Ex-international Claude Makelele volgend seizoen coach bij Bastia

AFP
De Franse ex-international Claude Makelele wordt volgend seizoen de nieuwe coach van de Franse eersteklasser SC Bastia, de club waar onze landgenoot Gianni Bruno op huurbasis aan de slag is. Makelele zou er eerstdaags een contract voor twee seizoenen ondertekenen, vernam het Franse persagentschap AFP uit goede bron.

De 41-jarige Makelele werkte de voorbije drie jaar als assistent-coach bij Paris Saint-Germain, waar hij in 2011 zijn voetbalcarrière beëindigde. De voormalige controlerende middenvelder kon er een contractverlenging voor twee jaar ondertekenen, maar had zijn zinnen op het hoofdtrainerschap gezet.

Bij de Corsicanen volgt hij Frédéric Hantz op, die de club vier seizoenen onder zijn hoede had. Hantz loodste Bastia de voorbije jaren uit de National (derde klasse) opnieuw naar de Ligue 1. Afgelopen seizoen eindigden ze met een tiende plaats veilig in de middenmoot.

Claude Makelele heeft een indrukwekkende voetbalcarrière achter de rug. Zijn grootste succes boekte hij in 2002 met Real Madrid, door in de finale van de Champions League Bayer Leverkusen met 1-2 te kloppen. Makelele veroverde tevens nog landstitels in Frankrijk (Nantes, 1995), Spanje (Real, 2001 en 2003) en Engeland (Chelsea, 2005 en 2006). Hij droeg 71 keer het shirt van de Franse nationale ploeg, maar kon met 'Les Bleus' geen enkele prijs pakken. In 2006 grepen ze in de finale van het WK in Duitsland net naast de wereldtitel. Na een turbulente wedstrijd, met onder meer een rode kaart voor Zidane na een kopstoot op de borst van Materazzi, bleek Italië te sterk in de strafschoppenreeks.