Zwitserland: Platini ook deels verdachte

Miichel Platini.
AFP Miichel Platini.
De belaagde UEFA-voorzitter Michel Platini wordt in het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de wereldvoetbalbond FIFA wel degelijk voor een deel als verdachte behandeld. Dat heeft de Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber vandaag tegen verslaggevers gezegd.

"Het is onwaar dat we meneer Platini afgelopen vrijdag alleen hebben gehoord als getuige. We doen onderzoek naar hem als een persoon die tussen getuige en verdachte instaat."

Platini heeft de afgelopen dagen meer dan eens benadrukt dat hij geen verdachte is in het meest recente onderzoek van de Zwitserse justitie naar omkoping en corruptie binnen de FIFA-top. De Zwitsers begonnen vrijdag een strafzaak tegen FIFA-voorzitter Sepp Blatter. 

De 79-jarige Zwitser wordt verdacht van verduistering van FIFA-gelden en van wanbeleid als baas van de wereldvoetbalbond. Blatter gaf sinds 1998 leiding aan de FIFA. Platini is in opspraak gekomen door een verdachte betaling aan hem.

'Het is onwaar dat we meneer Platini afgelopen vrijdag alleen hebben gehoord als getuige'

De Zwitserse procureur-generaal

Betalingen

FIFA-baas Blatter zou in februari 2011 namens de FIFA een bedrag van 2 miljoen Zwitserse francs (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan zijn collega van de Europese voetbalbond, Platini. 

Blatter ontkende bij monde van zijn advocaat dat hij zijn functie heeft misbruikt. Ook Platini benadrukte na het verhoor dat er niets mis is met de 2 miljoen Zwitserse frank die hij in 2011 ontving van de FIFA-voorzitter. "Dat bedrag heeft betrekking op het werk dat ik uitvoerde als onderdeel van mijn contract bij de FIFA", meldde Platini vrijdag in een verklaring. Hij benadrukte dinsdag nog maar eens dat hij vastbesloten is om in de race voor het voorzitterschap van de FIFA te blijven.

Het geld was bedoeld voor "werk uitgevoerd tussen januari 1999 en juni 2002", aldus de Zwitserse aanklager die de betaling als "onrechtmatig" kwalificeert. Blatter zou te kwader trouw hebben gehandeld en de belangen van de FIFA hebben genegeerd.

Sepp Blatter krijgt een stapel valse dollarbiljetten naar het hoofd gesmeten tijdens een persconferentie in juli.
ANP Sepp Blatter krijgt een stapel valse dollarbiljetten naar het hoofd gesmeten tijdens een persconferentie in juli.

Grote gevolgen

De zaak kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van zowel Blatter als Platini. Blatter heeft al gezegd dat hij zijn mandaat neerlegt op 26 februari 2016, als zijn opvolger wordt gekozen. Niet valt uit te sluiten dat hij eerder opstapt, vanwege de zaak waarin hij nu verwikkeld is geraakt. De FIFA zette vorige week zijn secretaris-generaal Jérôme Valcke aan de kant, na beschuldigingen dat hij onderhands heeft verdiend aan de verkoop van wedstrijdkaarten bij het vorige WK.

Platini geldt als voornaamste kandidaat om Blatter op te volgen als FIFA-president. Diverse lidstaten van de UEFA willen in elk geval zo snel mogelijk tekst en uitleg van Platini over zijn riante salarisdeal met de FIFA. 

Vooral de zeer lange periode van negen jaar die er tussen het vermeende werk en de dubieuze betaling zit, wekt alom veel verbazing.