FT buitenland. Pekerman bondscoach Colombia af, Hiddink in beeld - Mourinho akkoord met celstraf in fraudezaak

Jose Pekerman.
REUTERS Jose Pekerman.
Ook over de grens is het nieuwe seizoen afgetrapt. Nog snel even poolshoogte nemen bij jouw favoriete club? Hoelang ligt die bepaalde middenvelder in de lappenmand? En welke zomeraankoop moet het waarmaken? Al het grote en minder grote nieuws over de buitenlandse voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk buitenland.

Pekerman weg als bondscoach Colombia

José Pekerman stopt als bondscoach van Colombia. De 68-jarige Argentijn heeft de Colombiaanse voetbalbond gemeld zijn contract niet te verlengen. Pekerman had de Zuid-Amerikanen zes jaar langer onder zijn hoede. Bij het WK van 2014 bereikte Colombia de kwartfinale en deze zomer strandde het land in de achtste finales. "Het was een persoonlijke beslissing. We vinden het jammer dat hij gaat. Wij danken José voor alles wat hij voor het Colombiaanse voetbal gedaan heeft", aldus Ramón Jesurún, voorzitter van de Colombiaanse bond. 

Interim-coach Arturo Reyes zit de komende twee oefenwedstrijden tegen Venezuela (vrijdag) en Argentinië (volgende week dinsdag) op de bank. De Colombiaanse bond gaat niet in op namen van opvolgers. Volgens de krant El Tiempo zijn Guus Hiddink, de Argentijn Gerardo Martino en de Argentijn Néstor Lorenzo (assistent van Pekerman) in beeld.

AP

Mourinho akkoord met celstraf in fraudezaak

José Mourinho heeft volgens Spaanse media een deal gesloten met het Spaanse gerecht over een lopende zaak wegens belastingfraude. De coach van Manchester United zou een boete van twee miljoen euro hebben geaccepteerd en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Mourinho zou in de periode 2011-2012 bepaalde inkomsten niet bij de Spaanse fiscus hebben aangegeven. Hij was destijds in dienst van Real Madrid.

De voorbije jaren kwamen al heel wat vedetten uit het internationale voetbal in aanraking met de Spaanse fiscus. Onder meer Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Alexis Sanchez en Javier Mascherano betaalden miljoenenboetes nadat ze schuld hadden bekend.

Photo News

Srecko Katanec nieuwe bondscoach van Irak

De Sloveen Srecko Katanec (55) is aangesteld als nieuwe bondscoach van Irak. De oud-middenvelder van onder meer Stuttgart en Sampdoria tekende een contract voor drie jaar. Katanec had in het verleden Olympiakos en de nationale ploegen van de Verenigde Arabische Emiraten, Georgië en Macedonië onder zijn hoede. Zijn hoofddoel is Irak plaatsen voor het WK 2022 in Qatar. Tot dusver was Irak er nog maar één keer bij op een WK, in 1986 in Mexico. In de groepsfase verloor het toen met 2-1 van België. Katanec, die jaarlijks 1,2 miljoen dollar zal verdienen, volgt Basim Qasim op.

Srecko Katanec.
AFP Srecko Katanec.

Cyriel Dessers krijgt nieuwe coach bij FC Utrecht

FC Utrecht moet op zoek naar een nieuwe trainer. De club uit de Nederlandse Eredivisie beëindigde vandaag de samenwerking met Jean-Paul de Jong.

De 47-jarige De Jong, een oud-middenvelder van Utrecht, nam afgelopen winter het trainersstokje over van Erik ten Hag, die naar Ajax vertrok. De huidige veldtrainers Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys nemen de taken van De Jong tijdelijk waar.

Utrecht, de club van aanvallers Cyriel Dessers en Othman Boussaid, staat na vier speeldagen op de elfde plaats met 5 punten.

"Het vertrouwen van de spelersgroep was bij de aanstelling van Jean-Paul broos, maar we hebben toch besloten om hem een kans te geven. Hierbij speelde, naast de ongelukkige timing van de trainerswissel, de wederzijdse loyaliteit een belangrijke rol", legt hoofdaandeelhouder Frans van Seumeren uit. "Tijdens de evaluatie deze zomer bleek dat de chemie en communicatie met spelers en staf nog steeds niet optimaal was. Daarop werd door Jean-Paul de staf anders ingericht. Helaas heeft dit niet het gewenste resultaat gehad, de progressie is niet in lijn met onze sportieve ambities."

Paraguay stelt Osorio aan als bondscoach

De Paraguayaanse voetbalbond heeft de Colombiaan Juan Carlos Osorio (57) aangesteld als nieuwe bondscoach. Osorio moet het Zuid-Amerikaanse land naar het WK 2022 in Qatar loodsen. Op het voorbije WK in Rusland zat Osorio op de bank bij Mexico, dat in de achtste finales sneuvelde na 2-0-verlies tegen Brazilië. Noch Osorio noch de Mexicaanse bond was vragende partij om het aflopende contract te verlengen. De Colombiaan coachte 'El Tri' gedurende drie jaar. Paraguay, dat naast een WK-ticket greep, zat al sinds oktober 2017 en het vertrek van Francisco Arce zonder bondscoach.

Juan Carlos Osorio.
REUTERS Juan Carlos Osorio.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Baldr VanHoek

    Zeer opvallend hoe voetballers gecriminaliseerd worden de laatste jaren in Spanje... wie is daar nog niet veroordeeld met naam en faam? Heeft natuurlijk alles te maken met de oorsprong van het geld en de drang alles buiten de norm te houden als basisprinicpe van de democratie. Als iedereen met deze norm veroordeeld wordt, kan het niet anders dan dat de norm is verbreed met inhouding van de juiste informatie of gecriminaliseerde normen waar men niet van op de hoogte is gesteld.