Officieel: Real Madrid ontslaat trainer Lopetegui en stelt Santiago Solari als voorlopige vervanger aan

AP
De kroniek van een aangekondigd ontslag. Na de 5-1-nederlaag van Real Madrid tegen Barcelona heeft Real Madrid Julen Lopetegui vandaag de laan uitgestuurd. Santiago Solari, de trainer van Real Madrid Castilla, neemt het voorlopig over. 

“Deze beslissing, met veel verantwoordelijkheidsbesef genomen, heeft als doel om de dynamiek van het eerste elftal te veranderen, op het moment dat alle doelstelling die gesteld werden voor dit seizoen nog haalbaar zijn”, klinkt het in een officiële mededeling van Real Madrid. “De club bedankt Julen Lopetegui en zijn technisch team voor hun inzet en geleverde werk en wenst hen het beste in hun professionele carrière. Hij wordt voorlopig vervangen door Santiago Solari die het eerste elftal vanaf morgen zal leiden.”

Lopetegui heeft ondertussen al gereageerd op zijn ontslag. “Na de beslissing die genomen werd door de raad van bestuur van Real Madrid wil ik de club bedanken voor de geboden kans”, vertelde de trainer aan persagentschap EFE. “Ik dank de spelers voor hun inzet en hun werk en alle medewerkers van de club voor hun goede behandeling gedurende deze periode. En natuurlijk bedankt aan de fans voor hun aanmoedigingen”, vertelde Lopetegui die ook “zijn beste wensen voor de rest van het seizoen overbrengt”. 

De 52-jarige Lopetegui was afgelopen zomer al onder een slecht gesternte gestart in Madrid. Real kondigde vlak voor het WK in Rusland de komst van bondscoach Lopetegui aan, enkele dagen voor de eerste groepswedstrijd moest hij bij de Spaanse nationale ploeg vertrekken. Zijn aanstelling bij Real was dus omstreden, en de coach kon in zijn eerste maanden in de Spaanse hoofdstad de twijfels niet wegwerken. Bovendien bleef de schaduw van Zinédine Zidane, Lopetegui’s succesvolle voorganger, boven Santiago Bernabéu hangen.

AP

Het cijfer 14

Lopetegui komt uiteindelijk in alle competities aan 14 wedstrijden voor Real Madrid. Slechts één trainer van Real Madrid werd sinds 1929 vroeger de laan uit gestuurd. In 2004 moest Jose Antonio Camacho al na zes wedstrijden opkrassen. Lopetegui puurde overigens uit tien wedstrijden 14 punten in La Liga, slikte als coach 14 treffers en zag zijn team 14 keer scoren in de Primera Division. 

‘Voorlopig’ staat er te lezen in het communiqué van Real Madrid. Santiago Solari geldt dus eerder als tussenpaus. Om voorzitter Florentino Pérez de tijd te geven om op zoek te gaan naar een vervanger. De 42-jarige Argentijn Solari heeft er een lange spelerscarrière op zitten. Op het middenveld kwam hij tussen 2000 en 2005 al uit voor Real Madrid. Na zijn spelerscarrière ging de Argentijn als jeugdtrainer aan de slag bij Real Madrid. In 2016 kwam hij aan het roer te staan bij Real Madrid Castilla, zeg maar de B-ploeg van de ‘Koninklijke’. 

Santiago Solari.
EPA Santiago Solari.

Geflirt met Antonio Conte

Bij Chelsea zagen ze het graag gebeuren, hun voormalige trainer Antonio Conte als nieuwe coach van Real Madrid. Diens aanstelling verhoogde de kansen om Eden Hazard (27) langer vast te leggen, maar de voorbije uren liepen de gesprekken tussen Conte en de Koninklijke vast. 

Wil Hazard nog naar droomclub Real Madrid als Conte er aan het roer staat? Op Stamford Bridge dachten ze het antwoord te kennen: ‘neen’. Ze kennen er de frustraties die hij vorig seizoen intern uitte. De aanvoerder van de Rode Duivels werkt liever niet meer samen met de Italiaan. Na twee jaar had Hazard genoeg van het rigide regime van Conte. 

Photo News

Lange tactische trainingen waar er enorm veel werd stilgestaan, positionele drill en ook naast het veld strikte regels. Een hel voor een speler die plezier wil beleven. Chelsea legde de voorbije weken de eerste contacten met Hazard over een nieuw contract en hoopte stiekem dat Conte de nieuwe coach van Real zou worden. Uiteindelijk sprongen onderhandelingen af. Hazard mag nog dromen van Madrid. Een contractverlenging hangt nog niet in de lucht.

Antonio Conte op vakantie in Egypte
RV Antonio Conte op vakantie in Egypte

Na de pandoering in de Clasico neemt Real vandaag afscheid van Julen Lopetegui. De voormalige Spaanse bondscoach stelde op alle fronten teleur. Het vertrek van Cristiano Ronaldo in juli was een serieuze aderlating, maar onder Lopetegui ging Real alsmaar slechter voetballen. Zijn methodes sloegen niet aan. Na vier maanden mag de opvolver van Zinédine Zidane dus al beschikken. 

Real legde de voorbije weken al contact met Conte. Die was de voorbije week op vakantie in Egypte, maar vloog gisteren terug naar Londen. De Koninklijke hoopte de onderhandelingen met Conte snel af te ronden, maar die liepen vast. Santiago Solari, momenteel aan de slag bij Real Castilla neemt nu voorlopig over. Ook de naam van bondscoach Roberto Martínez valt opnieuw in Spanje.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Ze mogen Roberto Martinez krijgen in kado papier ...! Hij past goed voor die ploeg

 • HENRI SLUYTS

  Hopelijk halen ze Martinez , die kost ons de wereldtitel door Radja thuis te laten . Met hem erbij verliezen we nooit tegen Frankrijk .

 • Werner Humblé

  Er zijn hier aan de reacties te lezen die Martinez graag zien vertrekken naar Real... Tja zalig zijn de simpele van geest, we hebben nooit zo een goeie trainer gehad (wijlen Guy Thys was ook n'en groeien natuurlijk) dus ik hoop echt dat Martinez blijft want hier in België lopen er geen goeie rond. En als jullie liever den Preud willen haak ik af voor de Duivels want diene vent is vergif of ons Belgisch voetbal

 • jean petermans

  Ik snap nog altijd niet wat de Real staf zag in Lopetegui om hem aan te stellen als trainer.

 • Werner Van den brouck

  Nu Martinez en Hazard naar Real Madrid, ole!