Officieel: Riga moet Metz terug naar Ligue 1 loodsen

PHOTO_NEWS
José Riga is de nieuwe coach van het naar de Franse tweede klasse gedegradeerde FC Metz. De 57-jarige Riga volgt er de Fransman Albert Cartier (o.a. ex-La Louvière) op, die er sinds 2012 aan de slag was. Dat maakte FC Metz deze avond bekend.

Afgelopen seizoen had Riga sinds februari Standard Luik onder zijn hoede. Zijn contract werd er eind vorige maand niet verlengd. Dat was geen verrassing, want na de laatste competitiewedstrijd tegen Charleroi had Riga al zelf zijn vertrek bij de Rouches aangekondigd.

José Riga volgde aan de boorden van de Maas begin februari Ivan Vukomanovic op. De Serviër werd in oktober hoofdtrainer ad interim na het ontslag van de Israëliër Guy Luzon, van wie hij de rechterhand was. Vukomanovic moest ondanks een 28 op 39 in de competitie toch plaatsmaken voor Riga, die de club niet naar een hoger niveau kon stuwen. Uiteindelijk moesten de wisselvallige Luikenaars vrede nemen met de vierde plaats in de eindstand en een ticket voor de derde voorronde van de Europa League.

Riga coachte Standard eerder al eens in het seizoen 2011-2012. In maart 2014 werd de Belg aangesteld als trainer van de Engelse tweedeklasser Charlton Athletic, een van de clubs die in handen is van Standard-eigenaar Roland Duchâtelet. Hij behoedde het team voor degradatie uit The Championship maar moest er toch vertrekken op het einde van het seizoen en werd opgevolgd door Bob Peeters. Enkele weken later, begin juni, werd Riga trainer van concurrent Blackpool. Daar werd hij eind oktober 2014 wegens tegenvallende resultaten ontslagen.