Officieel: Louis Van Gaal coach van Man United

REUTERS
De kogel is door de kerk. Louis Van Gaal, die Nederland deze zomer nog leidt op het WK in Brazilië, wordt de nieuwe coach van Manchester United. De Nederlander tekende een contract van drie jaar op Old Trafford en wordt de eerste niet-Britse of Ierse manager van de 'Red Devils'. Ryan Giggs, die zijn spelerscarrière stopt, wordt zijn assistent. Van Gaal neemt ook keeperstrainer Frans Hoek en scout Marcel Bout mee naar Manchester United als zijn assistenten.

Ryan Giggs wordt de voornaamste assistent van Van Gaal. De 40-jarige Welshman zat de laatste weken van het seizoen als interim-manager op de bank bij ManUnited na het ontslag van David Moyes. Giggs speelt al zijn hele leven bij de 'Mancunians'. Onder de vleugels van Van Gaal krijgt hij de kans om zijn trainerscarrière op te starten. Danny Blind had ook met Van Gaal mee kunnen gaan naar Manchester, maar hij blijft onder de nieuwe bondscoach Guus Hiddink als assistent bij het Nederlands elftal werken. Na het EK van 2016 schuift Blind door naar de functie van bondscoach. Met Bout van Hoek werkt Van Gaal al jarenlang samen, onder meer bij AZ, Bayern München en momenteel bij het Nederlands elftal. Bout fungeert bij Oranje als scout van de tegenstanders.

Met zijn aanstelling als trainer van Manchester United komt een droom van Louis van Gaal uit. "Ik heb altijd nog een keer in de Premier League willen werken. Om aan de slag te gaan als manager van Manchester United, de grootste club ter wereld, maakt mij erg trots."

Ryan Giggs stopt zijn spelerscarrière en wordt de eerste assistent van Van Gaal.
REUTERS Ryan Giggs stopt zijn spelerscarrière en wordt de eerste assistent van Van Gaal.

"Met Louis van Gaal hebben we ons verzekerd van de diensten van een van de meest uitmuntende managers in de voetbalwereld", verklaarde vicevoorzitter Ed Woodward. "Hij heeft in zijn carrière veel bereikt. Old Trafford biedt hem het gepaste podium om nieuwe hoofdstukken in het verhaal van Manchester United te schrijven."

De 'Mancunians' kenden een tegenvallend seizoen. De ploeg van Fellaini en Januzaj werd pas zevende, waardoor het zich niet wist te plaatsen voor Europees voetbal. In de Champions League werd Man United in de kwartfinales uitgeschakeld. Van Gaal moet gaan bouwen aan een nieuw elftal en zou daarvoor 100 miljoen euro aan transfergeld tot zijn beschikking krijgen.De Nederlandse coach heeft vaak laten weten dat hij nog eens een topclub in Engeland wilde coachen. Eerder dit jaar wilde Tottenham Hotspur hem al aantrekken, maar Van Gaal wees die club af. Als clubtrainer was hij succesvol met Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München. Hij werd met al deze clubs landskampioen. Met Ajax won hij in 1995 de Champions League.

ANP