Hooligans van Engelse cultclub raken slaags met fans Everton voor clash in FA Cup: “Wie denkt dat dit een geïsoleerd geval is, is naïef”

twitter @Danilo Powell
De Engelse cultclub Millwall heeft nog eens van zich laten spreken. Niet alleen dankzij een stuntzege van de tweedeklasser in de FA Cup tegen Everton (2-1), de fans deden ook hun bedenkelijke reputatie alle eer aan. Tijdens een straatgevecht werd een amokmaker van Everton zwaar toegetakeld. “Ik kan mezelf niet in de spiegel kijken”, postte Jay Burns op Facebook.

De hooligan werd in het Oosten van Londen met een mes aangepakt in het gezicht en moest na het rauwe geweld flink genaaid worden. “Bedankt voor jullie vele steunbetuigingen”, schrijft Burns. “Ik ben zwaar geschrokken door wat er met me gebeurd is. Ik kan mezelf niet eens in de spiegel kijken. Maar nogmaals dank aan alle fans van Everton en ook de jongens van Liverpool die bezorgd om me waren.”

rv

Racistische gezangen, een bus van Everton met daarin fans van de ‘Toffees’ die geviseerd werd, een afgesproken clash in de buurt van een station tussen hooligans van beide kampen: Millwall - Everton leek soms wel even op een clash uit de jaren ‘80, toen het hooliganisme over het Kanaal hoogtij vierde. De zware jongens van Millwall en Everton hebben ook een voorgeschiedenis en die waren beide clans niet vergeten. Vele hooligans hadden een sjaal rond het hoofd om hun identiteit te maskeren, maar de politie was aanwezig met camera’s. 

De club Millwall veroordeelde achteraf vooral de racistische gezangen buiten ‘The Den’, een politiebaas die zich inlaat met voetbal stelde onomwonden: “Wie denkt dat dit een geïsoleerd geval was, is naïef”, aldus Mark Roberts. “De voetbalautoriteiten negeren dit al te makkelijk en zeggen dikwijls dat het niets met hen te maken heeft. Maar voor elk incident dat de media haalt, zijn er minstens tien anderen die niet gemeld zijn omdat de politie gepast ingreep.”

rv

Roberts wijst ook op het gedrag van een vooraanstaande Premier League-club. “Even voor Kerstmis hebben ze advocaten toegewezen om manieren te vinden waarop ze politie minder moeten betalen”, zegt hij in de Britse krant ‘Daily Mail’. “Dat is pure hypocrisie. Wij zijn er net om de veiligheid te vrijwaren van de mensen die louter voor het voetbal komen. Daardoor schieten we soms op andere dingen tekort. In het voetbal moeten er door alle instanties grotere verantwoordelijkheden genomen worden.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jurgen goeman

    Racistische gezangen terwijl er hun favoriete ploeg ook spelers aanwezig zijn van vreemdd origine waarschijnlijk