Nilis in zijn ophefmakende biografie: "Gerets een God? Daar heb ik schijt aan"

Eric Gerets met Luc Nilis en Ruud Van Nistelrooy (r).
photo_news Eric Gerets met Luc Nilis en Ruud Van Nistelrooy (r).
Als u een voetballiefhebber bent, en de speler en de persoon Luc Nilis (48) heeft u altijd geboeid, dan zult u ongetwijfeld ook houden van zijn autobiografie 'De Waarheid - Luc Nilis spreekt', geweldig neergepend door de Nederlandse journalist, inmiddels perschef van PSV, Thijs Slegers. Vanmiddag wordt het boek voorgesteld in Eindhoven, maar wij mochten 'De Waarheid' vooraf inzien en konden Nilis - dezer dagen een bijzonder gewaardeerd spitsentrainer bij de A-ploeg van PSV - interviewen. "Ik had vooraf aan Thijs gezegd: 'Ik wil meedoen tot zolang het mij boeit.'" Het resultaat is een boeiend verhaal van meer dan 200 pagina's...

"Kom, je moet eerlijk je mening geven over het boek", vraagt Nilis, onder een parasol op het terras van het PSV-trainingscomplex 'De Herdgang' in Eindhoven. 'Eerlijk, Luc? We hebben een traantje gelaten.' 'De Waarheid' is immers net zo ophefmakend als rauw. Het aftakelingsproces van zijn vader Roger, die in 2011 stierf aan longkanker, nadat hij eerder al slachtoffer was geworden van een hersenbloeding, is bijzonder aangrijpend neergeschreven. Het boek is daarom deels een eerbetoon geworden aan de man waar Nilis zó veel aan te danken heeft - "Papa, die mij als kleine jongen naar elke training bracht, naar elke wedstrijd, die mij training gaf, mij steunde, raad gaf... Maar ook mijn moeder, hé...", mijmert Nilis, met de blik over de oefenvelden van PSV. "Mama hield het gezin draaiende (Luc heeft nog een zus Mareyse, red). Ze zorgde dat elke dag onze boterhammen klaar lagen, of een warme maaltijd. We waren een doodnormaal gezin uit Zonhoven, waarbij mijn ouders heel hard moesten werken om ervoor te zorgen dat mijn zus en ik niks te kort kwamen."

Hoe Gerets de carrière van Nilis heeft geliquideerd? En hij ook bedenkingen had over Paul Van Himst als trainer? Hoe hij dankzij Marc Degryse kon ontsnappen uit het spelershotel op het WK 1994 in Amerika? Hoe de Belgische ex-international de moeilijke periode met zijn zieke vader doormaakte én hoe hij daarna in een zwart gat belandde (met een gokverslaving tot gevolg). Dat leest u op HLN SPORT PLUS, onze zone exclusief voor abonnees. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang.

kos