Man. City verslaat Chelsea na strafschoppen in League Cup-finale na ongeziene doelmannenklucht bij 'Blues’

EPA, Getty
De League Cupwinst van Manchester City, de tiende trofee voor Vincent Kompany in Engelse loondienst, verdween helemaal op de achtergrond. De ene helft van de spots zoomde in op de baldadige Kepa, de andere helft op de gebroken relatie tussen Maurizio Sarri en een deel van zijn spelersgroep. Een ongezien incident wiste al het positieve uit. Een groot ‘misverstand’ luidde de officiële uitleg. Dat wiste de schaamte niet uit.

Much ado about nothing. Een misverstand. Of dat was toch de draai die de spindoctors van Chelsea eraan probeerden geven. Ze sommeerden Kepa zich te excuseren met behulp van een Spaans sprekende journalist - hij stuurde ook een statement uit. Zelfs gentleman Maurizio Sarri, wiens job op het spel staat, stapte slim mee in het verhaal. Zijn verdeelde spelersgroep nog meer uit elkaar ranselen met harde woorden zou zijn tanende gezag binnen de kleedkamer enkel maar verder ondermijnen. 

Action Images via Reuters

Alsof een eigenwijze speler, die een beslissing van zijn coach straal negeerde, zijn reputatie niet nog meer schade had toegebracht. Het loopt uit de hand. De Italiaan, niet de favoriet van de Spaanse garde, heeft de touwtjes niet meer vast. Daarbij niet geholpen door zijn eigenaar, Roman Abramovich, en CEO Marina Granovskaia, die achter de schermen al contacten hebben gelegd met Steve Holland, ex-assistent-coach van Chelsea en nu aan de slag bij Engeland, om Sarri als interim-trainer op te volgen in geval van een implosie. Dat weten ze zelfs binnen de spelersgroep. Power aan de spelers.

Kepa weigert naar de kant te gaan, Sarri kookt van woede:

“Het was een groot misverstand”, zei Sarri over één van de meest bizarre taferelen die we in het laatste decennium op een Engels voetbalveld hebben gezien. Kepa was in de extra tijd twee keer blijven liggen. Behandeling aan de hamstring na elke redding - een kramp? Zijn trainer had er genoeg van - de strafschoppen indachtig. Hij maande Willy Caballero, nota bene een penaltyspecialist, aan zich klaar te maken. 

Kepa maande aan tot rust. Stak het duimpje op en gebaarde wild dat hij verder kon. Sarri dacht daar anders over. Die drukte de vervanging door, tot frustratie van Kepa. Die weigerde van het veld te stappen. David Luiz sprak tegen hem achter de hand: “Het was een misverstand. Hij zei dat hij zich goed voelde. Dat hij verder kon. Voor de rest was het voor mij moeilijk om alles te begrijpen. Normaal respecteert een speler de beslissing van zijn trainer.” Waar was de aanvoerder van Chelsea, Cesar Azpilicueta, om te bemiddelen tussen zijn landgenoot en de trainer?

Photo News

Jon Moss, de ref, kwam dan maar tussenbeide. In plaats van tegen Kepa te zeggen dat hij het veld moest verlaten, wendde die zich tot Sarri en assistent Gianfranco Zola. De vervanging werd afgeblazen. Aan de zijlijn verloor Sarri zijn cool. Hij gooide lelijke woorden naar zijn bank en trok zijn trainingsvest als een volleerd superman open. Razend. Hij zwaaide de armen in de lucht en stormde de tunnel in. Richting kleedkamers. Aan de deur bedacht hij zich. Een vernederde trainer keerde op zijn stappen terug. Vervolgens was het aan de ontgoochelde Caballero om even te kalmeren in de tunnel. Scènes.

Na het laatste fluitsignaal waren de gemoederen nog niet bekoeld - die knipoog naar de camera van Kepa had Sarri wellicht niet gezien. Sarri wilde Kepa op zijn plichten wijzen, maar Antonio Rüdiger zette zijn stevige lijf ertussen. Hij hield zijn fulminerende coach weg bij de keeper - misschien wel wijs zo net voor de penalty’s. “Ik was echt woedend”, gaf Sarri toe. 

Kepa had beter moeten doen bij de strafschop van Agüero, maar stopte wel die van Sané - ook Sarri juichte. “Ik dacht dat Kepa krampen had”, zei Sarri. “Ik achtte hem niet klaar voor de strafschoppenreeks. Pas nadat de dokter met mij communiceerde had ik het door.” Zal wel. Pas na het laatste fluitsignaal was er even kort overleg. De beelden bewijzen dat. “Kepa had gelijk”, voegde Sarri toe. “Maar de manier waarop was niet oké. Ik ga de komende dagen met hem praten. Omdat zulke misverstanden grote misverstanden kunnen veroorzaken. Zeker in de pers. Als jullie de match hebben gezien, begrijpen jullie ook dat de spelers exact mijn instructies volgden. Ik had de situatie volkomen onder controle. En laten we nu over voetbal praten. Het was een groot misverstand.”

Zo probeerde ook Kepa het te verkopen: “Het was niet mijn intentie om de beslissing van de trainer te ondermijnen. Ik werd misbegrepen. Omdat de dokters wisten dat ik verder kon. Ik weet dat het niet het beste beeld heeft geschapen, maar ik wilde alleen maar duidelijk maken dat ik verder kon. Ik voelde me nog goed.”

Dead man walking

De perceptie zegt iets anders. Het incident wiste al het positieve uit. Chelsea speelde gisteren erg georganiseerd. Rigide, maar dat verandert wellicht weinig aan de toekomst van zijn trainer. Nog altijd dead man walking. Zijn job is ook na Wembley in gevaar. Verlies tegen Tottenham, woensdag in de Premier League, kan zijn lot bezegelen. “Wat Abramovich van deze match vond? Dat weet ik niet. Als zijn televisie goed werkte, zal hij een goeie prestatie hebben gezien. Het hangt van het signaal af. Ik weet niet waar hij op dit moment is. Het kan dat de ontvangst daar niet zo goed was.”

Enkel zeges kunnen een trainer onder vuur op zijn stoel houden. De kalmte is iedereen allang kwijt.

Hazard pakte uit met een panenka, maar het mocht niet zijn voor Chelsea:

AFP
Kepa weigerde het veld te verlaten.
REUTERS Kepa weigerde het veld te verlaten.
REUTERS5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Florent Marien

  Wat een afgang van de coach.

 • joachim albert

  Ge gaat geen investering van 80 miljoen op de bank zetten, zou echt dom zijn en Kepa weet dit natuurlijk ook. Sarri mag op het einde van het seizoen inpakken. Zeker weten.

 • henk casaert

  Als de vierde scheidsrechter zijn bord omhoog steekt niet vlug genoeg naar de kant is geel en blijft hij nog staan 2 de geel is rood, zodus scheidsrechter is ook in fout hij voert het reglement niet uit

 • John Klop

  Kepa schorsen tot einde seizoen. T1 is steeds de beslissende partij! Ongeacht of je daar als speler akkoord mee bent of niet!

 • Koen B.

  Niet al te slim van Kepa. Een trainer met een beetje ruggengraat degradeert hem voor de rest van het seizoen naar de reserveploeg.