Klokkenluidster die verkrachtingszaak Ronaldo aan het licht bracht vertelt over hoe ze de stilte doorbrak

REUTERS
De verkrachtingszaak rond Cristiano Ronaldo blijft de gemoederen verhitten. Deadspin, een Amerikaanse sportblog, legde het oor te luister bij Antje Windmann - journaliste van Der Spiegel die samen met een heel team het verhaal aan het licht bracht. 

Deadspin: "Je ontving eerst de documenten omtrent deze zaak via Football Leaks. Kan je me iets vertellen wat die juist inhielden en wanneer je die exact in handen kreeg?"

Antje Windmann: "Dat was meer dan anderhalf jaar geleden. Wat we vonden, waren stukjes van de puzzel. Het ging dus over een nacht in Las Vegas uit 2009, met een vrouw die beweerde dat Cristiano Ronaldo haar heeft verkracht. Maar dat was nog maar de eerste stap. Niet het hele verhaal werd uit de doeken gedaan in deze documenten."

Deadspin: "Realiseerde je je, toen je de documenten in handen kreeg, dat dit een straf verhaal was? Wat was je eerste reactie toen je ze zag?"

Windmann: "We reageerden allemaal kritisch en bespraken het veel. Omdat het, zoals je weet, een grote investering van tijd en energie is. Je gaat op onderzoek en stelt jezelf de vraag of het loont om de zaak uit te pluizen. Ofwel is het iets waar waarschijnlijk niets uit zal voortkomen. In dit geval hebben wij -een team van redacteurs en de jurische afdeling- besloten om ermee door te gaan."

Deadspin: "Hoe kreeg je het onderwerp toegewezen?"

Windmann: "We zijn een relatief grote uitgeverij. We hebben dus veel collega's en we hebben het geluk dat we in uitstekende omstandigheden kunnen werken. We kunnen steeds rekenen op het vertrouwen van onze bazen én hebben de middelen om op onderzoek uit te trekken."

EPA

Deadspin: "Heeft de eerdere beschuldiging van verkrachting aan het adres van Ronaldo in 2005 een rol gespeeld in jouw berichtgeving? Ik weet dat aanklaagster Kathryn Mayorga zei dat ze het verhaal aan het licht bracht om te ontdekken of ook andere vrouwen slachtoffer waren geworden van zijn avances." 

Windmann: "Eerlijk gezegd niet. Omdat dit, tot op de dag van vandaag, een vaag verhaal is voor mij. Ik heb geen idee wat er destijds gebeurde, maar we konden het niet vergelijken. We bekeken dit als een aparte zaak."

AP

Deadspin: "Heb je -nadat je de documenten van Football Leaks kreeg- meer zaken van andere bronnen verzameld, of ging je vervolgens vooral luisteren naar de commentaar van anderen?"

Windmann: "Uiteindelijk hebben we verschillende documenten van verschillende bronnen. Onze berichtgeving is dus niet alleen gebaseerd op de documenten van Football Leaks, neen. Toen we zeker waren dat we voldoende informatie hadden vergaard, toén pas kwamen we ermee naar buiten."

Deadspin: "Zoals je zegt, is de brief van Kathryn Mayorga aan Cristiano Ronaldo over de vermeende verkrachting en het effect dat die op haar heeft gehad een cruciaal element in dit verhaal. Die brief, die aan Cristiano moest worden voorgelezen, maakte deel uit van de schikking. Zijn management zei dat die brief hem nooit is voorgelezen, terwijl zijn advocaten in 2009 zeiden van wél. De verklaringen uit het kamp-Ronaldo lopen zo ver uit elkaar, dus ik vraag me af: hoe heb je getracht duidelijkheid te krijgen?"

Windmann: "We hebben het kamp-Ronaldo vragenlijsten doorgestuurd. (...) Maar we hebben ook op andere manieren geprobeerd met hen in contact te komen. Nooit hoorde ik een verklaring voor de verschillende info die door zijn entourage werd verstrekt."

REUTERS

Deadspin: "Je zei dat je verschillende keren hebt geprobeerd om Ronaldo te spreken om hem zijn kant van het verhaal te laten doen. Kan je beschrijven hoe je hebt geprobeerd met hem in contact te komen?"

Windmann: "We hebben via tussenpersonen geprobeerd hem te bereiken, maar nooit kenden we succes. Elk mogelijk verzoek tot rechtstreeks contact werd afgewezen. (…) We kregen geen antwoorden. Wat we wél kregen waren advocaten die brieven schreven dat hun cliënt alles ontkende en vroegen om er niet over te schrijven, omdat het over zijn privacy ging."

Deadspin: "Heb je er ooit aan gedacht hem gewoon met de feiten te confronteren op een openbare plaats of een persconferentie? Dat is iets wat in de Verenigde Staten meer en meer gebeurt met spelers of coaches die ergens van zijn beschuldigd of iets in de doofpot hebben trachten te stoppen."

Windmann: "Nee, dat is niet onze stijl. Dat is iets dat we niet zouden doen. Wat me wel verraste, is dat hij er na de eerste berichtgeving over de aanranding nooit een vraag over kreeg op eender welke persconferentie dan ook. Als ik het verhaal had gelezen in een andere krant, had ik hem er zeker naar gevraagd. Maar er gebeurde niets. Dus in zekere zin lijkt hij – ik weet niet of het het juiste woord is – onaantastbaar."

AFP26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nicole Leysen

  Bert Verhaegen Birger Verberghe Gaston De Winter Helemaal mee eens ! Eerst bewijzen voor je zo iets zegt. En als het zo niét is zwaar straffen. Zo is het gemakkelijk om iemands carrière kapot te maken. We hebben tal van voorbeelden hiervan. Beschuldigingen blíjven aan je kleven én je wordt voortaan genegeerd voor je diensten waardoor je véél inkomstenverlies lijdt. Indien je een "publieksfiguur" bent én "onschuldig" bent.

 • MarliesSchoefs

  waarom zou het niet waar kunnen zijn hij denkt in ieder geval dat hij god is

 • Marcel Wouters

  Ronaldo, toch een knappe atleet, hoeft geen vrouw te verkrachten, er zullen er genoeg in de rij staan om eens het bed met hem te delen. Hier in dit geval zal hij niet verder ingegaan zijn op een "one night stand" en heeft zij hem afgedreigd. Het zwijggeld is open zij wil meer. Waarom ging zij niet direct een klacht indienen bij de politie?

 • Hilde De Smedt

  Er zouden wel bewijzen zijn. Daarom komt het voor de rechtbank.

 • Bert Verhaegen

  De ironie hieronder is bijzonder groot. Diegenen die beweren dat de media rechter / onderzoeker spelen, vellen zelf zoals rechter een ordeel: het is larie. Laat het onderzoek zijn werk doen voor we iemand veroordelen / vrijspreken.