Leterme zet zich in voor WK-kandidatuur België

UNKNOWN

Yves Leterme had vandaag verscheidene ontmoetingen in het kader van de gezamenlijke kandidatuur van België en Nederland voor het WK 2018. Zo ontmoette de premier in de namiddag een delegatie van de Wereldvoetbalbond Fifa en de Europese federatie Uefa, met onder andere voorzitters Sepp Blatter en Michel Platini. "Tijdens dat gesprek bracht de eerste minister de kandidatuur van België en Nederland ter sprake. Uit het contact is gebleken dat voorlopig nog geen andere landen hun kandidatuur hebben aangekondigd", zegt adjunct-woordvoerder Dominique Dehaene.

Stadion Brussel
's Morgens had Leterme al een overleg gehad met Brussels minister-president Charles Picqué, Brussels burgemeester Freddy Thielemans, NMBS-topman Jannie Haek en projectleider Alain Courtois. Er werden drie opties besproken voor een stadion in Brussel met een capaciteit van 60.000 zitplaatsen: de renovatie en uitbreiding van het Koning Boudewijnstadion, de bouw van een nieuw stadion op de Heizel of een nieuw stadion op de NMBS-terreinen van Schaarbeek Vorming. "De mogelijkheden en de voor- en nadelen van elke optie zullen verder onderzocht worden. Tegen eind augustus willen de verschillende betrokken partijen een beslissing nemen over de locatie en over de wijze waarop het dossier verder zal aangepakt worden", aldus Dehaene.

Mediacampagne
Op korte termijn lanceert Alain Courtois een mediacampagne in eigen land om de Belgische bevolking warm te maken voor de kandidatuur. De campagne mikt vooral op de jeugd. "Het zijn immers de jeugdspelers van vandaag die ons land zullen moeten verdedigen in 2018." De gezamenlijke kandidatuur van België en Nederland moet ingediend worden tegen 31 december 2010. "De premier wil de kandidatuur zo veel als mogelijk ondersteunen", zegt Dehaene nog.

Reële kans
Eerder had de premier al gesprekken met projectleider Alain Courtois. Daaruit bleek dat de Belgisch-Nederlandse kandidatuur een reële kans maakt. Na Afrika en Latijns-Amerika is het niet onwaarschijnlijk dat het tornooi in 2018 in Europa zal plaatsvinden, wat het aantal kandidaten aanzienlijk zou beperken.

Tien stadions
Voor het WK 2018 zijn er in België en Nederland in totaal tien stadions nodig met een minimumcapaciteit van 40.000 zitplaatsen. België streeft naar vier stadions van 40.000 zitplaatsen en één stadion van 60.000 zitplaatsen. Verschillende clubs uit de eerste klasse van onze nationale competitie zijn bezig initiatieven te ontwikkelen om in hun eigen stadions voldoende capaciteit uit te bouwen. Het grootste stadion zou in Brussel komen. (belga/lpb)Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00