Kevin De Bruyne in nauwe schoentjes: rechtszaak en mogelijke schadevergoeding van anderhalf miljoen euro

AFP
Kevin De Bruyne en zijn entourage moeten binnenkort voor de rechtbank in Luxemburg verschijnen. Image Rights, het bedrijf dat zijn portretrechten beheerde, eist 1,5 miljoen euro van de Rode Duivel. Dat meldt Le Soir.

Toen ‘KDB’ in 2013 Genk verliet voor een avontuur bij Chelsea, nam zijn entourage Image Rights onder de arm, een gespecialiseerd bedrijf uit Luxemburg dat de portretrechten van de Rode Duivel zou beheren. Premier Leagueclubs betalen een deel van de lonen uit in zogenaamde portretrechten, bonussen voor het gebruik van hun gezicht en naam in sponsorcampagnes en merchandising. Omdat De Bruyne eerst werd uitgeleend aan Werder Bremen, en later voor ruim 25 miljoen de overstap naar Wolfsburg maakte, brachten die portretrechten relatief weinig op. Hij draaide nooit mee in de commerciële molen van geldmachine Chelsea. 

En dan: net voordat De Bruyne voor 75 miljoen naar Manchester City verkaste, werden de beheerders van het Luxemburgse bedrijf, waaronder Fabrice Louette, plots buitenspel gezet. Enkel Herwig De Bruyne, vader van Kevin, bleef over als directeur van de firma KHDB. Image Rights betwist dat het contract officieel werd verbroken en eist daardoor een schadevergoeding van 1,5 miljoen van de Rode Duivel. Nadien volgt nog eens een boete van 5.000 euro per dag te laat. Ook schoenenfabrikant en persoonlijke sponsor Nike en Manchester City moeten zich verantwoorden.

Contractbreuk

De hele kwestie draait om het feit dat De Bruyne zijn geld liever niet meer door wildvreemden zag beheerd. Hij wilde dat enkel zij die echt iets voor hem betekenden, zoals zijn agent Patrick De Koster en zijn vader Herwig, nog iets verdienden. Vandaar wellicht de contractbreuk met Image Rights SA. Op het moment dat zijn agent De Koster in zee ging met de jonge De Bruyne werkte hij nog in dienst van Didier Frenay, op dat moment een machtige zaakwaarnemer op de Belgische en Duitse markt. Uiteindelijk ging De Koster, met De Bruyne in zijn portefeuille, zijn eigen weg en werden de banden met Frenay geleidelijk aan doorgeknipt.

Een groot deel van De Bruyne's portretrechten worden momenteel door MCB Holdings beheerd, een vehikel van Manchester City. Jaarlijks krijgt hij bovenop een brutoloon van 6.900.000 euro ook een bonus van 1,3 miljoen euro aan portretrechten. 

AFP90 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter D'Hanis

  wat zal het hem kunnen schelen... twee maand "werken" en het is betaald.

 • Gerard SMIT

  Een regelrechte ramp voor die jongen....en vooral zijn entourage.....

 • Kelly Verlinden

  Hij zou beter 10% van zijn loon aan een goed doel schenken in plaats van de diva uit te hangen. Enkel Kompany doet iets nuttigs met zijn status en zijn geld, al de rest zijn profiteurs.

 • Haverbeke Vincent

  Ik voel veel jaloersheid van de lezers. Ik bewonder wel KDB. Ik weet uit goede bron dat KDB eerlijk is. En zaken zijn zaken. Ik verkies geen "moraalsridders" in deze te lezen.

 • Cor Dierckx

  Voetbal met de honderden miljoenen euro's gooien en daar gaan mensen naar zien onvoorstelbaar.