet goed racisme maar moet voor beide kanten zijn !

 • Meert Dominique

  Frank Daels, dus tegen racisme opkomen is "politiek correcte gekrijs". Vriend van Dries zeker? Sanctorum is een rechts nationalistisch racist en hij komt ervoor uit. Iets anders beweren is hypocriet.

 • guido Bervoets

  Als dit al geen racisme is wat dan wel? Mensen die dit goedkeuren of trachten te vergoelijken hebben geen enkel normbesef meer.

 • walter molenberghs

  Moeten wij ons voor alles gaan verontschuldigen. We glijden steeds verder weg hier in ons landje.

 • Lilianne Van Neylen

  Niet aan racisme dien staat ook in de grondwet. Waarom zou die wet dan niet gelden in het voetbal? Rare kronkel van de voetbalhooligans...