FOX Sports houdt Van Basten week van tv wegens 'Sieg Heil’

.
RV/EPA .
Sportzender FOX Sports houdt Marco van Basten een week lang van de zender wegens een nazi-opmerking. De vergoeding die Van Basten normaal krijgt, wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Volgens FOX Sports ‘schoot Van Basten mis met een verkeerde grap op een verkeerd moment’. Tijdens de live-uitzending, voorafgaand aan het Eredivisieduel tussen Ajax en Heracles, interviewde presentator Hans Kraaij Jr. Heracles-trainer Wormuth. Nadat dat interview afgelopen was, vond Van Basten - studiogast - er niets beter op dan “Sieg Heil” te roepen. Die actie zorgde meteen voor heel wat verbijstering op de social media. Net dit weekend werd in het Nederlands voetbal een statement gemaakt tegen racisme en discriminatie, na de gebeurtenissen van vorige week tijdens FC Den Bosch-Excelsior.  Voetballer Ahmad Mendes Moreira werd in die match racistisch bejegend door Den Bosch-supporters. De wedstrijd werd kort stilgelegd. 

Van Basten kwam in de rust van het duel met een kort excuus voor de in zijn ogen “misplaatste grap”. “Het was niet mijn bedoeling om mensen te choqueren. Ik wilde alleen het Duits van Hans wat uitleggen. Maar ik bied mijn excuses aan”, aldus ex-bondscoach van het Nederlands elftal. Sieg Heil (vertaald: heil aan de overwinning, red.) is een groet die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt in nazi-Duitsland. De Nederlander keert zaterdag 7 december weer terug aan tafel van De Eretribune bij FOX Sports.

Marco van Basten.
REUTERS Marco van Basten.

Presentator: “Het was oliedom en dat had hij zelf ook moeten weten”

Presentator Hans Kraaij vond de reactie van Van Basten niet slim. Zeker niet gezien de timing. “Dat was oliedom. Dat zal hij zelf ook weten”, reageerde Kraaij vanmorgen. De Nederlandse presentator las daarbij een Whatsapp voor die Van Basten hem had gestuurd. Het leven is als voetbal. Soms schiet je raak, soms schiet je mis. Maar als je mis schiet, wil dat niet zeggen dat je een slecht mens bent.”  

FOX Sports heeft ook excuses gemaakt voor de opmerking van Van Basten. Volgens een woordvoerder was zijn uitlating ongepast. “Niet alleen vandaag, maar iedere dag.” Ook in de media is er veel rond de woorden van Van Basten te doen. 

Verder doen Van Bastens woorden ook in Duitsland om begrijpelijke redenen veel stof opwaaien. In Bild spreken ze van een “nationaal schandaal in Nederland.” Bij Der Spiegel hekelen ze de nazigroet. “Hij was een grote man op het voetbalveld. Maar de tv-expert nam nu de verkeerde afslag met een nazigroet richting de Duitse coach Frank Wormuth.”

Beelden van de excuses van Van Basten:
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sam El riff

  Dennis bergkamp was en is beter !!!

 • ann mathijs

  Ongelooflijk dom! Net nu, geen woorden voor....

 • dirk claeys

  Opsluiten die kerel!

 • Madame Prez

  Als hij had gezegd : 'Heil aan de overwinning' was er niets aan de hand geweest...

 • J Keulemans

  Wat is het verschil tussen de Hitler groet en seig heil zeggen. Een mooi pak en een das?