Hij stond zijn WK-premie af aan het goede doel, maar nu blijkt dat Kylian Mbappé ook een héél andere kant heeft

Mbappé bij zijn eerste bezoek aan het Leo Lagrange stadion in Bondy, de plaats waar hij opgroeide.
AFP Mbappé bij zijn eerste bezoek aan het Leo Lagrange stadion in Bondy, de plaats waar hij opgroeide.
De (voetbal)wereld ligt aan de voeten van Kylian Mbappé. Hij is nog altijd geen 20, maar won intussen (op de Champions League na) haast alles wat een voetballer kan winnen. Tot voor kort gold hij als een nuchtere jongen die met de voetjes op de grond stond, maar uit nieuwe onthullingen van Football Leaks en Der Spiegel blijkt dat de pijlsnelle aanvaller ook een héél andere kant heeft. Zo kwam hij bij de contractbesprekingen met Paris Saint-Germain met eisen waaraan zelfs de steenrijke Parijzenaars niet wouden voldoen.

Kylian Mbappé is een fenomeen. Hij is nog altijd pas 19, maar kroonde zich vorig jaar met PSG tot Frans kampioen, bekerwinnaar, ligabekerwinnaar en supercupwinnaar én hielp hij Frankrijk afgelopen zomer natuurlijk met vier goals aan de wereldtitel in Rusland. Het zorgde er mee voor dat hij vorige maand nog de cover sierde van het gerenommeerde Time Magazine, dat de tiener ziet als “één van de leiders van de volgende generatie”. In het interview bij dat blad lichtte hij ook toe waarom hij zijn WK-premie schonk aan het goede doel. “Ik deed mee aan het WK om de kleuren van mijn land te verdedigen. Ik verdien meer dan genoeg geld en ik vind het belangrijk dat je degenen moet helpen die in nood zijn. Veel mensen hebben het moeilijk en veel kinderen zijn ziek. Het geld verandert mijn leven niet, maar wel dat van hen”, klonk het. Maar uitreksels uit documenten van Football Leaks die de Duitse krant Der Spiegel kon inkijken, leren ons een andere Mbappé kennen. Een veel gulzigere.

Mbappé stak voor het eerst zijn neus aan het venster bij AS Monaco. Hij speelde er twee jaar in de hoofdmacht en in zijn tweede jaar bezorgde hij de Monegasken haast eigenhandig de landstitel. In de zomer van 2017 stonden de topclubs dan ook in de rij voor hem en de speler leek voor Real Madrid te gaan kiezen. Cristiano Ronaldo was zijn grote idool, de club had meer dan gezonde interesse en wou 180 miljoen euro op tafel gooien voor het wonderkind. Alleen: met naast Ronaldo ook nog onder meer Bale en Benzema in de rangen, maakte papa Wilfrid zich zorgen dat zijn zoon bij de ‘Koninklijke’ op het achterplan zou belanden. Begin augustus lichtte Mbappé Monaco dan ook in dat hij niet voor Real, maar wel voor PSG had gekozen. 

Mbappé kort voor zijn afscheid bij AS Monaco.
Photo News Mbappé kort voor zijn afscheid bij AS Monaco.

De steenrijke Parijzenaars wilden ook tegemoetkomen aan de transfersom van 180 miljoen euro, waarna vader en zoon Mbappé half augustus in een onderhoud met Antero Henrique, sportief directeur bij PSG, de laatste details uitklaarden. En dat bleken er nog heel wat. Zo wilde de familie Mbappé 55 miljoen euro: vijf miljoen als tekenpremie en een salaris van 50 miljoen verdeeld over de vijf contractjaren. Netto. PSG ging akkoord en Mbappé werd één van de bestbestaalde voetballers van Frankrijk. Maar nog uit de documenten van Football Leaks blijkt dat Donatello nog een pak andere gortige eisen had – té gortig, zelfs voor PSG.

Als Mbappé de Gouden Bal zou winnen, wilde hij automatisch de bestbetaalde speler worden van PSG, wat zou betekenen dat hij meer zou opstrijken dan Neymar, die jaarlijks zo’n 30 miljoen euro vangt in de Franse hoofdstad. Paris Saint-Germain weigerde. Mbappé eiste ook dat hem vijftig uur per jaar een privévliegtuig ter beschikking zou gesteld worden. Ook die eis haalde het contract niet, maar als ‘goedmakertje’ ontvangt hij wel maandelijks een toelage van 30.000 euro om onder meer zijn persoonlijke assistent, chauffeur en bodyguard te kunnen betalen.

 Op 31 augustus 2017 tekende Mbappé bij PSG, een week later werd hij aan het publiek voorgesteld.
EPA Op 31 augustus 2017 tekende Mbappé bij PSG, een week later werd hij aan het publiek voorgesteld.

En daar is plots Jorge Mendes

In elk geval: AS Monaco en PSG kwamen er dus op alle vlakken uit en Mbappé werd de op één na duurste speler in de geschiedenis van het voetbal. Maar Football Leaks komt nog met een interessante ontwikkeling. Toen de onderhandelingen in een afrondende fase waren, kwam ook ene Jorge Mendes op het voorplan. De Portugees, die wereldwijd aanzien wordt als de meest invloedrijke makelaar uit de voetbalsport, duikt op de één of andere manier altijd op aan de onderhandelingstafel wanneer het gaat over enorme geldsommen. Toen op 31 augustus 2017 om 7u52 de handtekeningen werden gezet aan de Côte d’Azur, stond ook de krabbel van Mendes op papier. Zijn commissie volgens Football Leaks: minstens 7,25 miljoen euro. En dat voor verrichtingen waarvan de aard en de omvang voorlopig onduidelijk zijn. Toen de European Investigations Collaboration (EIC), dat samenwerkt met Der Spiegel, de superagent daar aan de tand over voelde, weigerde die elke vorm van commentaar.

Jorge Mendes met Cristiano Ronaldo, wiens belangen hij ook behartigt.
photo_news Jorge Mendes met Cristiano Ronaldo, wiens belangen hij ook behartigt.
AFP54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • David Roels

  elkeen heeft het recht en de keuze om te maken en te doen in zijn leven wat hij of zij wil! ben je jaloers op het vele geld? ga dan zelf voetballen,.maak niet uit! en als die oliesjeiks hun geld zo willen uitgeven aan europese spelers? ik heb er geen last van! kheb meer last van politiekers! die vullen hun zakken met ons geld,maar straks ga je er terug op stemmen op dezelfde maar hier komen kritiek geven op de voetbal???

 • lieven philips

  Spelen doe je voor je plezier en zou dus eigenlijk gratis moeten zijn.... Juist een vergoeding bij winst

 • Gerard Vande Vijvere

  Je kunt geen appelen met citroenen vergelijken, maar als men het heeft over buiten sporig veel geld,dan moet men zich ook eens de vraag stellen,waarom er astronomische bedragen betaald worden voor schilderijen.Als men naar Van Gogh,Picasso en vele anderen kijkt, dan is dat ook niet verantwoord,om van de mosselpot van Jan Hoet nog te zwijgen.

 • Paulette Desmarets

  Is er ook een btw op deze transfersommen, op de commissies, of is het alleen voor de gewone man in de straat en ondernemers? Coucke durft dan te beweren dat indien deze normale belastingen zouden moeten betalen het slecht is voor opleiding van de spelers! Straf dat we dit aanvaarden!

 • Erik erik hannes

  Dat noemen ze kapitalisme. Denken jullie nu echt dat er op dat niveau mensen zijn die voor hun plezier voetballen. Zo ja, droom rustig verder. Trouwens, dat is niet alleen bij voetballers zo, kijk maar eens bij de grote bedrijven. En ja, vergeet zeker onze politiekers niet.