Mourinho, die eigenlijk niks mag zeggen over ontslag bij Man United, licht toch tipje van de sluier voor ‘bijbaantje’ dat hem 130.000 euro oplevert

José Mourinho.
Getty Images José Mourinho.
Hoewel hij op straffe van een dwangsom niets mag zeggen over zijn ontslag bij Manchester United heeft José Mourinho toch een tipje van de sluier opgelicht over zijn vertrek. “Er zijn conclusies getrokken over wat mensen zien, maar niemand weet wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Maar dat is wel fundamenteel als je conclusies wilt trekken.”

Mourinho sprak gisteren als analyticus van mediakanaal beIN Sports in Qatar, waar hij 130.000 euro toucheerde voor dat bijbaantje. Als onderdeel van de forse afkoopsom van naar verluidt 20 miljoen euro mag de Portugees niet uitweiden over zijn ontslag, op straffe van een dwangsom. Mourinho werd op 18 december ontslagen bij Manchester United, waarna zijn opvolger Ole Gunnar Solskjaer de boel plots weer volledig aan de praat kreeg op Old Trafford. Onder leiding van de Noor won United al zes keer, met een doelsaldo van 17-3. 

Waar ik heenga, is waar ik hoor: de absolute top.

José Mourinho

Mourinho liet niet het achterste van zijn tong zien, maar schetste in grote lijnen wel de contouren van zijn ontslag. “Als ik jullie bijvoorbeeld vertel dat de tweede plaats met Manchester United vorig seizoen één van mijn beste prestaties als trainer ooit is, zegt het publiek: ‘Ben je gek geworden, je hebt 25 prijzen gewonnen'. Maar ik zeg het omdat niemand weet wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Dan worden conclusies getrokken op basis van een camera of een analyse van deze of gene. Daarin wordt altijd een ander perspectief geschetst.”

José Mourinho.
EPA José Mourinho.

Mourinho bekent dat hij veel problemen had met spelers. Hij botste met name met de Franse middenvelder Paul Pogba. “Wat ik wel goed heb gedaan met de spelers, is geen nieuws. Alleen problemen tussen de coach en een speler zijn nieuws in het hedendaagse voetbal. In de huidige tijd heeft een coach niet meer het natuurlijke gezag om een relatie met een speler op te bouwen, zodat je hem iets kunt leren en soms de confrontatie met hem aangaat als hij zich niet als een prof gedraagt”, mopperde Mourinho.

De 55-jarige Mourinho liet ook weten dat hij nog lang niet klaar is als trainer. “Ik ben veel te jong voor mijn pensioen. Ik wil nog steeds coachen
. Ze zijn nog lang niet van me af. Over een paar weken word ik 56 jaar, ik kan nog wel even mee.” Dat zal niet bij Benfica zijn, zei Mourinho nogmaals. “Waar ik heenga, is waar ik thuishoor. Dat is de absolute top.”

REUTERS5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sammy Borgoo

  Mourinho WAS goede trainer !! Wie hem nu nog aanneemt moet hopeloos zijn.

 • Carlos Simonis

  Mag toch hopen dat de absolute top in Europa hem niet als trainer neemt, of je moet van laf en zeer verdedigend voetbal houden. Ik heb als trainer bij vele clubs gevolgd en gezien, ondanks zijn vele prijzen die hij heeft binnen gehaald was het voetbal voor 90% niet om aan te zien.

 • Paul Lauwers

  Maxime Verelst, Al die titels zijn geluk volgens jou? Met Porto won hij de uefa beker en 't jaar erop de champions league , ook nog twee titels en de beker in de portugese competitie. Niet slecht denk ik dan. Trouwens bij Bayern heeft hij nooit gezeten. Dat was Guardiola. Even feiten kennen alvorens te oordelen.

 • Jim Hend

  @Maxime. Bij mijn weten heeft hij nooit bij Bayern gezeten.

 • Maxime Verelst

  Hij heeft afgedaan. Vroeger was hij altijd at the right place at the right time. Chelsea, Madrid, Milaan en Bayern waren de rijkste clubs in hun competities die quasie alleenrecht hadden om de beste spelers in te kopen. Nu er veel rijke clubs zijn volstaat kopen alleen niet meer en moet hij spelers en teams ook beter maken. Dat kan hij dus niet. Hij is vooral een koper, een verkoper en een praatjesmaker.