Ook thuis kan Barça geen afstand nemen van Bilbao, dat Supercup pakt

AP
Barcelona heeft geen mirakel kunnen verrichten in de terugwedstrijd van de Spaanse Supercup. Het bleef in het eigen Camp Nou steken op 1-1 na goals van Messi en Aduriz, maar na het 4-0-oplawaai in het Baskenland waren de bezoekers eigenlijk al zegezeker. Pas kort na de rust, na de uitsluiting van Gerard Piqué zowaar, kregen we eventjes het ware gelaat van de ploeg te zien die vorig jaar de treble won. De Basken -die invaller Kike Sola in het slot ook kwijtspeelden na een drieste ingreep bij Mascherano- hielden echter al bij al makkelijk stand. Thomas Vermaelen, die nochtans mocht starten in de heenwedstrijd, kwam andermaal niet van de bank. Stof tot nadenken dus voor coach Luis Enrique, want komende zondag opent Barcelona de Primera Division op het veld van... Bilbao.

Vroeg scoren: dat was de opdracht voor Barcelona als het Athletic Bilbao nog een lastige avond wilde bezorgen. In de heenwedstrijd vorige week gingen de Catalanen immers met de billen bloot, maar als er één team is dat zo'n pandoering nog kan goed maken dan is het Barça wel. Piqué was al vroeg dichtbij de opener, maar zijn knal spatte uiteen tegen de dwarsligger. Of de thuisploeg meteen vertrokken was? Nee, niet echt. Messi zat in de tang en ook zijn ploegmakkers hadden het best lastig met het compacte spel van de Basken. Meer zelfs: de beste kans was zelfs voor Eraso nadat de thuisploeg dom balverlies leed. De Bask knalde de bal echter in het zijnet. Dat zijn kansen die je (normaliter) moet afwerken natuurlijk tegen Barça, want als Messi op slag van rust toch even vrijheid kreeg stond het meteen ook 1-0. Credits ook voor Luis Suárez, die de assist van Rakitic schitterend klaar legde voor de kleine Argentijn. Zou het dan toch?

LEES HIERONDER VERDER

AP
AFP
AP

Nee, het zou niet. Barça kreeg opnieuw z'n willetje niet opgelegd, en op de koop toe moest het al gauw met tien verder na een oerdomme rode kaart voor Gerard Piqué. Wat hij de grensrechter toeriep is evenwel niet duidelijk, maar héél erg lieve woordjes zullen het in elk geval niet geweest zijn. Soit, Barça met z'n tienen voort, en plots kreeg het wél kansen bijeen gespeeld. Pedro zag de flipperkast uiteindelijk eindigen in de armen van Bilbao-doelman Irazoiz en Rakitic verwerkte een goede voorzet van Mathieu in het zijnet. En bovenal: Messi leek ineens wakker te schieten. Al zouden het uiteindelijk de laatste stuiptrekkingen blijken. De schwung verdween uit het spel, en Aduriz (inderdaad, de man die er vorige week ook al drie in het mandje legde) nam Bravo zo'n kwartier voor tijd in twee tijden te grazen. Game over voor Barça, en dus geen 'sextete' zoals in 2009. Voor de bezoekers de eerste trofee in 31 jaar.

AP
AP
AFP
AP
AFP
AP
AP