Kampioen op laatste speeldag zonder leider te zijn? Real deed het nooit

Getty Images
Real Madrid is voor een deel legendarisch geworden dankzij de heropstandingen die het doorheen de voetbalgeschiedenis liet zien. De laatste keer dat de 'Koninklijke' voor 'una remontanda' - een terugkeer uit een op het eerste zicht hopeloze situatie - liet optekenen was tegen Wolfsburg in de kwartfinales van de Champions League. Toen haalden Cristiano Ronaldo en co. thuis een 2-0 achterstand op door met 3-0 te winnen. Toch ontbreekt er voor Real nog een hoofdstuk in het boek 'La Remontada'.

De Madrilenen slaagden er namelijk nog nooit in kampioen te spelen op de laatste speeldag als ze die niet als leider begonnen. Exact de situatie waarin ze nu verkeren. Doorheen de Spaanse voetbalgeschiedenis kreeg Real elf kansen om op die manier kampioen te spelen, elf keer mislukte het. De eerste keer dat 'Los Blancos' die kans kregen was in het seizoen 1933-1934. Toen stonden ze op de laatste speeldag op één punt van leider Athletic - klinkt bekend in de oren, niet? De Basken faalden niet en klopten Racing met 3-1, terwijl Real bleef steken op een 2-2 gelijkspel tegen Espanyol. De laatste keer dat de Madrilenen in een gelijkaardige situatie kwamen was in 2009-2010, toen Manuel Pellegrini aan het roer stond. De 'Koninklijke' vatte de laatste speeldag aan met één punt achterstand op Barcelona - klinkt helemaal bekend, niet? - en kwamen niet verder dan 1-1 tegen Málaga. Barça won met 4-0 van Valladolid.

Daar houdt het echter niet op voor Real, want het omgekeerde gebeurde al wel: de laatste speeldag als leider aanvatten en toch geen kampioen spelen. Tien keer stond het bovenaan bij het begin van de laatste competitiematch van het seizoen, vier keer verspeelde het de titel. Zaterdag krijgt Real alvast een nieuwe kans om het ontbrekende hoofdstuk in 'La Remontada' te schrijven. Aan de ervaring zal het alvast niet liggen, want van de 38 keer dat de titel op de slotspeeldag beslist werd, was Real 22 keer een van de hoofdrolspelers. Wat echter in het nadeel van 'Los Blancos' speelt: de laatste zeven seizoen speelden ze slechts één keer kampioen. Één keer ging de titel naar stadsgenoot Atlético, de vijf andere seizoen bleek aartsrivaal Barcelona steeds de betere. Zaterdag ook of doorbreekt Real het stramien?