Ongrijpbaar: Eden Hazard kreeg de afgelopen tien jaar de meeste schoppen

Eden Hazard.
AFP Eden Hazard.
Uiteraard liet Eden Hazard een grote voetafdruk na in het voetbal van het voorbije decennium, maar Opta Sports komt nu wel met een zeer straffe statistiek op de proppen. Van alle Europese topcompetities werd de Rode Duivel de afgelopen tien jaar het meest foutief tegen de grond gewerkt. Zo alomtegenwoordig, zo onvoorspelbaar. 

Een nieuw decennium, dus analyseerde ook het gerenommeerde statistiekenbureau Opta Sports de voorbije tien jaar uit het voetbal. En uiteraard kan Eden Hazard - die al in 2008 volledig ontbolsterde bij Lille - niet in hun lijstjes ontbreken. Eden sluit het decennium zelfs af met een straffe statistiek. De voorbije 120 maanden werden er in de vijf grootste Europese competities (Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland) op geen enkele speler meer overtredingen begaan dan op Hazard. Sterker zelfs: de ‘tweede in rang’ incasseerde liefst 233 fouten minder. Een nieuw bewijs hoe aanwezig en onberekenbaar Eden iedere wedstrijd is. Vooral in zijn periode bij Lille (2008-2012) kreeg hij het hard te verduren: zo’n 150 fouten per seizoen. Bij Chelsea (2012-2019) dwong hij zo’n 100 overtredingen per seizoen af. Uiteraard niet allemaal doodschoppen. Hazard kan als de beste zijn lichaam tussen man en bal plaatsen, met een duwtje van de tegenstander in z’n rug als gevolg. 

Opta komt met nog een opmerkelijk cijfer op de proppen. Zo bezet de nummer tien van onze Duivels de tweede plek in het lijstje van meeste aantal gespeelde wedstrijden van alle veldspelers in opnieuw de vijf grootste Europese competities. Met 348 gespeelde matchen haspelde hij drie duels minder af dan Napoli-winger José Callejon. Lionel Messi (343 matchen), Antoine Griezmann (338) en Daniel Congré (334) - een 34-jarige Fransman die bij Montpellier speelt - vervolledigen de top vijf. En of Eden zijn stempel heeft gedrukt op het voorbije decennium... 

Hazard ligt intussen al een maand in de lappenmand nadat hij in de Champions League een tik incasseerde van Thomas Meunier. Zijn enkelblessure herstelt trager dan verwacht, hij is pas ten vroegste eind januari opnieuw inzetbaar. Allesbehalve fijn nieuws voor Real, want Marca berekende dat het zonder Eden een pak stroever verloopt. Niet zozeer in het geleverde spel, wel in het aantal goals en het puntengewin. In de laatste zes matchen zonder Hazard scoorde Real slechts acht keer. In de zes marchen daarvoor, mét Hazard, trof het twintig keer raak. “Hoewel Hazard met één goal en vier assists slechts rechtstreeks betrokken was bij vijf doelpunten, draagt zijn invloed veel verder dan die statistieken”, aldus de Spaanse krant. Bovendien won Real zonder hem amper drie van hun laatste zes wedstrijden. “Los Blancos missen de verbeeldingskracht en creativiteit van de Belg”, stelt Marca. 

Eden Hazard.
AFP Eden Hazard.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Polutnik Ronald

  Dat is normaal als Hazard steeds de bal moet hebben en de anderen niet , dat hij dan moet incasseren is heel normaal . Hoe meer aan de bal hoe meer fouten op u.

 • François Van bourgoenien

  Als ik zoveel moest verdienen als Hazart dan mogen ze mij elke dag tegen mijn poten stampend

 • marion vermoet

  Kan me niet voorstellen dat Hazzard meer trappen krijgt dan Messi of Ronaldo??? Kan ook zijn dat die twee sneller zijn dan hij!

 • Johnny Dujardin

  Dergelijke spelers maken het voetbal mooi en moeten beschermd worden. Er word met de dag meer en harder geschopt in het voetbal. Ze trainen erzelfs op.