Liverpool presenteert 'duurste Belg voor even' Christian Benteke

Simon Mignolet en Divock Origi zijn niet langer de enige Rode Duivels op Anfield Road, zij krijgen er niemand minder dan Christian Benteke bij. De 24-jarige aanvaller van Aston Villa werd vanavond voorgesteld bij 'The Reds' en moet de hoge verwachtingen van een stevig prijskaartje waarmaken: 46,5 miljoen euro. 'Big Ben' moet in Liverpool de aanvalsleider worden in het elftal van manager Brendan Rodgers.

Op dit moment mag de kopbalsterke targetspits zich de duurste Belg aller tijden noemen, maar die titel kan hij snel weer kwijt zijn als Kevin De Bruyne een toptransfer naar Manchester City versiert. Benteke maakte de voorbije drie seizoenen furore bij middenmotor Aston Villa, bij de Noord-Engelsen trof hij in 101 wedstrijden maar liefst 49 keer raak. In zijn eerste interview voor de Liverpudlians drukt hij zijn tevredenheid uit over zijn transfer. "Ik ben zo blij om hier te zijn en wil graag de eigenaars van de club en de manager bedanken voor hun grote inspanningen om mij binnen te halen. Dit is de juiste club voor mij, dat bleek al snel na een babbel met Brendan Rodgers. Ik wilde graag deel uitmaken van dit project."

Mignolet en Origi nog niet gehoord
De voorbije seizoenen stond Benteke geregeld aan het kanon op Anfield Road, vanaf nu mag hij proberen om te scoren in het shirt van de thuisploeg: "Het was altijd geweldig om hier te kunnen spelen, maar nu ik in het thuisshirt mag spelen, wordt het pas echt fantastisch. Liverpool is een team met een grote geschiedenis. Ze hebben veel prijzen gewonnen: titels, de Champions League en de Europa League. Het is echt een grote club." De Rode Duivel is al de zevende aanwinst, hoe ziet hij de kwaliteit van de kern? "Ik denk dat het allemaal sterke spelers zijn, hun namen doen in ieder geval het beste vermoeden." Met Mignolet en Origi kon hij trouwens nog niet spreken, maar dat wil Benteke zo snel mogelijk doen. "Ik hoop dat ze mij zullen helpen!"

Genk strijkt nog mooie som op
'The Beast' gaat op het lijstje van dure Belgische vogels collega-Duivels Eden Hazard en Axel Witsel vooraf, die in 2012 voor veertig miljoen euro respectievelijk naar Chelsea en Zenit getransfereerd werden. Bij ex-club Racing Genk wrijven ze zich in de handen, want de Limburgers zouden vijftien procent van de meerwaarde op de doorverkoop opstrijken. Benteke verliet eind augustus 2012 op 21-jarige leeftijd Racing Genk voor Aston Villa, dat destijds ongeveer negen miljoen euro op tafel legde voor de aanvaller.

Doorbraak onder Mario Been
Benteke had zijn transfer te danken aan een sterke tweede seizoenshelft onder Mario Been. Voordien viel de carrière van de spits te omschrijven als een pingpongspel tussen Standard en Racing Genk. Hij genoot zijn jeugdopleiding bij de Rouches, waar Genk hem in 2007 wegplukte. In januari 2009 keerde Benteke terug Standard, dat hem later uitleende aan KV Kortrijk en KV Mechelen. In de zomer van 2011 keerde hij terug naar Genk, waar hij wel een basisplaats kon veroveren.

Top-10 duurste Belgen

1. Christian Benteke (van Aston Villa naar Liverpool) 45,6 miljoen euro (2015)

2. Eden Hazard (van Rijsel naar Chelsea) 40 miljoen euro (2012)

. Axel Witsel (van Benfica naar Zenit) 40 miljoen (2012)

4. Romelu Lukaku (van Chelsea naar Everton) 35 miljoen euro (2014)

5. Marouane Fellaini (van Everton naar Manchester United) 32,5 miljoen (2013)

6. Marouane Fellaini (van Standard naar Everton) 22 miljoen (2008)

7. Kevin De Bruyne (van Chelsea naar Wolfsburg) 21,5 miljoen (2014)

8. Moussa Dembele (van Fulham naar Tottenham) 19 miljoen (2012)

. Thomas Vermaelen (van Arsenal naar Barcelona) 19 miljoen (2014)

10. Divock Origi (van Rijsel naar Liverpool) 12,5 miloen (2014)