José Mourinho prijst Duivels, Lukaku én De Bruyne

belga/photonews
Lof voor Kevin De Bruyne, lieve woorden voor Romelu Lukaku en een compliment voor de Rode Duivels. Dat José Mourinho niets tegen Belgen heeft, onderstreepte hij vanmiddag nogmaals op zijn persconferentie.

Zelfs geen prikje. Mourinho liet zich deze middag niet verleiden tot straffe uitspraken over Romelu Lukaku. Twee Engelse tv-reporters probeerden het, maar 'The Special One' hapte niet. De Rode Duivel keert morgenavond voor het eerst sinds zijn vertrek terug naar Stamford Bridge, het stadion waar hij als kind had gehoopt te kunnen schitteren in Chelsea-shirt, en Mourinho wilde hem niet extra op scherp zetten.

Mourinho: "Lukaku (hier in duel met Skrtel tijdens de derby tegen Everton van zaterdag) heeft niks te bewijzen. Hij is een goeie speler, dat weten we."
REUTERS Mourinho: "Lukaku (hier in duel met Skrtel tijdens de derby tegen Everton van zaterdag) heeft niks te bewijzen. Hij is een goeie speler, dat weten we."

"Romelu zal goed ontvangen worden, zoals elke ex-speler", zei Mourinho. "Lukaku heeft niks te bewijzen. Hij is een goeie speler, dat weten we. We know. Schürrle is een goeie speler, Kevin De Bruyne is een goeie speler, Mata is een goeie speler, maar ze voetballen niet meer voor ons. Dat is voetbal, dat is het leven, dat is de markt. Soms wil de speler niet bij een club blijven, omdat hij elders wel meer kansen krijgt en eerste keus kan zijn. Zo gaat dat nu eenmaal. Wij verkopen geen garbage, geen rommel, wel topspelers. Mata was wereldkampioen, Schürrle eveneens. Romelu Lukaku is één van de beste jonge spitsen, eentje met fantastisch potentieel. Kevin De Bruyne idem. Eén van de beste jonge spelers. Bovendien spelen ze beiden voor een héél belangrijk national elftal, misschien wel één van de beste landenteams van het afgelopen decennium."

De Bruyne en Schürrle maakten het voorbije weekend al meteen brokken tegen Hoffenheim. Mourinho: "Kevin De Bruyne is één van de beste jonge spelers die er rondloopt."
PHOTO_NEWS De Bruyne en Schürrle maakten het voorbije weekend al meteen brokken tegen Hoffenheim. Mourinho: "Kevin De Bruyne is één van de beste jonge spelers die er rondloopt."

Vorig jaar, in volle Rode Duivelshype, was Mourinho voor een aantal Belgen de baarlijke duivel, omdat hij eerst Lukaku en daarna ook De Bruyne negeerde bij Chelsea. Maar dat had niets met de nationaliteit te maken, wel met zijn voetbalvisie. Hij achtte beide internationals mentaal en tactisch niet rijp voor zijn manier van werken. Lukaku diende eind augustus 2013, één dag nadat hij in de Europese Supercup een strafschop had gemist, een transferverzoek in. Mourinho, die in hem niet meer zag als een back-up, stemde in met een verhuur aan Everton. De Bruyne verdween na een goed debuut tegen Hull, waar een Sky-analist hem verkoos tot man van de match, en een mindere beurt tegen Man United naar de tribunes. In de weinige wedstrijden dat de Gentenaar nadien zijn kans kreeg, kon hij zijn trainer niet overtuigen.

Mourinho zag, zo verzekeren insiders, wel degelijk potentieel in de middenvelder, vandaar dat hij zijn bestuur ook adviseerde hem opnieuw uit te lenen. De Bruyen zag dat niet zitten. Hij wilde geen speelbal meer zijn van Chelsea en stuurde aan op een definitieve transfer. Toen Wolfsburg met meer dan 20 miljoen euro kwam aanzetten, was de deal snel beklonken. Toen Everton zes maanden later 35 miljoen op tafel legde om Lukaku definitief over te nemen, twijfelde de club evenmin.

AFP

Mourinho haalde vorig seizoen één keer hard uit naar Lukaku, maar dat was omdat die in zijn ogen niet de waarheid had verteld. De aanvaller had in interviews laten uitschijnen dat de Portugees hem had doorgestuurd, terwijl hij zelf had aangedrongen op een verhuur.

PHOTO_NEWS