Zwitsers openen gerechtelijk onderzoek naar Blatter

AFP
Het Zwitserse gerecht heeft een onderzoek ingesteld tegen aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Dat maakte het bureau van de Zwitserse procureur vandaag bekend. "Het Openbaar Ministerie van de Confederatie (MPC) heeft een gerechtelijke procedure opgestart tegen de voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA op verdenking van mismanagement en misbruik van vertrouwen", klonk het in de mededeling van de procureur. Blatter ontkent bij monde van zijn advocaat dat hij zijn functie als FIFA-voorzitter heeft misbruikt.

"Blatter zal meewerken. We geven het Zwitserse gerecht de mogelijkheid om de documenten en de bewijzen in te kijken. Dan is het duidelijk dat het contract volgens de regels is opgesteld en er geen sprake is van wanbestuur", zegt Richard Cullen, de Amerikaanse advocaat van Blatter.

Blatter wordt verdacht van een betaling van twee miljoen Zwitserse frank (1,83 miljoen euro, red) aan UEFA-voorzitter Michel Platini en daarmee zou hij tegen de belangen van de Wereldvoetbalbond gehandeld hebben. De betaling zou in februari 2011 hebben plaatsgevonden, volgens het Zwitserse gerecht "voor geleverde diensten tussen januari 1999 en juni 2002". Over welke diensten het gaat, is momenteel nog niet duidelijk. Platini wordt door het gerecht dan ook verhoord als getuige.

Kandidaat-opvolger
Het is echter wel opmerkelijk dat de naam van de Fransman plots valt. Huidig UEFA-voorzitter Platini is immers kandidaat om Blatter volgend jaar op te volgen als FIFA-voorzitter en kan daarbij wereldwijd op heel wat steun rekenen. Platini werkte destijds als persoonlijk adviseur van Blatter bij de Wereldvoetbalbond. Pas in 2007 werd hij verkozen als UEFA-voorzitter.

Omstreden contract
Daarnaast wordt Blatter ervan verdacht in 2005 een omstreden contract te hebben ondertekend met de Caribische Voetbalconfederatie, volgens de Zwitserse justitie een voor de FIFA nadelige overeenkomst. Bovendien was destijds Jack Warner voorzitter van de Caribische Voetbalconfederatie. De voormalige vicevoorzitter van de FIFA is een van de spilfiguren in het grootschalige omkoopschandaal rond de Wereldvoetbalbond dat in mei losbarstte. De Amerikaanse overheid verdenkt de 72-jarige Warner onder meer van corruptie en het witwassen van grote sommen geld. Zo zou hij miljoenen dollars op stak hebben gestoken om in ruil drie stemmen voor de organisatie van het WK 2010 aan te leveren. Warner werd intussen op vraag van het Amerikaanse gerecht al uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

FIFA verleent medewerking
De FIFA wil volledig meewerken aan het onderzoek naar Blatter, zo liet de Wereldvoetbalbond al weten. Het onderzoeksteam kreeg vervolgens toegang tot het hoofdkantoor in Zürich. Eerder deze week gaf de FIFA het Zwitserse gerecht al toegang tot de e-mails van Jérôme Valcke, de afgezette secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond. Volgens de beschuldigingen zou Valcke duizenden tickets voor het WK in Brazilië in 2014 ver boven de marktprijs hebben verkocht op de zwarte markt.

Portret Sepp Blatter

Naam: Sepp Blatter.

Geboren: 10 maart 1936 in Visp (Zwi).

Sportieve carrière: amateurvoetballer (1948-1971).

Bestuurlijke carrière: technisch directeur FIFA (1975-1981), secretaris-generaal FIFA (1981-1998), voorzitter FIFA (sinds 1998).

Privé: drie keer gescheiden, vader van dochter Corinne.

Bijzonderheden: wordt al sinds 1998 in verband gebracht met corruptie. Werd op 29 mei voor de vierde keer herkozen als FIFA-voorzitter, ondanks een groot omkoopschandaal binnen de organisatie. Hij besloot vier dagen later alsnog terug te treden en wordt sinds 25 september door de Zwitserse justitie officieel verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden en het betalen van 1,8 miljoen euro aan smeergeld aan Michel Platini, de huidige voorzitter van de UEFA.

AFP

Portret Michel Platini

Naam: Michel Platini.

Geboren: 21 juni 1955 in Joeuf (Fra).

Loopbaan als speler: Nancy (1972-1979), Saint-Etienne (1979-1982), Juventus (1982-1987), 72 interlands voor Frankrijk.

Voornaamste successen: Europees kampioen met Frankrijk (1984), Europa Cup 2 (1984), Europa Cup 1 (1985), wereldbeker (1985), Europees voetballer van het jaar (1983, 1984, 1985).

Loopbaan als trainer: bondscoach van Frankrijk (1988-1992).

Loopbaan als bestuurder: vice-voorzitter organisatiecomité WK 1998, persoonlijk adviseur FIFA-voorzitter Blatter (1998-2002), vice-voorzitter Franse voetbalbond (vanaf 2001), lid dagelijks bestuur UEFA en FIFA (sinds 2002), voorzitter UEFA (vanaf 2007), kandidaat FIFA-voorzitterschap.

AFP

Chornologie verkiezingen FIFA-voorzitter

6 januari 2015: de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein is na Blatter en Jérôme Champagne, die zich een jaar eerder al aanmeldde, de derde die zich verkiesbaar stelt.

15 januari: de Franse oud-voetballer David Ginola mengt zich ook in de verkiezingsstrijd.

26 januari: KNVB-voorzitter Michael van Praag stelt zich onverwacht kandidaat.

28 januari: de Portugese oud-topvoetballer Luis Figo meldt zich eveneens in de race.

30 januari: Ginola heeft niet genoeg steun en meldt zich af, een paar dagen later gevolgd door landgenoot Champagne.

11 mei: Van Praag, Figo en Bin al-Hussein overleggen in het geheim over hun strategie en kansen.21 mei: Van Praag en Figo trekken hun kandidatuur in. De Amsterdammer schaart zich achter Bin al-Hussein, die een deel van zijn plannen overneemt.

27 mei: twee dagen voor het congres worden zeven FIFA-kopstukken in Zürich opgepakt op verdenking van omkoping en corruptie. Zij behoren tot de veertien mannen die zijn aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. Blatter blijft buiten schot.

29 mei: Blatter wordt herkozen als voorzitter. Zijn enige overgebleven uitdager prins Ali trekt zich na de eerste stemronde, waarin Blatter 133 stemmen kreeg, terug uit de strijd.

2 juni: Blatter kondigt alsnog zijn vertrek aan. "Ik voel niet de steun van de voetbalwereld. De FIFA heeft een grote opknapbeurt nodig."

30 juni: Van Praag zal zich niet opnieuw verkiesbaar stellen, zegt de Nederlander.

20 juli: de FIFA maakt bekend dat de verkiezing voor de nieuwe voorzitter op 26 februari in Zürich zal plaatshebben.

29 juli: Michel Platini, de Franse voorzitter van de UEFA, stelt zich verkiesbaar als president voor de FIFA. Hij is de eerste kandidaat die zich officieel heeft gemeld.

17 september: Secretaris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter bij de FIFA, wordt op non-actief gezet vanwege mogelijke corruptie.

25 september: De Zwitserse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Blatter. Hij wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. Platini raakt ook ernstig in opspraak. Hij zou 1,8 miljoen euro aan smeergeld van Blatter hebben ontvangen.

Het net rond aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter lijkt zich te sluiten
AFP Het net rond aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter lijkt zich te sluiten