Hongerige Hazard ambieert top-vijf in de Ballon d'Or

Photo News
Een dag van genade. Eentje waarop alles lukte, niets mislukte. Eden Hazard (25) schilderde tegen Everton de contouren van het Chelsea-collectief en kleurde het ook mee in: de chaos en de orde. "Ik wil weer de beste zijn", zei hij. Na een off-seizoen is de artiest helemaal terug. Hongeriger, scherper en efficiënter dan ooit. "De top-vijf in de Gouden Bal, die ambieer ik."

Het heeft een tijdje geduurd, maar na een sukkelseizoen, met fysieke en mentale pijntjes, staat Hazard weer waar hij hoort te staan: tussen de beste performers en entertainers in de Premier League. Sinds zijn komst naar Chelsea, in 2012, scoorde hij nooit in vier wedstrijden op rij, zoals nu. Nooit had hij na elf speeldagen zeven treffers achter zijn naam. De metamorfose van een (door Mourinho) uitgeperste Speler van het Jaar, die tot april nauwelijks vooruitkwam. Plots is hij bijzonder efficiënt. "Mijn niveau nu is oké", zei Hazard. "Vorig seizoen was moeilijk voor mij. Ik zoek geen excuses. Voor het eerst in mijn carrière haalde ik mijn topniveau niet. Misschien was ik een beetje moe na de honderden matchen die ik sinds mijn zestiende heb gespeeld, mentaal en fysiek. Het was een beetje van dit, een beetje van dat."

De intensieve trainingen en het strenge voedingsregime van Antonio Conte hebben ervoor gezorgd dat Hazard fysiek scherper staat dan ooit. De contouren van zijn lijf zijn beter afgelijnd. Tactisch heeft de Italiaan hem ook bijgespijkerd. Hazard is verre van een fan van lange, saaie tactische sessies, waar er veel wordt stilgestaan en constant bijgestuurd, maar na vier maanden Conte zien de spelers in dat de permanente herhaling - elke dag dezelfde rondo's, de 'memorize play', de 11 tegen 11 - zijn effect heeft. In de strakke regie van Conte heeft zelfs een vrijbuiter als Hazard zijn rol gevonden in een sterk collectief. Nog meer in de 3-4-3 dan in de 4-2-3-1 van de eerste zes speeldagen. Hazard: "Ik heb een beetje meer vrijheid. Met en zonder bal. Ik moet niet meer achter de rechtsback aanhollen, omdat Alonso daar staat. Ik moet me focussen op mijn positie, knijp meer naar binnen en als ik de bal heb, mag ik gaan waar ik wil." Opvallend ook in zijn stats: Hazard trapt meer dan ooit op doel. Meer dan 3 keer per match, dubbel zo vaak als vorig seizoen, anderhalve keer meer dan de jaren ervoor. "Mensen zeiden me dat ik niet genoeg mijn eigen kans ging, dus probeer ik nu wat meer te schieten."

Photo News

En dan is er nog de motivatie. Na de zware kritiek vorig seizoen wil er een iets rechtzetten. Hazard kijkt weer omhoog: ""Vorig jaar probeerde ik vergeefs die kampioenenmaker van het seizoen ervoor te zijn, nu probeer ik weer te voetballen zoals toen ik een kind was. Ik wil niet meer diezelfde speler zijn, juist dat tikje beter. Dat is de belangrijkste les die ik heb getrokken. Hard werken, het vertrouwen terugwinnen en meer genieten. Ik wil wedstrijden winnen, trofeeën pakken, en misschien kom ik zo weer in beeld voor individuele prijzen. Dat ik niet voor de Ballon d'Or genomineerd ben, vind ik normaal, maar ik ga er alles aan doen om er volgend jaar opnieuw bij te zijn. Niet bij de top 23, wel bij de top vijf. Ik wil dat niveau bereiken, ik wil weer de beste zijn."

Lees meer over Hazard op HLN SPORT PLUS! Proef nu vier weken lang voor slechts twee euro!

Photo News

Meest beslissende spelers in de Premier League

1. Diego Costa Spa Chelsea 9 goals 3 assists
2. Romelu Lukaku Bel Everton 7 goals 3 assists
3. Philippe Coutinho Bra Liverpool 5 goals 5 assists
4. Alexis Sanchez Chi Arsenal 6 goals 3 assists
5. Sergio Agüero Arg Man City 8 goals 0 assists
6. Eden Hazard Bel Chelsea 7 goals 1 assist
7. Sadio Mané Mal Liverpool 6 goals 2 assists
8. Roberto Firmino Bra Liverpool 5 goals 3 assists
9. Adam Lallana Eng Liverpool 3 goals 5 assists
10. Kevin De Bruyne Bel Man City 2 goals 6 assists