Met de groeten van Cristiano: dominant Real Madrid volgt zichzelf op als wereldkampioen na glansloze finale

REUTERS

Het Braziliaanse Grêmio uit Porto Alegre moest zich tevredenstellen met de rol van underdog tegen de regerende wereldkampioen, en daar schikte het zich ook in. Real Madrid won met 1-0. In de 53ste minuut zorgde wie anders dan Cristiano Ronaldo voor de winnende treffer via een vrije trap en schonk z'n club zo een derde WK-titel. Het is de eerste keer sinds het ontstaan van het toernooi in 2000 dat een ploeg zichzelf weet op te volgen als winnaar.

De Brazilianen kwamen fors uit de startblokken met heel fysiek spel en al meteen een zware overtreding op Ronaldo. De Koninklijke hield echter het hoofd koel en zette Grêmio onder druk met veel balbezit en enkele ongevaarlijke afstandsschoten. Een volley van Carvajal op de rand van het strafschopgebied werd afgeblokt. Ook Modric waagde zijn kans; zijn gekruist schot ging centimeters naast. Grêmio probeerde het van nog verder met een wegwaaiende vrije trap van rechtsachter Edilson, die rakelings over het doel van Navas scheerde.

Photo News

Even voor rust kwam Ronaldo aan de bal in de kleine rechthoek, maar de Gouden Bal-winnaar verslikte zich in zijn actie. Even later waaide ook zijn vrije trap vanop zo'n 20 meter net over de dwarsligger. De eerste helft eindigde zonder echte doelkansen, ondanks zwaar overwicht van de Madrilenen.

Na de pauze ging Real op hetzelfde elan door, de Brazilianen kwamen slechts sporadisch op de Spaanse helft. In de 53ste minuut kreeg Real een vrije trap op zo'n twintig meter. Cristiano Ronaldo knalde door de muur in de korte hoek, de Grêmio-keeper had geen verhaal. Drie minuten later werd een tweede doelpunt van de Portugees afgevlagd voor buitenspel van Benzema. De sterspeler was het duidelijk niet eens met de beslissing van de wedstrijdleiding en vroeg ostentatief naar de videoref.

Photo News

Een vlam van Modric ging via de Grêmio-doelman nog tegen de paal, tien minuten voor tijd stuitten ook Ronaldo en een ingevallen Bale op de sterk keepende Grohe. Maar het pleit was al lang beslecht: Real was een klasse beter dan de Copa Libertadores-winnaar en kroonde zich met een zuinige zege voor de derde maal in z'n geschiedenis tot beste voetbalclub ter wereld. 

Ronaldo zou carrière bij Real Madrid willen beëindigen

Cristiano Ronaldo verklaarde na de wedstrijd zijn carrière bij Real Madrid te willen beëindigen. "Ik zou heel graag tot het einde van mijn carrière bij Real willen blijven", opende Ronaldo. "Als het van mij afhangt, zal dat ook gebeuren. Maar ik bepaal dat niet, ik leid de club niet. Mijn werk is op het veld. Daar kan ik bepalend zijn en dat ben ik ook, denk ik."

Ook coach Zinedine Zidane wil zijn goudhaantje niet verliezen. "Het is uiterst belangrijk voor ons dat hij blijft. Hij kan hier zichzelf zijn en niemand zal ooit kunnen bereiken wat hij hier heeft gedaan. We hopen dus tot zijn pensioen op hem te kunnen rekenen." Ronaldo is de beste schutter in de geschiedenis van de club, met 434 doelpunten in 414 matchen.

Voorzitter Florentino Perez greep de gelegenheid aan om Ronaldo te vergelijken met één van zijn illustere voorgangers, Alfredo Di Stefano. "Ronaldo is de beste. Niet enkel op het gebied van talent of techniek, maar ook omwille van zijn ambitie, zijn werklust en zijn leiderschap. Je kan in de geschiedenis van het voetbal bijna geen spelers zoals hem bedenken. Misschien Di Stefano. Ik heb hem zien spelen, toen ik nog klein was. Ronaldo is zijn opvolger, net als Di Stefano een icoon van zijn tijd."

REUTERS

De erelijst van het WK voetbal voor clubs:

2000 (in Brazilië): Corinthians (Bra)

2005 (in Japan): Sao Paulo (Bra)

2006 (in Japan): Internacional (Bra)

2007 (in Japan): AC Milan (Ita)

2008 (in Japan): Manchester United (Eng)

2009 (in de Verenigde Arabische Emiraten): FC Barcelona (Spa)

2010 (in de Verenigde Arabische Emiraten): Inter Milaan (Ita)

2011 (in Japan): FC Barcelona (Spa)

2012 (in Japan): Corinthians (Bra)

2013 (in Marokko): Bayern München (Dui)

2014 (in Marokko): Real Madrid (Spa)

2015 (in Japan): FC Barcelona (Spa)

2016 (in Japan): Real Madrid (Spa)

2017 (in de Verenigde Arabische Emiraten): Real Madrid (Spa)

AFP
AFP
Photo News
Photo News
AP15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jonas Van snee

  Cr7 is fenomenaal, de allerbeste !

 • didier de coster

  ronaldo is gewoon superdeluxetalent , wees blij dat je het meemaakt , tzal nog lang duren vooraleer zo een speler wordt geboren , kijk naar zijn statistieken en ge valt omver, alé als ge kunt lezen want er is hier commentaar van raar volk

 • Kevin Brucao

  Dimitrieke Lampens Je kent er niks van kerel, je hebt gewoon een voorkeur voor een andere club. Hij en Messi domineren het voetbal de voorbije 10 jaar. Over de voorkeur tussen beiden kan je discussiëren maar hij is samen met die kleine van Barca de beste van zijn generatie. Ga spelen met je Belgische competitie want je zit op hetzelfde niveau van voetbalkennis

 • Andelko Bujanic

  Misschien vermelden dat Modric na de wedstrijd verkozen werd tot speler van het toernooi? Ahnee, het is Ronaldo of Messi niet ...

 • Bruno Vandenhende

  Kijk.. iedereen heeft zijn mening. Maar Ronaldo doet het toch weeral. Speelt hij nu goed of slecht, altijd is hij van goud waarde. En dat is enkel weggelegd voor de groten