FT buitenland 05/11. Liverpool laat Shaqiri thuis uit vrees voor vijandige ontvangst in Servië - “Adidas wil Real jaarlijks 110 miljoen betalen” - PSG stapt naar TAS voor fraudezaak

Shaqiri vierde zijn goal op het WK in Rusland tegen Servië op controversiële wijze.
EPA Shaqiri vierde zijn goal op het WK in Rusland tegen Servië op controversiële wijze.

Empoli ontslaat jarige Aurelio Andreazzoli

Empoli heeft zijn trainer Aurelio Andreazzoli de laan uitgestuurd. Een overdaad aan sentiment kan de clubleiding niet verweten worden. Andreazzoli kreeg zijn ontslag op de dag van zijn 65ste verjaardag.

Vorig seizoen leidde Andreazzoli Empoli naar de titel in de Serie B. Ook in de Serie A begon het goed, met op de eerste speeldag een 2-0 zege tegen Cagliari. Daarna werd er echter tien wedstrijden lang niet meer gewonnen en na elf speeldagen laat Empoli met 6 punten alleen Frosinone (ook 6 ptn) en Chievo Verona (-1) achter zich. Een 5-1 nederlaag, vrijdag op het veld van Napels, met een hattrick van Dries Mertens, deed Andreazzoli de das om.

Empoli-coach Andreazolli.
REUTERS Empoli-coach Andreazolli.

PSG schakelt TAS in voor Financial Fair Play

Paris Saint-Germain heeft bij het Internationaal Sporttribunaal TAS een klacht ingediend tegen de UEFA. De Europese voetbalbond heropende een aantal weken geleden het onderzoek naar het financiële beleid van de Franse topclub. Volgens de leiding van de PSG is dat niet terecht.

PSG, eigendom van schatrijke investeerders uit Qatar, kwam in opspraak door de aankoop van de Braziliaan Neymar (voor 222 miljoen euro) en de Fransman Kylian Mbappé (voor 180 miljoen euro). Op basis van de regels van Financial Fair Play (FFP) mag een club in Europa per jaar niet meer uitgeven dan de omzet. Met deze stelregel wil de UEFA voorkomen dat de vermogende eigenaren het succes gaan kopen en met hun gigantische bedragen de spelersmarkt ernstig verstoren.

De financiële waakhonden van de UEFA concludeerden eerder dat Paris Saint-Germain in het kader van FFP geen regels had overtreden, maar de Europese voetbalbond heropende onlangs toch weer het onderzoek.

Photo News

“Adidas wil Real jaarlijks 110 miljoen betalen”

Het ‘contract van de eeuw’, zo omschrijft de Spaanse krant Marca de onderhandelingen tussen Real Madrid en kledingsponsor Adidas over een nieuw contract. Volgens Marca wil Adidas in tien jaar liefst 1,1 miljard betalen om de kleding te mogen leveren aan de ‘Koninklijke’. Het zou dan gaan om de grootste sponsordeal ooit in het Europese voetbal.

Het nieuwe contract moet in 2020 ingaan. Adidas levert sinds 1998 de kleding aan Real Madrid. Het Duitse merk betaalt nu jaarlijks maximaal 52 miljoen euro (42 miljoen vast en 10 miljoen variabel), maar in de nieuwe deal zou dat bedrag verdubbeld worden. Volgens Marca krijgt Real Madrid tussen 2020 en 2030 jaarlijks 110 miljoen. Dat bedrag kan door bonussen oplopen tot bijna 150 miljoen.

Hoofdsponsor Fly Emirates betaalt 70 miljoen euro per jaar om op de voorkant van het witte shirt van de Madrilenen te staan. Daar steekt de 55 miljoen euro die FC Barcelona van Rakuten ontvangt zowaar schril bij af.

AP

Liverpool laat Shaqiri thuis

Xherdan Shaqiri ontbreekt in de selectie van Liverpool voor de uitwedstrijd in de Champions League tegen Rode Ster Belgrado. Volgens Jürgen Klopp, de manager van de Reds, wordt de middenvelder in bescherming genomen omdat hem anders een heel vijandige ontvangst in Servië zou wachten.

De Zwitser van Kosovaars-Albanese afkomst stootte afgelopen zomer tijdens het WK de Servische supporters voor het hoofd door een doelpunt tegen Servië op een provocerende manier te vieren. Hij vormde met zijn handen een dubbele adelaar, het symbool van de Albanese vlag. Daarnaast ergerde hij de Servische aanhang, die hem constant uitfloot, door met Kosovaarse vlagjes op zijn schoenen te spelen.

AFP

De politieke verhoudingen tussen enerzijds Servië en anderzijds Albanië en Kosovo liggen nog altijd heel gevoelig. Jürgen Klopp wil de zaak niet op de spits drijven en laat Shaqiri daarom thuis. “Wij gaan naar de fantastische stad Belgrado als een voetbalploeg om er voetbal te spelen. We hebben ook geruchten opgevangen over de ontvangst die Shaq er zou krijgen, en al weten we niet wat er zou gebeuren, we willen alleen maar 100 procent op voetbal gefocust zijn. Shaq is er niet bij en hij aanvaardt en begrijpt dat. Hij is onze speler, we houden van hem en hij zal nog vaak voor ons spelen, maar niet dinsdag.”

EPA

Mousa Dembélé (Tottenham) speelt niet tegen PSV

Mousa Dembélé kan dinsdag zoals verwacht niet meespelen met Tottenham in het Champions Leagueduel tegen PSV. De middenvelder liep zaterdag in het competitietreffen tegen Wolverhampton een blessure aan de rechterenkel op. Hij moest al na enkele minuten worden gewisseld. “Mousa Dembélé (enkel) wordt verder opgevolgd en zal niet beschikbaar zijn voor de wedstrijd van morgen”, zo laten de Spurs maandag weten.

Jan Vertonghen is nog steeds out met een hamstringblessure. “Zijn herstel gaat goed vooruit”, stelt de club. Toby Alderweireld is wel fit. Als de Londenaars uitzicht willen behouden op overwinteren in de Champions League, moeten ze dinsdagavond in Wembley winnen van PSV. Beide teams haalden slechts 1 punt uit hun eerste drie duels. Barcelona leidt in groep B met 9 op 9 voor Inter Milaan (6 punten)

Dembélé valt uit tegen de Wolves.
Action Images via Reuters Dembélé valt uit tegen de Wolves.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willems michel

    Provocatie wordt toch bestraft in het voetbal en als deze dan nog politiek geladen is, dient de UEFA en FIFA zeker op te treden tegen deze spelers. 2 maten, 2 gewichten !