PSG volgt Man City niet op het strafbankje: Yves Leterme liet Franse topclub ontsnappen door cijferwerk

PSG-ster Neymar
Photo News PSG-ster Neymar
Paris Saint-Germain volgt Manchester City niet op het strafbankje. Tegen de Franse kampioen loopt geen onderzoek meer. Het hoofd van het Financieel Controle­orgaan had serieuze bedenkingen bij de ­berekeningen in het eindrapport van chef-onderzoeker Yves Leterme, maar een procedurefout hielp PSG in 2018 van de haak.

LEES IN HLN + HOE EEN SCHORSING VOOR MAN CITY KEVIN DE BRUYNE 3 MILJOEN EURO KAN KOSTEN!

Terwijl ze in Manchester hun verdediging voorbereiden, slapen ze in het Parc des Princes prinselijk. De boekhouding van PSG is volgens de UEFA immers op orde. En dat ondanks de risicovolle transfers van Neymar (222 miljoen euro) in de zomer van 2017 en die van Kylian Mbappé (180 miljoen euro) een jaar later, die de Franse kampioen met salarissen en commissies inbegrepen over vijf jaar bijna 850 miljoen euro zouden kosten. Een derde van z’n totale ­inkomsten. Tegen PSG loopt geen enkele procedure.

José Narciso da Cunha Rodrigues had het liever anders gezien. De voormalige Portugese rechter, hoofd van het onafhankelijk panel dat de strafmaat bepaalt voor overtreders van zijn financiële ­regels, onderschreef vrijdag de zware veroordeling van Man City. Een grondige analyse van het eind­rapport over de handel en wandel van PSG, dat UEFA’s chef-onderzoeker Yves Leterme in juni 2018 op zijn bureau liet bezorgen, was hem nooit gegund.

Yves Leterme
BELGA Yves Leterme

Procedurefout

Van meet af aan had Cunha zijn ­bedenkingen bij de berekeningen van de ex-premier, die PSG uiteindelijk vrijpleitten van het kunstmatig oppompen van zijn sponsorcontracten zoals Man City. De cijfertjes klopten in zijn ogen niet, zo blijkt uit e-mails van Football Leaks en documenten in de New York Times kon inkijken. Het onderzoeksteam vroeg aan de specialisten van Octagon om de deal met sponsor Qatar Tourism Authority te valideren. De schatting bedroeg 5,5 miljoen euro. ­Zesentwintig keer minder dan de 145 miljoen die stond ingeschreven in de boeken. PSG huurde, ­zoals de regels dat voorschreven, met Nielsen een ander bureau in. Hun waarden kwamen dicht bij die in de boekhouding. Lobbywerk van de bazen van PSG deed de rest.

Team-Leterme nam de cijfers van Nielsen over. Terwijl verschillende mensen binnen de onderzoekscel PSG wilden bestraft zien, werd de club vrijgepleit. Het controle­orgaan sputterde nog even tegen met het verzoek om het dossier voor revisie terug te sturen naar de onderzoekscommissie. Voor het zover kwam, tekende PSG bij het TAS verzet aan. Omdat Cunha en co de deadline van tien dagen misten, buitten de advocaten van PSG een procedurefout uit.

In tegenstelling tot City werkte de Parijse club wel altijd mee met UEFA. 

Photo News61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Heem

  Een weekendje Parijs met het lief, Yves?

 • Guy Soetewey

  The story of his life. Was onbekwaam is onbekwaam en zal onbekwaam blijven. Integriteit kennen ze niet en ze zullen dat nooit leren.

 • AUGUSTIN GHIJSELS

  Leterme liet PSG ontsnappen omdat hij Meunier nog goed kende uit zijn Club-tijd,toen hij hem een sociale verhuurde

 • christoph de wolf

  tis altijd al nen doofstomme geweest onzen YVES, zeker als het over zijn lievelingsstad Parijs gaat Zal waarschijnlijk daar rijkelijk voor beloond worden

 • Johan Swinnen

  Misschien een onafhankelijke partij deze situatie laten doorlichten ?