L'Équipe opent smerig potje over transfer van Limbombe: “Hij werd gebrainwasht door Mogi Bayat”

Anthony Limbombe.
Photo News Anthony Limbombe.
L’Équipe onthult nieuwe informatie over de verdachte transfer van Anthony Limbombe (24) naar FC Nantes. Volgens de Franse sportkrant stak Mogi Bayat de helft van het tekengeld, in totaal zo’n drie miljoen euro, in eigen zakken. Zo omzeilde hij de Franse wetgeving. “De speler werd gebrainwasht door Bayat.” 

Anthony Limbombe en FC Nantes. Een succesverhaal is het nog niet. De éénvoudige Rode Duivel verliet Club Brugge deze zomer voor acht miljoen euro, een recordtransfer voor de Franse eersteklasser. Maar de gewezen smaakmaker van de Jupiler Pro League kon bij onze zuiderburen nog geen potten breken. In twaalf duels klokt hij af op één assist en nul goals. 

Limbombe beleeft dus allerminst een leuke periode, en de Franse sportkrant L’Équipe doet daar nu een schepje bovenop. Eerder raakte al bekend dat de vleugelspeler aan de tand werd gevoeld door het gerecht nadat Fabian Camus via de transfer, frauduleuze constructies én als tussenpersoon van Mogi Bayat 455.000 euro commissie opstreek. Limbombe werd door het parket ondervraagd via een videochat, waarna Camus onder meer dankzij de verklaring van de speler werd vrijgelaten.

Tekengeld

Maar daarmee is de kous dus niet af, zo meldt L’Équipe. Zo zou Limbombe zich op 5 november hebben moeten melden bij de politie van Nantes. De reden? Een tekenbonus van drie miljoen euro, waarbij het Franse gerecht na onderzoek ontdekte dat de helft van die som werd doorgestort naar een verdacht persoon, namelijk Bayat. Een poging om de Franse wetgeving te omzeilen, want in Frankrijk mogen zaakwaarnemers maximaal tien procent van een transfervergoeding ontvangen. In dit geval ging het echter om een tekenbonus, waarbij die regel van 10 procent niet telt en Bayat zo een fors bedrag op z’n bankrekening kon bijschrijven. 

Mogi Bayat.
BELGA Mogi Bayat.

Een operatie die werd bevorderd door Waldemar Kita, de voorzitter van Nantes waar Bayat een goede relatie mee onderhoudt. De makelaar loodste al heel wat spelers binnen bij de club uit de havenstad en beide heren vonden elkaar ook in de louche constructie rond Limbombe. Kita ontkent echter in L’Équipe. “Vanuit onze kant werd geen bonus uitgekeerd. We weten alleen dat we een bepaalde prijs hebben betaald voor hem en dat is een bedrag dat we niet hoeven te rechtvaardigen.” 

Gebrainwasht

Ook Christian Negouai heeft een stem in het verhaal. De voormalige middenvelder van Standard was lange poos de agent van Limbombe en stond in augustus op het punt de winger voor 15 miljoen euro naar Huddersfield te loodsen. Er werd ook een overeenkomst gevonden met het makelaarsbedrijf Base Soccer, wat een verhuis naar Engeland zou vergemakkelijken. Limbombe had intussen echter ook al een deal met een andere spelersmakelaar, namelijk Dirk De Vriese. De Engelse eersteklasser hekelde de besluitloosheid van Limbombe en trok zich terug. Nadat de transferperiode in Engeland sloot, kwam Bayat met Nantes op de proppen. De Rode Duivel ging dan maar naar Frankrijk. 

Een vertegenwoordiger van Base Soccer sprak bij L’Équipe over de bizarre situatie. “De speler werd gebrainwasht door Bayat, die er alles aandeed om hem uiteindelijk bij Nantes te kunnen plaatsen. Dé plek waar hij graag z’n spelers dumpt. Dat zorgde voor heel wat schade. Vooral voor Club Brugge, dat met 8 miljoen euro uiteindelijk veel minder geld ontving.” 

Anthony Limbombe.
Photo News Anthony Limbombe.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Ceuleers

  Ik vind het een schande dat de meeste Pro League clubs nu verklaren dat ze geen enkel probleem hebben om terug met Bayat samen te werken. Dat bewijst dat de meeste clubleiders ook niet zuiver op de graat zijn.

 • Freddie Heremans

  Arme Limbombe, naar Nantes begot, kon ook naar Huddersfield of all places, en Izquierdo naar Brighton, wat een trieste transfers. Verdienen nu een veelvoud van bij Brugge maar mogen niet meedoen. Einde carriere alreeds voor deze en zovele andere knappe voetballers die in ons land top waren en ralk of the town.

 • willem merken

  En wie geloofd nu nog dat er geen matchen verkocht zijn? Ga naar de preminiemen kijken daar word nog eerlijk gespeeld.

 • Dirk Tuymans

  Gewoon den bak in steken. Nee, hier laten ze meneer gewoon doodleuk terug naar de matchen laten gaan zien. Nog geen stadionverbod opgelegd krijgen van de rechter...! De rechter zal zelf wel verdienen aan deze praktijken. Anders kan dit nooit

 • Diego Wille

  ondertussen bezoekt Dhr Bayat terug voetbalwedstrijden alsof er niks aan de hand is. Schaamte is zulke figuren blijkbaar vreemd;

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00