PSG krijgt geen sanctie voor miljoenentransfers Neymar/Mbappé, maar moet wel snel voor 60 miljoen verkopen

Photo News
De Europese voetbalbond (UEFA) heeft het Financial Fair Play-onderzoek naar PSG en de miljoenentransfers van de Braziliaan Neymar en de Fransman Kylian Mbappé vandaag afgesloten. De Franse topclub wordt geen sanctie opgelegd.

Helemaal in veilig water is PSG echter niet. Om volgend seizoen niet opnieuw in het oog van een FFP-storm te belanden, moet PSG tegen het eind van deze maand voor 60 miljoen euro aan spelers verkopen. Zo zou de Parijse club break even draaien. Het UEFA-orgaan CFCB (Club Financial Control Body) stelde na een onderzoek vast dat er de voorbije drie seizoenen alvast geen inbreuken op de Financial Fair Play gevonden zijn. "Maar de impact van de transfers in de zomer van 2017 op het komende boekjaar wordt nauwgezet opgevolgd", klinkt het waarschuwend.

Vorig jaar haalde PSG Neymar bij FC Barcelona voor 222 miljoen euro. Mbappé kwam dan weer op huurbasis over van AS Monaco en zal op termijn 180 miljoen euro (waarvan 35 miljoen euro bonussen) kosten, als de aankoopoptie wordt gelicht. Het zijn de twee duurste transfers uit de geschiedenis. CFCB, geleid door ex-premier Yves Leterme, boog zich meteen over de miljoenendeals. Volgens het Financial Fair Play-principe mag een club immers niet meer uitgeven dan ze verdient. Bovendien sprong PSG ontzettend creatief om met de regels. Zo kocht Neymar zichzelf eerst uit bij Barça. PSG gaf op 20 april in het Zwitserse Nyon uitleg over de financiering van de transfers van goudhaantjes Neymar en Mbappé.

Boete

Indien een club de Financial Fair Play-regels overtreedt, volgt een sanctie. Dat kan een (hoge) boete zijn, maar ook de uitsluiting van Europese competities, waaronder de prestigieuze Champions League. Zo legde CFCB vandaag wel een boete van 100.000 euro op aan Olympique Marseille wegens een 'kleine inbreuk' op de Financial Fair Play. Galatasaray en Maccabi Tel Aviv waren niet helemaal niet in orde met de FFP-regels en sloten dan weer een overeenkomst van schuldbemiddeling af met de UEFA.

CFCB evalueerde ook de lopende afbetalingsplannen met andere clubs. AS Roma, AS Monaco en de Russische clubs Zenit Sint-Petersburg, Krasnodar en Lokomotiv Moskou hielden zich aan de afspraken. Zij zijn niet langer onder toezicht van de UEFA. Astana, Besiktas en Porto liggen op schema. Voor Fenerbahçe, Inter Milaan en Trabzonspor was er minder goed nieuws. Zij vervulden hun tussentijdse verplichtingen maar deels en blijven dus gebonden aan transferbeperkingen. Rubin Kazan tenslotte wordt doorverwezen naar de disciplinaire kamer van het CFCB, die sancties kan opleggen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvs Bramslecht

  Toch hilarisch dat de FIFA en de UEFA hier een oordeel moeten over vellen. Remember Blatter en Platini?? Zelf de 2 grootste maffiosi binnen de groep. Allee...de ene boef moet gaan oordelen of de andere er ook een is. Hou toch op!

 • René Toeters

  Tot zover de financial fairplay!

 • Kristof Verhaegen

  Ik mis het voetbal van vroeger, tegenwoordig gaat het steeds over “miljoenen”...

 • rudolf jacobs

  feite al lang achterhaald,het daarom dat een voorzitter van een bepaalde club,meerdere clubs aan zich hebben ,wat doet deze enkele spelers naar die of die eigendom van hem te sturen een factuurtje maken doorsturen naar die bleiters die er om vragen en gewoon verder kunnen ,dus een verhaal dat nooit kan eindigen zolang er geld is,dag fiscus slaap lekker

 • Dirk Daems

  ter info : kijk naar alle topclubs in de topcompetities... die leven allemaal boven hun stand... niet enkel PSG.. trouwens, Real heeft al jaren een voorkeursbehandeling gekregen van het stadsbestuur...

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00