Ga naar de mobiele website
^ Top

Jeugdspeler (7) uit club gezet na wangedrag ouders

foto ter illustratie.
thinkstock foto ter illustratie.
Voetbalclub RBC uit de Nederlandse stad Roosendaal heeft een jeugdspelertje (7) uit de vereniging gezet vanwege herhaaldelijk wangedrag van zijn ouders. RBC sprak de vader en moeder van Jayden Luijten aan op hun gedrag langs de zijlijn en hun optreden naar vrijwilligers toe. Uiteindelijk werd met hen de afspraak gemaakt om 'voorlopig' niet naar de wedstrijden van Jayden te komen kijken.

Mama Katie Luijten: "Dat waren we van plan, maar ik maakte me zorgen om Jayden en zijn gezondheid. Ik wilde bij mijn zoon zijn en daarin houdt niemand mij tegen.''

Voor RBC, een voormalige eersteklasser die na een faillissement in 2011 heropgericht werd, was de maat vol toen de ouders die afspraak schonden en toch langs het veld stonden. In een brief werd de familie Luijten te kennen gegeven dat hun zoon niet welkom was bij RBC. Hij werd uit de club gezet, 'geroyeerd' zoals dat heet. Een actie waarmee Jaydens ouders niet kunnen leven. "Nu is mijn kind de dupe", zegt moeder Katie.

De grootste ergernis voor Katie zit hem in het gevoel dat Jayden, na te zijn hersteld van een blessure, te weinig speeltijd kreeg. "Hij zit daar maar op de bank te niksen", vertelt ze. "We betalen die dure club niet om elke zaterdag een kwartiertje te kunnen spelen. ''Alleen het lidmaatschap van RBC kostte de familie al 400 euro. Daarbij kwamen nog 150 euro voor het kledingpakket en 60 euro voor de parkeerkaart bij het stadion in Roosendaal. Met alle gemaakte kosten en Jaydens gestrande voetbalcarrière in gedachten, vindt Katie dat ze haar emoties anders had moeten uiten.

"Eén op één was misschien beter geweest.'' Maar het is niet het enige voorval en dat ontkent ze ook niet. "Soms reageer ik explosief op situaties." Na zo'n voorval langs de zijlijn bood ze haar excuses al eens aan. Zowel bij RBC als de tegenpartij. De ouders hebben nu een advocaat benaderd om de zaak aanhangig te maken bij de rechtbank.

Normen en waarden
RBC houdt voet bij stuk en vindt het wegsturen van Jayden terecht. Voorzitter Jos Hermsen van RBC verwijst naar de brief die de ouders van Jayden hebben ontvangen. In die brief verwijst RBC naar de normen en waarden die de club wil uitdragen en waar de ouders regelmatig op zijn aangesproken. Hoewel RBC haar huisjurist niet in de arm heeft genomen voordat de schrapping werd uitgesproken, staat het clubbestuur achter de beslissing. "Dit is inderdaad niet het gevolg van het handelen van de jongen, maar door de ouders is wel het belang van onze club geschaad en zo voorkomen we dat de ouders blijven komen", aldus Hermsen.

Volgens Koen Adriaanse van de Nederlandse voetbalbond KNVB is het royeren van een jeugdspeler wegens het gedag van de ouders uitzonderlijk. "Dit is écht een item in het amateurvoetbal. Kinderen moeten met plezier kunnen voetballen zonder geschreeuw van de ouders."

Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, meent dat er een goede kans is dat de rechter het besluit van RBC terugdraait. "Het besluit is onredelijk omdat het kind wordt gestraft en niet de ouders. Het belang van het kind moet je altijd centraal stellen. In dit geval is er een alternatief waarmee het kind gewoon lid kan blijven, namelijk een toegangsverbod voor de ouders. RBC heeft hier een juridische fout gemaakt door op het kind te reageren om af te zijn van de ouders.''

Ik wilde bij mijn zoon zijn en daarin houdt niemand mij tegen

Mama Katie
Jayden Luijten.
RBC Roosendaal Jayden Luijten.
Meer over25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Michael Aerts

  Ja, Geert van gestel. Niet enkel met zijn 22 achter een bal aanlopen om hem weg te stampen is sport. Hou het tof ! Ook als het niet om enkel voetbal gaat.

 • carine osselaere

  Tja..... Wie niet horen wil.... jammer voor het kind. Dankzij de ouders mag hij niet meer voetballen. Daar moesten de ouders eerder aan gedacht hebben hé

 • Anonimus Animo

  Ik werk nog steeds in het jeugdvoetbal en ik ben het er mee eens dat soms de enige oplossing is om de jongen te laten gaan. Dit om deze jongen te beschermen tegen de ouders zelf. Als je een ouder meerdere malen verwittigd en je lijkt tegen een muur te praten, stopt het verhaal. Heel erg voor die jongen maar misschien een belangrijke les voor de ouders.

 • Peter D

  Marginalen langs het veld en de gevolgen daarvan ...

 • WILFRIED DEVOS

  Een weekendje rondkijken en je kan gemakkelijk 10 zo een situaties ontdekken. Ouders zo gek als een achterdeur, en hun "Messi" is er het slachtoffer van.

Meld een bug