Mignolet krijgt alweer lof van legendarische doelman

EPA
Een van de meest legendarische Engelse doelmannen, Ray Clemence, haalt alweer de loftrompet boven voor Simon Mignolet. Na de sterke wedstrijd tegen Tottenham enkele weken geleden stuurde de ex-keeper al een succestweet: "Geweldige reddingen, Simon." Nu heeft hij weer niets dan lovende woorden over Mignolets sterke reeks en dat na enkele mindere wedstrijden in het begin van het seizoen. Clemence, een legende in Liverpool, staat versteld van de manier waarop de Belgische doelman zijn carrière weer nieuw leven heeft ingeblazen.

Mignolet werd na enkele mindere wedstrijden op de bank geplaatst in december 2014. Dat was het signaal dat het echt wel beter moest. Dankzij een blessure van tweede doelman Brad Jones kon hij snel zijn wederoptreden maken. Dat wederoptreden is niet onopgemerkt voorbijgegaan. In de 15 wedstrijden die hij sindsdien in doel stond, heeft hij maar 10 doelpunten tegengekregen en 7 clean sheets gehaald.

Beslissend
"Ze zouden Simon wel mogen belonen en kunnen hem niet genoeg loven voor de manier waarop hij alles heeft omgekeerd", aldus Clemence in Liverpool Echo. "Hij maakt saves die de wedstrijd beslissen en laat zien dat vertrouwen een groot verschil maakt. In het begin had hij het even moeilijk, maar daar is hij volledig doorgekomen."

"Hij heeft wat 'geluk' gehad met de blessure van Brad Jones, maar sinds hij terug in de ploeg staat, wordt hij steeds beter en beter." Clemence zegt ook nog dat hijzelf absoluut niet verbaasd is met de prestaties die de Rode Duivel levert. "Ik wist dat hij het in zich had, hij had zijn uitzonderlijke kwaliteiten ook al laten zien in het seizoen bij Sunderland, voor Liverpool hem daar weghaalde."

Wereldklasse
Dat het in het begin van het seizoen wat moeilijker ging, zag ook Clemence. Maar de manier waarop hij is weergekeerd in het team duidt op absolute wereldklasse. "Ik ben er zeker van dat hij nog kan verbeteren op sommige vlakken, maar dat zal hij zeker doen als hij blijft werken op zoals nu."

Mignolet zelf liet enkele weken geleden weten dat het zijn vriendin Jasmien was die hem door deze moeilijke periode heen heeft geholpen. Door haar zag hij plots licht aan het einde van de tunnel. Hij moest minder nadenken over de situaties die zich voordeden op het veld.

Deze wijze woorden kan Clemence alleen maar beamen. De man die in totaal 323 clean sheets haalde in 665 wedstrijden tussen 1968 en 1981 heeft al vaak genoeg gezien dat keepers beginnen denken aan wat ze allemaal verkeerd doen, wat uiteindelijk leidt tot negatieve acties tijdens de wedstrijd. Volgens hem is er maar in oplossing: "tot rust komen en op het instinct spelen."

AP
PHOTO_NEWS

Karakter

"Mignolet heeft ook veel karakter getoond en ik denk dat dat ook nooit in twijfel getrokken is. Ik kan me een interview herinneren waar mensen hem vroegen of hij vond dat hij zichzelf moest bewijzen. Hijzelf antwoordde toen dat hij niets te bewijzen had. Daar had hij gelijk in want vandaag de dag is het probleem dat mensen beslissingen maken op een bepaald moment. Enkele slechte wedstrijden en iedereen zegt dat je niets kan, ook al heb je voorheen anders bewezen. Als je enkele wedstrijden erna de pannen van het dak speelt, ben je weer de grootste held", aldus Clemence.

In een club als Liverpool is het zo dat je altijd moet spelen voor je plaats en moet laten zien dat je constant niveau haalt. Door de laatste wedstrijd in Southampton kon Liverpool voor het eerst sinds 1985 nog eens 5 opeenvolgende uitwedstrijden afsluiten zonder tegendoelpunt.

"Dankzij de geweldige prestaties van de doelman, spelen nu ook de verdedigers beter en hebben ook zijn meer vertrouwen. Zij weten dat als zij een fout zouden maken, er een keeper staat die meer dan waarschijnlijk de bal wel zal tegenhouden. In het begin hadden ze schrik dat een fout onlosmakelijk leidde tot een goal."

AFP
GETTY