Gesjoemel met FIFA-awards? Stemmers geschokt wanneer blijkt dat uitslag niet met keuze op stembulletin strookt

Links het stembulletin, rechts de trofee voor Messi.
AFP en Twitter Usher Komugisha. Links het stembulletin, rechts de trofee voor Messi.
Is er gesjoemeld met de FIFA-awards? Lionel Messi werd maandag verkozen tot beste voetballer ter wereld, maar enkele stemgerechtigden claimen nu - onder meer via foto’s - dat er geknoeid is met hun keuze. 

Messi haalde het met 46 punten van Virgil van Dijk (38) en Cristiano Ronaldo (36). Een fenomenale prestatie, want het was de zesde keer dat de Argentijn van Barcelona werd verkozen tot beste voetballer van deze planeet. Toch wordt de stemming nu openlijk in vraag gesteld, want enkele stemgerechtigden beweren nu dat hun werkelijke keuze niet overeenstemt met het document dat de FIFA na de verkiezing de wereld instuurde en waarop staat wie voor welke voetballers koos. 

Zo claimt Juan Barrera, de kapitein van Nicaragua, dat hij helemaal niet voor Messi heeft gestemd, terwijl de Wereldvoetbalbond dat wel officieel verklaart. “Ik heb helemaal niet voor Messi gestemd”, vertelt hij aan de Argentijnse krant La Prensa en postte hij op Twitter. “Vorig jaar heb ik dat wel gedaan, maar nu stemde ik niet.”

Foto’s

En het gaat verder. Zdravko Logarusić, de trainer van het Soedanese elftal, zegt bewijzen te hebben dat er gefoefeld is geweest. Hij nam een screenshot van zijn oorspronkelijk ingevuld stembiljet. Daaruit blijkt dat hij op 18 augustus Mo Salah op één had gezet en ook punten had uitgedeeld aan Sadio Mané en Kylian Mbappé. Groot was z’n verbazing toen hij na de uitreiking op het FIFA-document las dat Lionel Messi z’n nummer één was, voor Virgil van Dijk en Sadio Mané. Op de sociale media wordt zijn bewijsmateriaal nu gretig gedeeld en duchtig bediscussieerd. Let vooral ook op het feit dat er precies al kruisjes zijn weggegomd op het stembulletin van Logarusić. Toevallig de kruisjes achter de namen van Messi, Van Dijk en Mané? 

En ook bij Egypte stellen ze zich vragen. Ahmad Elmohamady en Shawky Ghareeb, respectievelijk de aanvoerder en de coach van het Afrikaanse land, merkten immers op dat hun keuze voor Salah als nummer één niet werd geregistreerd. De Egyptische bond (EFA) heeft intussen uitleg gevraagd aan de FIFA en meegedeeld dat hun stemming al op 15 augustus binnen was, oftewel vier dagen voor de deadline. 

Action Images via Reuters20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Braekeveldt

  Dat verwonderd mij geenszins ,in de sportwereld gebeurt net hetzelfde als in de maatschappij ,macht en geld stellen de wetten !

 • Guy Van Severen

  Voetbal blijkt eens te meer geen 'sport' meer te zijn !

 • Jonas Van snee

  Zoals ik eerder zei, 1 pot nat. En het is niet de eerste keer ! Vriendjespolitiek

 • Herbert Verbeeck

  Messi is gewoon nr 1. Simpelweg. Kijk naar zijn seizoen aub. Niemand komt in de buurt. Goals, assist, kijk naar Barcelona zonder hem? Gewoon een ploegje goede voetballers. Hij draagt die ploeg.

 • Nicolas Van Hoecke

  Fifa is één en al gesjoemel.