Hugo Broos weg bij Kameroen: "Ben al zes maanden niet meer betaald"

Hugo Broos
afp Hugo Broos
Hugo Broos is niet langer de bondscoach van Kameroen. 'Wegens tegenvallende prestaties', stelt het Afrikaans land. Broos weerlegt dat in een reactie aan onze redactie: "Ik had zélf een deadline gesteld: ik ben al zes maanden niet meer betaald. En de staf heeft in die tijd ook geen euro gezien voor de onkosten die ze gemaakt heeft voor scouting."

"Vijf maanden geleden hadden we nog een mondeling akkoord over een contractverlenging - mijn lopende overeenkomst zou aflopen in februari 2018. Alles was in orde, enkel de papieren moesten nog getekend worden. Nadien werd het plots stil. Daarom had ik de bond gezegd dat ik voor 15 december duidelijkheid moest hebben. Kameroen heeft blijkbaar besloten de eer aan zichzelf te houden."

Amper negen maanden geleden had Broos Kameroen nog Afrikaans kampioen gemaakt. Ondanks het gebrek aan kwaliteit en het afzeggen van verschillende sterkhouders. "Dat is voetbal. En al zeker in Afrika", klinkt het berustend bij Broos. "Het is spijtig, maar ik ben toch tevreden over mijn passage bij Kameroen. Ik vind dit echt geen ramp. Het is natuurlijk teleurstellend dat ik op deze manier afscheid moet nemen - ik heb mijn ontslag moeten vernemen via de bondsdokter, van de bond hoorde ik nog niets. Maar op deze manier doorgaan was niet werkbaar. Er waren te veel spanningen, er was te veel onzekerheid. Er is bijvoorbeeld nog geen bondsvoorzitter bij Kameroen, wat de zaken alleen maar moeilijker maakte. "

Hoe het nu verder moet, weet Broos (65) nog niet. "Of ik mijn carrière als coach verderzet? Dat weet ik nog niet. Dat zal ik moeten bekijken. Ik heb daar de laatste maanden alvast nog niet over nagedacht." 

Broos trainde in zijn loopbaan een hele resem aan teams. Hij begon zijn trainerscarrière bij RWDM in 1988 om dan vervolgens aan de slag te gaan bij Club Brugge (1991-1997), Excelsior Moeskroen (1997-2002), Anderlecht (2002-2005), Genk (2005-2008), Panserraikos (2008-2009), Trabzonspor (2009), Zulte Waregem (2010-2011) en de Algerijnse club JS Kabylie (2014) en NA Hussein Dey (2014). In 2011-2012 was de voormalige verdediger assistent van Franky Vercauteren bij Al-Jazira. Het was zijn eerste job als bondscoach.

Troostprijs voor Broos: hij maakt nog kans om de titel van beste trainer in Afrika van 2017 in de wacht te slepen. Broos moet hierbij opboksen tegen Gernot Rohr (Nigeria), Hector Cuper (Egypte), Hussein Amoutta (Wydad Athletic Club) en Pamphile Mihayo Kazembe (TP Mazembe). De winnaar wordt op 4 januari bekendgemaakt.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Baeyens

  eindelijk iemand die wordt betaald volgens prestatie..

 • Tim Peeters

  Spijtig. Ik heb Broos altijd een vakman gevonden. Zijn palmares en het feit dat hij zelden ontslagen is als trainer staaft alleen maar dat hij goed werk leverde. En met Kameroen toch maar mooi als eerste belg ooit een internationaal landentoernooi gewonnen.

 • frankie bressinck

  Of Broos nu 65 is of jonger dat maakt niets uit. Die Afrikaanse apenlanden moeten eens leren een kontrakt na te komen punt uit! De FIFA zou zo'n landen moeten uitsluiten voor grote tornooien. Zij komen toch ook naar hier voor het geld of voor wat anders? Broos had nog een kontrakt tot februari 2018, naar dat geld zal hij nog lang mogen wachten.

 • eric debanne

  Naar OCMW moeten gaan Hugo !

 • Geens Rik

  Als ge naar dergelijke landen trekt enkel voor het grote geld weet je ook op voorhand dat ge zoiets wel eens kan meemaken.