Gordon Banks overleden, de doelman die al bijna 50 jaar mocht pronken met de ‘redding van de eeuw’

rv
Gordon Banks (81) is overleden. De doelman die met de ‘redding van de eeuw’ uitpakte. In internettijden is het een gevaarlijke overdrijving, maar toch: wie de beelden van de save ooit zag, blijft ernaar kijken.

7 juni 1970 was het toen Engeland en Brazilië elkaar in Guadalajara troffen voor hun groepsduel op het WK in Mexico. Gordon Banks verdedigde op dat moment al zeven jaar de netten voor ‘The Three Lions’. Met Engeland was hij in 1966 op Wembley wereldkampioen geworden. Het omstreden doelpunt van Geoff Hurst, u weet wel. Daar in Guadalajara ging Banks de strijd aan met de allergrootste. Edson Arantes do Nascimento, Pelé dus. Banks zou zich in de clash met de ‘Seleçao’ wereldberoemd maken met een fabuleuze redding in de eerste helft. De Braziliaanse kapitein Carlos Alberto stuurde Jairzinho de diepte in, die de bal perfect op het hoofd van de inlopende Pelé schilderde. “Ik kopte krachtig naar doel en riep al ‘gol’, zou Pelé later toegeven.

Maar dat was zonder Banks gerekend. Met een kattensprong dook de Engelse doelman richting zijn rechterpaal en duwde de botsende kopbal op miraculeuze wijze uit zijn doelvlak. Een ongelooflijke redding, Pelé stond verbijsterd toe te kijken. Ploegmaat Bobby Moore gaf Banks een waarderend tikje op het zitvlak. “Mensen zullen me niet herinneren om het winnen van de Wereldbeker, maar misschien wel vanwege die ene redding”, zou Banks later vaak zeggen. “Als ze mij herkennen, willen ze alleen maar praten over die redding.”

Bijna 50 jaar later beschouwen velen de save van Banks nog altijd als de ‘redding van de eeuw’. Een mooie erkenning voor de Britse keeper, die van 1966 tot 1971 liefst zes jaar op rij door de FIFA werd uitgeroepen tot doelman van het jaar. Het vermaarde statistiekbureau IFFHS zette Banks in de eeuwige ranglijst van beste doelmannen op de tweede plaats, na de Rus Lev Yashin.

Aan de profcarrière van Banks kwam op dramatische wijze een einde. In oktober 1972 raakte hij blind aan zijn rechteroog na een zwaar verkeersongeval. Zijn zicht was te slecht om nadien nog op het allerhoogste niveau te kunnen uitkomen. Zijn laatste publieke optreden voor een groot forum dateert van december 2017. In Moskou voerde de legendarische ex-doelman de WK-loting uit in het gezelschap van andere grootheden als Diego Maradona, Laurent Blanc en Carles Puyol.

Pelé: “Blij dat hij die redding deed”

Op sociale media betuigde Pelé zijn medeleven met de familie en kwam hij terug op die ene bewuste avond. “Ik raakte de bal exact hoe ik het wou. En hij ging de richting uit hoe ik het wou. Ik stond klaar om te vieren. Maar plots, die ene man, Banks, verscheen in mijn gezichtsveld. Zoals een blauw spook. Zo omschrijf ik hem graag. Hij dook uit het niets op en deed iets wat ik onmogelijk achtte. Zelfs als ik het herbekijk, kan ik het nog altijd niet geloven. (...) Maar ik ben blij dat hij mijn kopbal stopte, want het was de start van een vriendschap die ik altijd zal koesteren”, schreef de Braziliaan onder meer. 

Action Images / Sporting Picture
Gordon Banks (uiterst links) na de WK-triomf van Engeland in 1966.
AFP Gordon Banks (uiterst links) na de WK-triomf van Engeland in 1966.
Banks tijdens de WK-loting in Moskou in december 2017.
EPA Banks tijdens de WK-loting in Moskou in december 2017.
AP8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • michel wanquet

  Supersnelle fase, alleen jammer dat die ook niet in slowmotion afgespeeld wordt.

 • Rory Dull

  volgde het spel goed en stond zoals het moest op de juiste positie....t'was dan nog alleen een kleine kattesprong zijwaarts....mooie redding!

 • Rob Heremans

  Speelde na het verlies van zijn oog nog in de "American States Soccer Leage" waar toen onder andere Pele (New York Cosmos), Johan Cruyff en Juan Lozano ( Washington Diplomats) speelden. Banks verdedigde toen het doel van de Canadees Vancover White Caps. Heb het geluk gehad om hem met die ploeg in Washington aan het werk te zien. Geweldige kerel.

 • Jean-Pierre Vega

  49 jaar geleden, en ik herinner het mij nog alsof het gisteren was, ongelooflijke redding. Bezie ook eens de stijlvolle détente vd beste ooit, Pelé, RIP Gordon.

 • eric debanne

  Een van de beste keepers aller tijden R.i.p

Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00