Ga naar de mobiele website
^ Top

Nieuwe voetbalrellen in Egypte na dood tiener

Egyptische voetbalfans bidden bij de kust van de gisteren doodgeschoten jongeman.
reuters Egyptische voetbalfans bidden bij de kust van de gisteren doodgeschoten jongeman.
In de Egyptische stad Port Said zijn vandaag opnieuw rellen uitgebroken. Aanhangers van de plaatselijke voetbalclub al-Masry gooiden stenen naar overheidsgebouwen. De oproerpolitie vuurde waarschuwingsschoten af en zette traangas in.

De rellen braken uit na de begrafenis van een dertienjarige jongen. Die was gisterenavond doodgeschoten bij eerdere onlusten. Aanleiding voor de ongeregeldheden is het besluit van de Egyptische voetbalbond om al-Masry voor twee seizoenen te schorsen.

74 doden in februari
Al-Masry wordt bestraft omdat aanhangers van de club na afloop van een wedstrijd in februari fans van topclub al-Ahly hadden aangevallen. Daarbij waren 74 mensen omgekomen. De situatie was zo ernstig dat spelers van Al-Ahly per helikopter geëvacueerd moesten worden. Duizend mensen raakten gewond.

Al-Ahly werd voor vier wedstrijden geschorst. Volgens de bond gooiden fans van de club vuurwerk op het veld en droegen ze beledigende spandoeken, voorafgaand aan de rellen in februari.

Schuldige overheid?
Veel supporters van al-Masry zijn woedend op de Egyptische voetbalbond, omdat ze vinden dat de overheid schuld heeft aan de rellen. Zo zou er bijvoorbeeld niet genoeg politie in het stadion aanwezig zijn geweest, ondanks signalen dat het ernstig mis kon gaan.

Ook denken velen dat de rellen in scène zijn gezet door aanhangers van de inmiddels verdreven president Hosni Moebarak. De harde kern van al-Ahly, de Ultras, was zeer actief tijdens de revolutie tegen Moebarak.

afp
afp
reuters
afp


Meld een bug