Hoe Oranje door spiekbriefje van assistent alsnog poort van Final Four in Nations League inbeukte

Het bewuste briefje.
NOS Het bewuste briefje.
Ronald Koeman kreeg in de slotfase van de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland een spiekbriefje van zijn assistenten in de hand gedrukt. Dat briefje zorgde ervoor dat Oranje alsnog de deur van de Final Four in de Nations League inbeukte.

“Ik weet niet of het briefje van Dwight Lodeweges of Kees van Wonderen (zijn beide assistenten, red.) was”, zei Koeman voor de camera van de NOS. ”Maar op het papiertje stond een opstelling met Virgil van Dijk in de spits.”

Koeman durfde het niet aan om bij een achterstand van 2-0 zijn verdediger al naar voren te sturen. “Want dan was het 3-0 en 4-0 geworden. Maar na die 2-1 van Promes in de 85ste minuut moest het wel.”

De bondscoach gaf het briefje snel aan rechtsachter Kenny Tete. ”Want die stond dicht bij mij in de buurt”, aldus Koeman. Het briefje kwam via Matthijs de Ligt in handen van Virgil van Dijk, die meteen naar voren trok en in de slotminuut voor 2-2 zorgde. “Het is fantastisch dat het dan zo uitpakt”, zei Koeman. “Maar nogmaals, het was niet mijn briefje. Het handschrift was van Van Wonderen of Lodeweges. En zonder dat briefje met een opstelling met Van Dijk in de spits had ik mijn ploeg nooit zo snel kunnen bereiken. We kunnen spreken van een teamprestatie dus.”

Volgens Van Dijk had het mindere optreden in vooral de eerste helft niets te maken met de euforie na de zege op wereldkampioen Frankrijk. “Duitsland speelde heel anders, slim tussen de linies”, aldus de aanvoerder van Oranje. “Het was vandaag net niet. We konden geen druk zetten. Bij de goals waren we ook steeds net een stapje te laat. Mooi dat we er toch een gelijkspel uithalen en ons kwalificeren voor de finaleronde. We zeiden in de rust dat we het nu moesten laten zien, we wilden ons revancheren. Ik probeerde samen met Luuk de Jong voor wat onrust te zorgen en dat lukte. Ik raakte hem goed.”

Ina Fassbender/dpa
Onder anderen Virgil van Dijk en Tonny Vilhena vieren de 2-2 tegen Duitsland.
ANP Onder anderen Virgil van Dijk en Tonny Vilhena vieren de 2-2 tegen Duitsland.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RONNY HELSEN

  Interlands op hoogste niveau en met briefjes werken , LoL op topniveau ! Onbegrijpelijk !

 • RONNY HOLSBEEK

  Alhoewel Nederland won, was de wedstrijd niet om aan te zien langs Nederlands kant. Zeer slechte wedstrijd en Duitsland dat makkelijk 4-0 had moeten voorstaan. Maar ja efficient zijn , dat telt.

 • Willem Sipkema

  Over twee jaar zullen de Rode Duivels eindelijk oogsten. Nederland wellicht in de daaropvolgende kampioenschappen. 2020 komt te vroeg voor Oranje!

 • Christiaan Mansfeld

  Nederland lacht niet om de Belgen. Daarvoor zijn we zelf te hard gevallen. (en sowieso lijkt me het respect voor de Belgen vanuit Nederland altijd groter dan omgekeerd) Wat je wel ziet is dat teamgeest veel doet, Belgie heeft in principe op bijna elke positie (nog) een betere voetballer staan. Maar dat is geen garantie op succes. Ik denk dat dit Nederlands elftal nog ver kan komen. Vergis je ook niet dat veel van die jongens bij de oranje jeugdelftallen al veel succes hebben behaald.

 • Pieter Martens

  Aan de RD ,toppers kunnen altijd iets meer zoals je ziet.