Officieel: De Bruyne voor 21,5 miljoen euro naar Wolfsburg

AFP
De kogel is door de kerk: Kevin De Bruyne speelt voortaan voor Wolfsburg. Chelsea en de Duitse Bundesligaclub bereikten een definitief akkoord over de middenvelder. De Rode Duivel (22) tekent na de medische testen een contract voor 5,5 jaar bij de Duitse topklasser. Met de overgang is meer dan 21,5 miljoen euro gemoeid.

De onderhandelingen sleepten even aan, maar De Bruyne heeft zo toch zijn droomtransfer beet. Deze morgen klaarden Chelsea en Wolfsburg het laatste twistpunt, de betalingsmodaliteiten, uit. Wolfsburg, gesteund door de miljoenen van Volkswagen, betaalt in totaal meer dan 21,5 miljoen euro voor onze landgenoot.

Daarmee is die transfer na Eden Hazard (voor 40 miljoen van Lille naar Chelsea), Axel Witsel (voor 40 miljoen van Benfica naar Zenit) en twee keer Marouane Fellaini (voor 32 miljoen van Everton naar Man United en voor 22 miljoen van Standard naar Everton) de vijfde duurste Belgische overgang ooit. Chelsea boekt zo een forse winst op een speler die nauwelijks voor hen speelde. De Engelse club kocht de blonde middenvelder in januari 2012 voor 8 miljoen euro weg bij Racing Genk.

De Bruyne zelf tekent eerstdaags een contract tot 2019 bij Wolfsburg. Speler en club hadden al sinds begin vorige week een overeenkomst. De Rode Duivel, vorig weekend niet geselecteerd voor Hull-Chelsea, moest enkel nog wachten op een akkoord tussen de twee clubs. Donderdagavond zaten de onderhandelingen al in de goeie richting, deze morgen klaarden de clubs de laatste details uit. Ten vroegste morgen legt De Bruyne medische testen af in Duitsland. Daarna vervoegt hij zijn ploegmaats op tournee door China. Sowieso moet hij zich niet meer bij Chelsea aanmelden.

AP
AP
AFP

Frustrerende periode in tribunes
Voor De Bruyne komt er zo een eind aan een frustrerende periode op Stamford Bridge. Hij zat er meer in de tribune dan dat hij op het veld stond (amper 425 minuten). Ondanks een goeie voorbereiding en een goeie eerste 45 minuten in zijn Premier Leaguedebuut tegen Hull City verdween hij al snel op het achterplan bij Jose Mourinho - zeker nadat sterke baas Abramovich Willian voor 38 miljoen had weggekocht bij Anzhi.

De Gentenaar verbeet zijn ontgoochelingen en berustte uiteindelijk in zijn lot. Met het oog op het WK wist hij dat enkel een transfer redding kon brengen. Begin december hakte hij de knoop door om voor Wolfsburg te kiezen, club die hem al sinds vorig jaar het hof maakte en waar met Klaus Allofs een oude bekende zat. De sportieve directeur, die in november 2012 overstapte van Werder naar Wolfsburg, haalde hem destijds op huurbasis naar Bremen. Aanbiedingen van Atlético Madrid, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach en een rist andere geïnteresseerden legde hij naast zich neer.

BELGA
PHOTO_NEWS
AP

Recordtransfer
Met de recordtransfer van De Bruyne - hij is de duurste uit de clubgeschiedenis van 'De Wolven' - heeft Allofs één doel voor ogen: zich tussen Bayern en Borussia Dortmund nestelen als vaandeldragers van het Duitse voetbal. Wolfsburg, in 2009 verrassend Duits kampioen, wil na jaren van ups en downs eindelijk afrekenen met zijn grillen en zijn reputatie van 'te veel betalen voor nul resultaten'. De aankoop van De Bruyne is daarbij een belangrijke stap. Hij moet de nummer vijf in de Bundesliga naar Champions Leaguevoetbal loodsen.

Bij Wolfsburg moet De Bruyne de opvolger worden van de Braziliaanse spelmaker Diego, op weg naar Santos. Trainer Dieter Hecking, die in april vorig jaar De Bruyne al probeerde overtuigen naar Wolfsburg te komen, ziet in hem de draaischijf voor zijn 4-2-3-1-systeem. Dat hij op minstens drie aanvallende posities uit de voeten kan, is zijn grote voordeel. Echte grote namen lopen er bij de Duitse club niet rond, maar met spits Ivica Olic, Ivan Perisic (ex-Roeselare en ex-Club Brugge), Luiz Gustavo (ex-Bayern) en Junior Malanda (ex-Zulte Waregem) lopen er toch enkele oude bekenden rond. Hij heeft er minder concurrentie dan bij Chelsea waar er met Hazard, Oscar, Willian, Mata en Schürrle vijf internationals voor hem in de pikorde stonden.

Racing Genk overigens verdient niet veel meer aan deze transfer. De club had geen percentage op de doorverkoop bedongen, maar heeft wel recht op een opleidingsvergoeding van ongeveer 3,25 procent - zo'n 700.000 euro.

PHOTO_NEWS
BELGA