Nederland treurt: Ronaldo en Portugal winnen de eerste Nations League na intense finale

Cristiano Ronaldo.
ANP Cristiano Ronaldo.
Portugal
POR
Portugal POR
1
0
Nederland NED
NED
Nederland
Portugal mag zich de allereerste winnaar van de Nations League noemen. In de finale in Porto waren Cristiano Ronaldo en zijn landgenoten te sterk voor Nederland. Het werd 1-0 na een treffer van Gonçalo Guedes.

Dat Uruguay in 1930 het allereerste WK voetbal won, zullen de meeste voetballiefhebbers wel nog weten. Of dat over pakweg 100 jaar ook het geval zal zijn met de Nations League, valt af te wachten. Zeker ook omdat de eerste helft in het Drakenstadion in Porto niet meteen de beste 45 minuten waren die de voetbalfans dit seizoen te zien kregen.

Portugal en Nederland bouwden een uitgebreide studieronde in. Op kansen was het lang wachten en eigenlijk kwamen die er enkel via Portugal. Bruno Fernandes, die Sporting op termijn flink wat (Engels?) geld zal opleveren, was de gevaarlijkste man met verschillende afstandsschoten. Maar áls hij er eens eentje tussen de palen kreeg, lag Cillessen in de weg. Ook Ronaldo probeerde het eens van ver, maar eveneens zonder succes.

Aan de overzijde waren de Nederlandse aanvallers - Memphis, Babel en Bergwijn - onmondig. Rui Patricio bedreigen lukte geen enkele keer en bij rust greep Ronald Koeman dan ook in. De Nederlandse bondscoach bracht Quincy Promes, de vinnige winger die de halve finale tegen Engeland in een beslissende plooi legde.

Gonçalo Guedes.
EPA Gonçalo Guedes.

Guedes breekt de ban

Oranje kwam ook wel beter uit de kleedkamer. De Nederlanders konden dreigen via Wijnaldum en Memphis, maar Patricio echt in moeilijkheden brengen was nog een ander paar mouwen. Portugal bleef het vooral van ver proberen, maar de 1-0 kwam er toch na een knappe aanval. Bernardo werd na een listige deviatie in het straatje gestuurd en de stilist van Man City bediende op zijn beurt Gonçalo Guedes. De dure vogel van Valencia, de Spaanse topclub nam hem voor 40 miljoen over van PSG, ging voor eigen succes en dat kon niemand hem verwijten. Met wat hulp van Cillessen zorgde het jeugdproduct van Benfica immers voor de 1-0.

Nederland tapte na die treffer uit een ander vaatje. Memphis was opnieuw gevaarlijk en ook De Roon kon dreigen, maar echt uitgespeelde kansen waren dat telkens niet. Bij gebrek aan echte kwaliteit voorin, probeerde Koeman het met lange halen richting stormrammen Luuk de Jong en Van Dijk. Fonte en Dias moesten hun mannetje staan en dat deden ze ook. Op een schietkans voor De Roon na bleef het grote gevaar uit. Portugal kwam niet meer in de problemen en zo is Cristiano Ronaldo alweer een trofee rijker.

REUTERS
Ronaldo met doelpuntenmaker Guedes.
AP Ronaldo met doelpuntenmaker Guedes.
AP
Action Images via Reuters
Photo News
AP
REUTERS
Soccer Football - UEFA Nations League Final - Portugal v Netherlands - Estadio do Dragao, Porto, Portugal - June 9, 2019 Portugal's Cristiano Ronaldo and team mates celebrate winning the UEFA Nations League Final with the trophy    REUTERS/Susana Vera
REUTERS Soccer Football - UEFA Nations League Final - Portugal v Netherlands - Estadio do Dragao, Porto, Portugal - June 9, 2019 Portugal's Cristiano Ronaldo and team mates celebrate winning the UEFA Nations League Final with the trophy REUTERS/Susana Vera52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy van Puymbrouck

  Portugal verdiend gewonnen, Nederland heeft geen goede spitsen maar ook het middenveld met de Jong die naar Barcelona gaat was onder de maat.Natuurlijk is de Jong een goede voetballer maar als hij aan de bal komt weet je precies wat hij gaat doen.Bal stoppen, draaien terug bal stoppen, nog eens draaien en dan een tikje naar rechts,links of achteruit.Totaal geen diepte in zijn spel zal veel moeten veranderen.

 • Henri Hendriks

  Verdiende winnaar tegen een triestig spelend Holland. De Jong is nog veel te jong en behalve mekkeren tegen de scheids heeft hij niks positiefs gedaan, De Light is ook nog veel te licht en aan vele tussenkomsten is een reukje omdat hij die wint door zijn gestalte en gewicht. Hij zal nog vele penaltys veroorzaken.En de trainer zou beter overkomen mocht hij zich een beetje nederiger opstellen en die hollandse uibermentaliteit wat blussen.

 • johannes van Wetten

  Nederland is bezig met veel aankomend jong talent in hun gelederen, bijna al die oudere spelers zijn vervangen, maar hier zijn de rode duivels nog bezig met vele oudere spelers, van 33 of ouder, en daar zullen ze over enkele jaren op worden afgerekend, maar dan is het te laat, en ze zullen nu al moeten beginnen met verjonging, en vervanging.

 • Rudy Claes

  Leuke match. Stukken beter dan België - Kazakhstan ! En verdiende overwinning van Portugal.

 • patrick isenborghs

  nederland is een jonge ploeg in opbouw met goeie voetballers en koeman doet er fantastisch werk . 1 jaar geleden stond oranje nog nergens en nu speelde ze al de finale , Klopt Dave en de goal van duitsland was met de kop van een ex speler van standard luik , Als de belgen verliezen zijn ze als gewoonlijk bestolen ! In Zwitserland kregen ze voetbal les door een zwaar verlies , Dat ze eerst proberen om nog eens een finale te spelen met hun gouden generatie