Historisch: team van... studenten plaatst zich voor Europa League

Cardiff Met FC.
Matthew Lofthouse Cardiff Met FC.
Een groep studenten uit Wales heeft nu al voor een van dé verrassingen van het nieuwe voetbalseizoen gezorgd. Met hun universiteitsploeg Cardiff Met FC plaatsten ze zich voor de Europa League 2019/20. Het verhaal van een bende vrienden die zich na een heuse thriller mag opmaken voor een Europese tournee.

Een studentenploegje zonder salarissen. Dat is Cardiff Met FC, de club die dit weekend geschiedenis schreef. Als voetbalploeg van de Metropolitan University, een universiteit in het Welshe Cardiff, bestaat ze uitsluitend uit studenten, waarvan de meesten doctoreren. In 2013 bevond de ploeg zich nog in de Welshe derde klasse, maar sinds 2016 maken de studenten er deel uit van de hoogste voetbalklasse.

Cardiff Met FC.
@WPL_Official Cardiff Met FC.

Dit weekend bereikte de ploeg het orgelpunt uit haar bestaan. Nadat ze in de halve finale van de Welshe play-offs eerder Caernarfon Town uitschakelden, speelde ze de finale tegen Bala Town, een andere eersteklasser. Cardiff Met FC kwam op achterstand, maar scoorde snel de gelijkmaker

Na scoreloze verlengingen moesten strafschoppen beslissen over het Europa Leagueticket. Voor 1.000 toeschouwers ontpopte keeper Will Fuller zich daarin tot de held van het voetbalsprookje. Hij stopte drie strafschoppen, waarna Eliot Evans de strafschop van de historische kwalificatie omzette (1-3).

Het vervolg aan dit nu al onwaarschijnlijke verhaal is gepland tussen 27 juni en 4 juli, wanneer de eerste voorrondes van de Europa League plaatsvinden. De studenten nemen het dan op tegen een Luxemburgse, Kosovaarse of San Marinese ploeg. En, als het sprookje voortduurt, wie weet tegen een Belgische club.

Keeper Will Fuller.
Matthew Lofthouse Keeper Will Fuller.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rony Bekaert

    In Belgie is dat niet mogelijk, hier worden de kleine clubjes de strot dicht geknepen, door de grote met hun protectionistisch vehikel de licentiecommisie !

  • Kris Michiels

    haha, das toch prachtig. Ik hoop dat ze ver geraken. Spijtig dat Anderlecht geen Europees speelt, anders waren ze al zeker van de volgende ronde...