Mourinho en defensieve tactieken: na de bus nu ook de koe

PHOTO_NEWS
José Mourinho zeurde na de eerste seizoensnederlaag van Chelsea, bij Newcastle, over het tijdrekken van de thuisploeg. Bizar genoeg voegde 'The Special One', de man die de term 'de bus parkeren' uitvond, een koe toe aan het lexicon van defensieve strategieën.

Mourinho is altijd goed voor een uitsmijter op een persconferentie. Nadat Chelsea in Sunderland op een muur was gebotst, overkwam zijn ploeg hetzelfde in St. James' Park. "Geen klachten. Pech", zei de Portugees voor de televisiecamera's. "Wij hadden veel kansen in de eerste helft, we maakten ze niet af. In de tweede helft van hetzelfde. Zij verdedigden goed en scoorden bij hun eerste poging. Nadien vochten ze voor hun leven. Wij wilden meer voetballen, maar dat was niet altijd mogelijk. De bal verdween, de bal kwam niet, een andere bal kwam, de ballenjongens liepen weg - die zaken maken jammer genoeg nog altijd deel uit van het voetbal. Maar geen klachten."

Vreemd antwoord
Toen op de persbabbel in de sectie voor de maandagkranten geopperd werd dat hij net hetzelfde zou doen, moest hij met zes minuten extra tijd een krappe voorsprong verdedigen, kwam er een vreemd antwoord. Mourinho: "Met ballen? Nee. Met om het even wat? Je had net zo goed een koe op de middenstip kunnen zetten, wandelend. En vervolgens het spel stil moeten leggen omdat er een koe was."

Catenaccio
Een koe zetten dus, naar analogie met de bus parkeren. Mourinho gebruikte die vergelijking in 2004 voor de eerste keer na een frustrerend 0-0 gelijkspel tegen een erg negatief Tottenham. Mourinho toen: "Zoals we in Portugal zeggen: ze kochten de bus en parkeerden die voor hun doel." Een zinnetje dat een begrip werd over het Kanaal en later zelfs synoniem ging staan voor de catenacciotactiek van Mourinho in bepaalde Europese wedstrijden, zoals vorig seizoen in de halve finale op Atlético Madrid.

Hieronder video's met andere straffe uitspraken van Mourinho