Hopeloos! Nadat Advocaat Luxemburg wel degelijk met 8-0 zag verliezen, heeft Oranje zege met 7 goals verschil nodig tegen Zweden

photo_news
Oranje heeft een mirakel nodig om nog op het WK te geraken. Nederland riep vanavond de hulp van Luxemburg in, maar dat kreeg het alles behalve. Zweden - Luxemburg 8-0. Net de uitslag die Dick Advocaat eerder nog had weggelachen. Later op de avond won Oranje te nipt in Wit-Rusland: 1-3. Alleen als Nederland dinsdag thuis met zeven goals verschil wint in de onderlinge confrontatie met Zweden, speelt het nog als nummer twee barragematchen.

Het ging hard in de Friend Arena in Stockholm. Bij de pauze stond het al 3-0, in de tweede helft deed de ploeg van Janne Andersson daar nog vijf stuks bij. Isaac Kiese Thelin, de aanvaller door Anderlecht uitgeleend aan Waasland-Beveren, verving in minuut 74 Marcus Berg die vier goals voor zijn rekening had genomen. Ook Granqvist (p), Lustig en Toivonen scoorden. Opvallend: begin september had Luxemburg nog 0-0 gespeeld in Frankrijk.

Of het reëel is? Die 8-0 van Zweden was toch ook niet reëel. Dan kunnen wij ook met 6-0 winnen. Moeten we met 7-0 winnen? Dan maken we er nog eentje bij

Dick Advocaat na Wit-Rusland - Nederland

Zweden telt 19 punten, eentje minder dan Frankrijk dat met 0-1 won in Bulgarije dankzij een goal van Matuidi. Nederland volgt als nummer drie met 16 punten. Het heeft ook een veel minder goed doelsaldo dan de Zweden. Plus 19 voor Zweden, plus 7 voor Oranje. Concreet betekent dit dat Nederland dinsdag met zeven goals verschil moet winnen van Zweden, om nog over de ploeg van bondscoach Janne Andersson te springen. Een schier onmogelijke opdracht.

De 8-0-zege van Zweden zag Nederlands bondscoach Dick Advocaat alvast niet aankomen. Op zijn persconferentie eerder deze week snauwde hij immers een journalist af: "Ach die winnen niet met 8-0, wat is dat nou voor een stomme vraag?" Tja...

Na de monsterzege van de grote concurrent bleef Advocaat met grote vragen achter. "Dat is een uitslag die vandaag de dag in het topvoetbal niet meer voorkomt. Luxemburg speelde drie weken geleden uit tegen Frankrijk nog met 0-0 gelijk, dan kan je toch niet bedenken dat ze nu met 8-0 verliezen", zei Advocaat kort voor de aftrap van zijn eigen troepen op de Nederlandse televisie. "Ik vind het wel vreemd dat ze tegen Frankrijk zo'n beetje met twaalf man verdedigd hebben en nu zwaar op de aanval speelden", zei Advocaat.

In Wit-Rusland won Oranje vervolgens met hangen en wurgen met 1-3. Pröpper opende voor Nederland, waarna een nieuwe blamage leek te volgen na de gelijkmaker van Volodko snel na de rust. Pas in de slotfase kon Nederland wat afstand nemen via een penaltygoal van Robben (84') en een vrije trap van Depay (90').

Robben wil vaart maken nadat hij een penalty heeft benut voor de 1-2.
reuters Robben wil vaart maken nadat hij een penalty heeft benut voor de 1-2.

Advocaat, nogmaals: "We gaan niet van tevoren zeggen dat het niet mogelijk is. Want het is wél mogelijk. Aanvoerder Arjen Robben zei dan weer wel dat het onmogelijk is. "Dat vind ik een vreemd antwoord", zei Advocaat toen hij op de Nederlandse televisie met die woorden werd geconfronteerd. "Want we moeten nog een wedstrijd spelen. Of het reëel is? Die 8-0 van Zweden was toch ook niet reëel. Dan kunnen wij ook met 6-0 winnen. Moeten we met 7-0 winnen? Dan maken we er nog eentje bij. De realiteit is dat het heel moeilijk wordt, maar het is nog niet voorbij."

Advocaat erkende dat de monsterzege die Zweden eerder op de avond boekte op Luxemburg (8-0) een mentale tegenvaller was voor Oranje. "Als je van tevoren al weet dat je vijf of zes goals moet maken, is het toch anders dan wanneer je gelijktijdig begint. Maar geen excuses daarover. We moeten boos zijn op onszelf, niet op Luxemburg. We kregen maar geen controle over de wedstrijd. Dan kan ik er wel een paar spitsen bijzetten, maar dan loop je nog tegen een nederlaag op ook. We wilden graag met veel goals verschillen winnen, dat hebben we ook geprobeerd, maar dit was zeker niet onze beste wedstrijd."

photo_news15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roos Desreveaux

  Ik heb te doen met Oranje, vooral voor hun supporters die altijd er volop hingen om er een zotte boel van te maken.leuk, belgen zijn rustiger.ze hebben geen echte karakterspelers meer en moeten herbeginnen vanaf 0 met een gemotiveerde trainer, een goede begeleiding van beloften en er in prenten dat ze een totaalinzet moeten tonen, zowel fysiek of mentaal.deze groep is volledig op. kzal ze missen, de hollanders.maar ze komen terug.

 • Berry Colijn

  Nederland heeft heus wel redelijke voetballers, niet meer de toppers van toen. Maar de mentale instelling klopt niet bij het elftal. Als je ploegen als Schotland, IJsland, Ierland en ook Zweden ziet spelen, met een ongelofelijke inzet en met een over mijn lijk mentaliteit, daar kunnen de Nederlanders heel wat van leren en zeker als je geen topspelers meer hebt. Er moet eerst rust komen binnen het bestuur van de KNVB en nu uithuilen en opnieuw gaan bouwen!!!

 • danny janssens

  Spijtig voor de Nederlanders. Of je het nu graag hebt of niet , de Nederlanders waren op elk groot tornooi smaakmakers. We kunnen misschien neerbuigend doen , maar we zullen het nog moeten bewijzen om ooit zo ver als hen te geraken in een tornooi. Iets wat ons sinds 1986 niet is gelukt. Dus , voetjes op de grond houden.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Het kan voor de Nederlanders hun ego geen kwaad dat ze eens een WK moeten overslaan.

 • Vic Smeets

  De uitslagen van België al eens gezien dickie natuurlijk kan dat wel...