Op bezoek bij Ferreira Carrasco: "Graag wat meer erkenning in België"

photo_news
Zonder mirakels zal er één Belg de kwartfinales van de Champions League halen. Vergeet ­Hazard, Courtois en Kompany: Yannick Ferreira Carrasco (21) is de naam. De flankaanvaller van Monaco heeft in Frankrijk stilaan de status van superster bereikt. In België blijft 'Le Petit Prince' - zoals hij in Monaco wordt genoemd- tot zijn spijt onder de ­radar. Het Laatste Nieuws had met hem een gesprek over roem, de achternaam die hij liever kwijt is en de Rode Duivels. Hieronder enkele fragmenten uit het gesprek:

Is je status al veranderd door je recente prestaties?

«Ik voel dat de mensen in Frankrijk anders naar mij kijken dan vroeger, ja. Ze zien mij als een grote naam. In België ligt dat helemaal anders. De mensen in mijn eigen land kennen mij nog niet echt. Dat is jammer. Ik zou graag meer erkenning krijgen in België. Ik zal je een voorbeeld geven. Als ik op een feestje ben in Monaco, dan komt iedereen naar mij. 'Hey, hoe gaat het met jou? Goed bezig!', dat soort zaken. Ik word door iedereen herkend. Akkoord, dat kan echt vervelend zijn, maar toch. In België zal zoiets niet gebeuren. Daar word ik bijna niet herkend, buiten door die paar zware voetbalfans die me passeren. Het is een wereld van verschil. Ik zou liever hebben dat het andersom is. Dat ik in België bekend was en in Frankrijk anoniem over straat kon lopen. Ik ben Bélg, geen Fransman." (...)

photo_news

Over de Rode Duivels

«Ik voel me... (denkt na) wel Rode Duivel. Maar misschien nog niet voor de volle honderd procent. Ik ben wel al een paar keer bij de groep geweest, anderzijds heb ik nog steeds geen minuut gespeeld. Ik voel me dus eigenlijk meer een belofte dan een echte speler van de A-ploeg. Pas als ik mij ook voor de eerste keer kan bewijzen in het shirt van de nationale ploeg zal ik me helemaal Rode Duivel voelen.»  

Je hebt ook een Spaans en Portugees paspoort...
«Daar heb ik het al genoeg over gehad. Mijn hart klopt helemaal voor België. Alleen heb ik gezegd dat als ik de komende drie jaar geen kans krijg bij België, ik niet zal twijfelen als Spanje of Portugal komt aankloppen. Bij Monaco spelen er redelijk wat Portugezen, die hebben al genoeg aangedrongen. Maar laat het duidelijk zijn: ik ben Belg en wil ook voor mijn land uitkomen.»  

Dat Wilmots heeft aangekondigd dat Hazard en De Bruyne op de flanken zullen spelen, maakt jouw situatie er wellicht niet makkelijker op?
«Bij eender welke topploeg heb je stevige concurrentie. Dat doet je net vooruit gaan als voetballer. En het is toch niet omdat Kevin en Eden zich al bewezen hebben, dat ik mij niet kan bewijzen? Als ik mijn kans krijg, kan ik laten zien dat ik slechter, even goed of - wie weet - misschien zelfs beter ben dan de jongens die nu spelen.»

Mijn hart klopt helemaal voor België. Alleen heb ik gezegd dat als ik de komende drie jaar geen kans krijg bij België, ik niet zal twijfelen als Spanje of Portugal komt aankloppen. (...) Maar laat het duidelijk zijn: ik ben Belg en wil ook voor mijn land uitkomen

'YFC' over zijn situatie bij de nationale ploeg
photo_news
ap

In je allereerste contract bij Monaco stond dat je elk seizoen een aantal vliegtuigtickets kreeg voor je moeder, zodat ze je kon bezoeken. Je bent een moederskindje, hé?

(lacht) «Mijn moeder is heel belangrijk voor mij. Vandaar dat ik er ook op stond dat ze geregeld kon overkomen vanuit België. Zeker omdat ik alléén een mama heb. Ik heb mijn vader al vijftien jaar niet meer gezien. Mijn moeder heeft ervoor gezorgd dat ik ben kunnen slagen in het voetbal. Er zijn meer dan genoeg ouders die hun kinderen voor zichzelf willen. Ze laten hun kind niet vertrekken naar een club ver van huis. Maar ik mocht op mijn elfde vertrekken om in een gastgezin in Genk te gaan wonen. Ze maakte er geen problemen van toen ik wou stoppen met school, omdat ze wist dat ik er alles aan wou doen om profvoetballer te worden. Ze heeft het heel lastig ­gehad, als alleenstaande mama die vier kinderen moest opvoeden, maar heeft me alle mogelijkheden geschonken om het te maken. Ik ben haar eeuwig dankbaar. Ze betekent alles voor mij.»  

DAT, EN NOG VEEL MEER LEEST U VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK DIGITAAL VERKRIJGBAAR

photo_news
AFP
photo_newsReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels