Kompany: "Op politiek vlak zijn er heel wat fouten gemaakt"

Rode Duivel Vincent Kompany heeft een exclusief interview gegeven aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Daarin praat hij over de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in Brussel. "Het is shockerend, na de aanslagen heb ik drie dagen niet geslapen", zegt hij. Bekijk hier het volledige interview.

Kompany groeide op in de buurt van Molenbeek en investeert nu ook in de plaatselijke voetbalclub, BX Brussels. "Dat de aanslagen verbonden waren aan mijn stad, deed pijn. Weet je, ik hou van mijn stad en ik hou ook van de mensen die er leven", vertelt de kapitein van de Rode Duivels.  "Als je naar Brussel kijkt dan zie je een stad met veel jeugdwerkloosheid. Meer dan 30 procent denk ik zelfs. Veel mensen die in de rijke stad leven zijn eigenlijk heel arm."

Fouten op politiek vlak
Waarna Kompany zijn licht werpt over het terrorisme in de stad waar hij zijn jeugdjaren doorbracht. "Ik denk dat het zelfs verder gaat dan dat Molenbeek een broeihaard voor terroristen is. Op politiek vlak zijn er heel wat fouten gemaakt doorheen de jaren. Hoe de stad opgebouwd is maakt het gemakkelijk voor sommige mensen om uit het systeem te vallen. We hebben een stad van een miljoen personen onderverdeeld in 19 gemeenten, 19 burgemeesters  en 6 politiezones. De manier waarop onze steden gestructureerd zijn heeft ervoor gezorgd dat mensen enkel en alleen in contact kwamen met personen die probeerden om hun denkwijze te manipuleren."

De manier waarop onze steden gestructureerd zijn heeft ervoor gezorgd dat mensen enkel en alleen in contact kwamen met personen die probeerden om hun denkwijze te manipuleren

BELGA

Onvermijdelijk?

Met al die problemen die Kompany hierboven uit de doeken deed wil Amanda Davies, de journaliste van CNN, weten of de aanslagen die recent in Parijs plaatsvonden echt onvermijdbaar waren. " Ik zie het meer als agressie tegenover een systeem. Ik heb veel geluk gehad met het voetbal. Dat ik gezegend  ben met talent, maar ook de wil kon opbrengen om het te maken. Dat is vooral gelukt dankzij mijn ouders. Ondanks dat we in een harde buurt opgroeiden, werden ze goed opgevoed en ze gaven hun kinderen de kansen om te slagen in het leven. Als de ouders dat niveau van opvoeding niet gekregen hebben, dan worden de lokale systemen enorm belangrijk. Ik denk dan ook dat de gebeurtenissen onvermijdelijk waren."

Politici om de zes jaar
"Ik zag de politici namelijk slechts een keer om de zes jaar opdagen wanneer ze stemmen moesten ronselen. Af en toe kwam er wel iemand plots op de proppen met het verhaal dat ze dit of dat voor de gemeente hadden gedaan. Het ontbrak aan een echt verlangen om iets te maken van de omgeving en er echt deel van uit te maken en dat is wat ik zo mooi vind aan het voetbal. Alle kleuren zijn er verenigd. Een zwarte man in een rood shirt van zijn team kan iemand van eender welk ras pesten in het blauwe team. Toch zal je wat er ook gebeurt je ploegmakker altijd verdedigen."

Ik zag de politici slechts een keer om de zes jaar opdagen wanneer ze stemmen moesten ronselen. Ik miste echter een verlangen om echt iets van de buurt te maken

Photo News

Sukkelstraatje
Kompany blijft trouwens op de sukkel. City verwacht dat hij nog minstens 2 weken out is na de kuitblessure die hij opliep tegen Aston Villa, op 8 november en waarmee hij verstek moest laten gaan voor de interlands tegen Italië en Spanje. Eerder dit seizoen was hij al vijf weken out met een... kuitblessure. 

Kompany's kuiten zijn al enkele jaren erg kwetsbaar. De Rode Duivel doet er alles aan om blessures te voorkomen en zijn 'glazen lichaam' te wapenen, van preventieve oefeningen tot extra opwarmingsessies op een yogamatje. Weinig helpt. Kompany kende sinds zijn overstap naar City in 2008 nooit zware kwetsuren, wel een opeenvolging van kleine spierblessures die hem meestal tot anderhalve maand aan de kant lieten. Dat weerhield hem er toch niet van om gemiddeld 70% van de matchen bij zijn club te spelen. Nog een aanvaardbaar gemiddelde voor een blessuregevoelige speler.