Nieuwe racismerel in Italië: Lazio-fans eren Mussolini en beschimpen spelers AC Milan

Fans van Lazio Roma brachten gisteren voor het bekerduel tegen AC Milan hulde aan de voormalige fascistische leider Benito Mussolini. Tijdens de partij richtte een deel van de Lazio-aanhang zijn pijlen op Milan-spelers Franck Kessié en Timoué Bakayoko, die racistisch bejegend werden. Lazio nam al afstand van het racistische gedrag.

De datum gisteren was 24 april, een dag voor Bevrijdingsdag in Italië. In 1945 werd op 25 april dictator Benito Mussolini afgezet en opgeknoopt. Het was dan ook geen toeval dat de Romeinse harde kern - bekend om zijn fascistische sympathieën - net gisteren een groot spandoek ontrolde in de straten van Milaan met daarop “eer aan Benito Mussolini”. Diverse fans brachten nazigroeten en de politie moest 22 mensen arresteren, negentien Lazio-supporters en drie fans van het bevriende Inter.

Ook wanneer de Lazio-fans het stadion betraden en wanneer de spelers zich aan het opwarmen waren, ging het wangedrag voort. Timoué Bakayoko, door Chelsea uitgeleend aan Milan, werd het doelwit van gezangen als “deze banaan is voor Bakayoko”. De thuisfans sprongen in de bres door de gezangen van de bezoekende supporters te overstemmen, waarna de Milanese middenvelder hen bedankte met een applausje. De Fransman met Ivoriaanse roots had volgens een deel van de Lazio-fans een week eerder al de gemoederen verhit tijdens de 1-0-zege van Milan in de competitie tegen Lazio. Bakayoko toonde na de winst immers trots het shirt van Lazio-verdediger Francesco Acerbi, waarmee hij van truitje had gewisseld.

Geïsoleerde gevallen

Lazio reageerde snel na de wedstrijd op de gebeurtenissen. “We nemen nadrukkelijk afstand van dit gedrag en deze acties”, aldus de Romeinen. “Dit stemt niet overeen met de waarden die onze club al 119 jaar hoog in het vaandel draagt.” De club sneerde ook wel naar bepaalde media “die al te vaak de hele Lazio-aanhang als schuldigen afschilderen”. “Het zijn slechts geïsoleerde gevallen”, besloot Lazio.

De racistische schandalen stapelen zich dit seizoen op in het Italiaans voetbal. Drie weken geleden werden Juventus-spelers Blaise Matuidi en Moise Kean racistisch bejegend op bezoek bij Cagliari. In december kreeg Inter een straf van twee matchen achter gesloten deuren nadat fans Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly apengeluiden naar het hoofd hadden geslingerd.

Photo News2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • karl van dyck

    Dat noemt men gewoon ,, VRIJE MENINGSUITING,, of dit nu goed of slecht is dat doet er niet toe. Ieder persoon heeft zijn eigen mening.

  • Nicolas Van Hoecke

    Heeft ook niks met voetbal te maken, beetje stoppen met zo zaken ivm voetbal te brengen. Dat zijn individuen die beslissen om dat te doen, of het nu in een stadion of op straat of in hun tuin is.