Officieel: balende Van Gaal weg bij Manchester United

Photo News
Louis van Gaal is niet langer de manager van Manchester United. De club maakte deze avond zijn ontslag officieel bekend. Het vertrek van Van Gaal hing al uren in de lucht. Vandaag trokken de Britse media de beerput alvast open. Grote kranten als The Guardian en The Independent pakten uit met inside stories uit de kleedkamer. De relatie tussen coach en spelers was volledig vertroebeld. José Mourinho houdt zich nu klaar om over te nemen.

De 64-jarige Nederlander kreeg van de clubleiding te horen dat hij na twee jaar op Old Trafford moet vertrekken. "Ik ben erg teleurgesteld dat ik ons driejarige plan niet kan volbrengen. Ik geloof dat er een stevig fundament is om de club verder te brengen en nog grotere successen te behalen", blikte hij terug op zijn twee seizoenen in Manchester. Het contract van Van Gaal bij de Engelse recordkampioen liep nog één jaar door, tot de zomer van 2017.

Van Gaal veroverde zaterdag met zijn ploeg op Wembley de FA Cup, de eerste en enige prijs tijdens zijn dienstverband bij Manchester United. "Ik ben enorm trots dat ik United heb geholpen om de FA Cup voor de twaalfde keer te winnen. Ik heb in mijn trainersloopbaan twintig prijzen gewonnen, maar de FA Cup zal altijd een van de meest bijzondere prestaties blijven." De oud-bondscoach van Oranje slaagde er de afgelopen twee jaar echter niet in om mee te doen om de titel - ondanks de enorme investeringen die hij mocht doen.

Van Gaal nam in mei 2014 bij Manchester het roer over van interim-trainer Ryan Giggs, die als assistent bij de club bleef. Giggs had een maand voordien David Moyes afgelost. Net als Moyes kon Van Gaal clubicoon Alex Ferguson, manager van 1986 tot 2013, niet doen vergeten. Eerder was Van Gaal, ex-speler van Antwerp, als trainer aan de slag bij Ajax (1991-1997), Barcelona (1997-2000 en 2002-2003), AZ (2005-2009), Bayern München (2009-2011) en het Nederlandse voetbalelftal (2000-2002 en 2012-2014).

Photo News

Muiterij

Het ontslag was hoegenaamd geen verrassing. "Spelers United waren dicht bij muiterij", kopte The Guardian bijvoorbeeld vanochtend. Volgens de krant stuitten de trainingen, de speelwijze en het strakke regime onder de Nederlander op veel weerstand uit de selectie. "Waarom, zo vroegen de spelers zich af, hield een trainer met zo"n staat van dienst er zulke ouderwetse, schoolmeesterachtige methodes op na? Net als de fans wilden de spelers aanvallender en vrijer spelen, maar Van Gaal wilde er niet aan."

De voormalige bondscoach zou er een handje van hebben om zijn spelers tijdens de groepsbesprekingen openlijk af te vallen. Routiniers Wayne Rooney en Michael Carrick zouden hem daar op aan hebben gesproken. De krant beweerde dat Van Gaal vervolgens, om zijn spelers tegemoet te komen, over zou zijn gestapt op mailtjes. "Toen hij vermoedde dat zijn berichten niet werden gelezen, stuurde hij een tracker mee om te controleren wie zijn mails opende en voor hoe lang. Het werd een soort kat-en-muisspel. Spelers lieten hun telefoon ergens liggen met zijn bericht open."

Bastian Schweinsteiger genoot volgens de Britse kranten een voorkeursbehandeling onder Van Gaal.
Getty Images Bastian Schweinsteiger genoot volgens de Britse kranten een voorkeursbehandeling onder Van Gaal.

Stoorzenders Schweinsteiger en Memphis

Het begon volgens The Independent op het trainingskamp van de 'Mancunians' in de zomer van 2014 in Los Angeles. Van Gaal verbood zijn selectie daar af te wijken van een strikt tijdschema: half 9 ontbijt, rusten op de hotelkamer, lunchen, trainen, bestuderen van videomateriaal, een tactische analyse, rusten op de kamer, avondeten en slapen. De club beleefde daarna de slechtste competitiestart in 25 jaar.

Beide kranten noemen Bastian Schweinsteiger en Memphis Depay als stoorzenders in de groep. De Duitse middenvelder zou een voorkeursbehandeling genieten van Van Gaal en tussen de wedstrijddagen door vaak afwezig zijn. Memphis wekte ergernis met zijn gedrag buiten het veld. Een dag nadat hij met een fout de gelijkmaker van Chelsea inleidde (1-1), meldde de oud-PSV'er zich in een peperdure Rolls-Royce bij het tweede. "Hij is meermalen aangesproken door de oudere spelers in de groep, maar hij deed niets met hun adviezen. Het stoorde de spelers dat Van Gaal niets deed om zijn aankoop in het gareel te houden."

Van Gaal viert het winnen van de FA Cup met captain Wayne Rooney.
pro shots Van Gaal viert het winnen van de FA Cup met captain Wayne Rooney.

Mourinho

The Guardian sloot af met een voor Van Gaal pijnlijke conclusie: zijn jaren op Old Trafford zullen niet worden herinnerd. Ondanks de winst van de FA Cup, hangt zijn naam vooral aan de slechtste competitiestart in 25 jaar en een speelstijl die niemand kon bekoren. Van Gaal heeft de uitspraak 'football, bloody hell' een nieuwe dimensie gegeven.

Zijn opvolger is ook al bekend: José Mourinho. Het is diens entourage die dat nieuws al zou laten uitlekken hebben. Lees er hier alles over op HLN SPORT PLUS. Proef NU voor 1 euro 5 weken van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.

In tegenstelling tot Louis van Gaal kan assistent Ryan Giggs wel op krediet rekenen vanuit de spelersgroep.
Getty Images In tegenstelling tot Louis van Gaal kan assistent Ryan Giggs wel op krediet rekenen vanuit de spelersgroep.