Grote rivalen lusten elkaar rauw in verhitte derby van Istanboel: ex-Bruggeling scoort, drie rode kaarten, hulptrainer gaat Skrtel te lijf en zelfs een heuse ploegenachtervolging

De poppen gingen meermaals aan het dansen in Istanboel.
RV/AFP/PN De poppen gingen meermaals aan het dansen in Istanboel.
Fenerbahçe, tegenstander van Anderlecht in de Europa League, heeft met de Nederlander Erwin Koeman als hoofdcoach een punt gepakt in de derby tegen Galatasaray. Na een 2-0-achterstand, onder meer door een doelpunt van Ryan Donk (ex-Club Brugge), wist ‘Fener’ toch nog gelijk te spelen: 2-2. Vooral voor Galatasaray was het een zuur gelijkspel in een burenclash die bol stond van de provocaties en aanvaringen.

Na het ontslag van Phillip Cocu bij Fenerbahçe mochten zijn Nederlandse assistenten Koeman en Chris van der Weerden opmerkelijk genoeg aanblijven bij . Koeman kreeg de eindverantwoordelijkheid over de topclub in crisistijd en moest direct tegen de grote ‘vijand’ en stadsgenoot Galatasaray.

In het stadion van Galatasaray had Koeman een heel andere ploeg samengesteld dan in de tijd van Cocu. Aanvallender ingesteld en met de kleine Franse middenvelder Mathieu Valbuena in de basis. Cocu maakte nauwelijks gebruik van Valbuena en vond hem niet fit. “Dat betekent niet dat ik onenigheid had met Phillip. Ik heb me altijd ondergeschikt gemaakt aan zijn manier van spelen en zijn keuzes geaccepteerd. Maar ik kan er wel anders over denken. Daarom speelde Mathieu en sommigen zullen daar verrast door zijn, maar daarom ben ik trainer, en dit is mijn voetbalvisie”, zou Koeman na afloop zeggen.

De 34-jarige Fransman beloonde het vertrouwen van zijn nieuwe hoofdtrainer. Tegen Galatasaray maakte hij in de 66e minuut de aansluitingstreffer via een strafschop, nadat de Nederlander Ryan Donk en de Noor Martin Linnes de thuisploeg op 2-0 hadden gezet. Zes minuten later legde Valbuena af op de Braziliaan Jailson, die de bal fraai in de rechterkruising schoot.

Na het eindsignaal liep het totaal uit de hand. Spelers en staf van beide ploegen gingen met elkaar op de vuist. Badou Ndiaye (Galatasaray) en Fenerbahçe-spelers Roberto Soldado en Jailson kregen nog een rode kaart. De Braziliaanse doelpuntenmaker moest het vooral ontgelden na een te ostentatieve viering en hij sprintte de spelerstunnel in terwijl hij achtervolgd werd door woedende spelers (zie video onder). Volgende week donderdag trekt Anderlecht naar Istanboel voor een Europa League-duel tegen Fenerbahçe.

Ryan Donk, ex-Club Brugge, opende de score.
Photo News Ryan Donk, ex-Club Brugge, opende de score.

De schermutselingen op een rijtje:

Jailson werd door nagenoeg de hele ploeg van Galatasaray achtervolgd nadat de Braziliaan te ostentatief ging vieren:

Spelers van Galatasaray zetten de achtervolging in op Jailson Squiera of Fenerbahce, nadat die ostentatief een goal ging vieren voor de fans van de thuisploeg.
Photo News Spelers van Galatasaray zetten de achtervolging in op Jailson Squiera of Fenerbahce, nadat die ostentatief een goal ging vieren voor de fans van de thuisploeg.
Mathieu Valbuena omsingeld door oranje-rode truitjes.
Photo News Mathieu Valbuena omsingeld door oranje-rode truitjes.
AFP

In het geharrewar ging assistent-trainer Hasan Sas van Galatasaray de Slovaakse verdediger Martin Skrtel van ‘Fener' ook nog te lijf: 

AFP

Ook Ryan Donk knokte mee:

Ryan Donk, ex-Club Brugge, opende de score. Op de foto ziet u ook Henry Onyekuru vieren.
AFP Ryan Donk, ex-Club Brugge, opende de score. Op de foto ziet u ook Henry Onyekuru vieren.
Photo News
Photo News5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • René Schoeters

  Was al te zien op Anderlecht wat voor mentaliteit in dat Fenerbahce steekt, die Skrtel op kop! Triestig!

 • dirk hosten

  Stop ze nog meer vol met allerlei oppeppers en op een bepaald moment zal men elkaar vermoorden...

 • David Franckaerts

  Wat blijft het toch moeilijk om jezelf te gedragen.....

 • Patrick Tielemans

  Ze hebben hetzelfde voor als hier in België. De spelers maken oorlog tijdens een topper en er zijn meer buitenlandse spelers op het veld dat oorlog voeren dan spelers van de stad zelf. Weten die wel waarom er rivaliteit is ontstaan of is het alléén de bedoeling om amok te maken? Zielig.

 • Louis Heyens

  raar, ik dacht dat er een slogan bestond "Sport verzacht de zeden" maar gelukkig bestaat er tegenwoordig de VAR en hier zal het gevolg zijn dat in de volgende match(en) van beide ploegen ze met hun B-elftal zullen moeten aantreden ;-)). Allé, als ze daar ook niet dezelfde wetteksten hebben zoals bij onze Belgische Voetbal Bond want anders is iedereen vrijgepleit.