Marta trapte zich in geschiedenisboeken, maar ook opvallende make-up hield volgers bezig

Marta scoorde gisteren haar zeventiende treffer op een WK.
photonews/rv Marta scoorde gisteren haar zeventiende treffer op een WK.
De Braziliaanse legende Marta schreef gisteravond voetbalgeschiedenis. De 33-jarige aanvalster scoorde tegen Italië en stond zo voor de zeventiende keer aan het kanon op de wereldbeker. Geen man of vrouw deed ooit beter. Marta werd overladen met lof, maar volgers van het WK vrouwenvoetbal hadden ook aandacht voor haar opvallende lipstick.

Italië had de eerste twee wedstrijden in Groep C al gewonnen van Australië (2-1) en Jamaica (5-0) en was zo al zeker van een plek in de knock-outfase van het WK in Frankrijk. Brazilië verloor op de eerste speeldag dan weer met 3-2 van Australië en won nadien van Jamaica (3-0). Een goed resultaat tegen Italië was dus nodig en Marta nam haar ploeg bij de hand. Een kwartier voor affluiten zorgde Marta vanaf de stip voor de enige treffer van de match, waardoor Brazilië doorstoot naar de achtste finales.

Photo News

Voor Marta, die uitkomt voor Orlando Pride, was het gisteren al de zeventiende treffer in vijf WK-edities en daarmee is de 33-jarige Braziliaanse WK-topschutter aller tijden. Het vorige record stond op naam van Miroslav Klose, die op het WK van 2014 in Brazilië zijn zestiende en laatste WK-doelpunt scoorde. De Braziliaan Ronaldo heeft vijftien WK-goals op zijn teller staan, Gerd Müller, Birgit Prinz en Abby Wambach scoorden elk veertien goals op de wereldbeker. 

Marta ging de wereld rond met haar record, maar er viel veel volgers van het WK voor dames nog iets op. De levende legende verscheen op het veld met opvallende paarse lippenstift. Heel wat socialmediagebruikers begonnen meteen te gissen naar de reden achter de make-up. Volgens velen was het een vorm van steun voor de beweging die strijdt voor meer gendergelijkheid. Maar Marta kwam na de match met een andere uitleg op de proppen.

“Ik draag voor elke wedstrijd lippenstift”, aldus de Braziliaanse. “Normaal kies ik niet voor zo’n opvallende kleur, maar vandaag vond ik dat ik het eens moest durven. Dat deed ik ook en ik vind het wel geslaagd. Ik koos voor de kleur van bloed, omdat we er een strijd van moesten maken. Waarschijnlijk zal ik nu wel elke keer voor deze lippenstift kiezen.” In de achtste finales neemt Brazilië het op tegen Noorwegen.

REUTERS
AP7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sacha Van der Putten

  Dat je de topschutters van vrouwen- en mannencompetities in dezelfde ranking zou opnemen is gewoonweg lachwekkend... En zoals Romain reeds zei, is het niveau totaal niet te vergelijken. Check team USA (wereldtop bij de vrouwen) die de boot ingingen tegen een U15-ploeg (FC Dallas) enkele jaren terug... cijfers liegen niet

 • Dietrich Van Helder

  @Romain Thyssens, daar zou ik toch niet teveel geld op verwedden als ik u was. Net zomin als met vrouwelijke wielrensters, die rijden de gemiddelde café rennersploeg finaal aan flarden denk ik. Top zijn in een sport met vrouwen is en blijft top.

 • Mario De stroo

  Ze is een fenomeen en beter dan heel wat mannen !

 • Romain Thyssens

  Het blijft vrouwenvoetbal, hé... Nationale vrouwenploegen worden van 'het kaske naar de muur' gespeeld door middelmatige caféploegen. Laat ons dit recordje met het correcte respect behandelen.

 • charlotte jacobs

  Tegenstander van Brazilië in achtste finale is nog niet gekend, maar is zeker Noorwegen niet. Die spelen tegen Australië in achtste finale. Tegen Brazilië is het of Duitsland, of Frankrijk!