Zuid-Afrika ontkent stemmen voor WK 2010 te hebben gekocht

GETTY
Zuid-Afrika heeft geen smeergeld betaald om het WK 2010 binnen te halen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van Sport Fikile Mbalula verklaard op een persconferentie.

Mbalula ontkende niet dat zijn land in 2008 een bedrag van 10 miljoen dollar heeft overgemaakt aan de CONCACAF, de confederatie van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Dat geld was echter niet bedoeld om stemmen te kopen, zoals het Amerikaanse gerecht vermoedt, maar om lokale projecten in de Caraïben te ondersteunen.

"Het geld ging naar goedgekeurde projecten. Het was geen omkoping", vertelde Fikile Mbalula, die de Amerikanen opriep 'bewijzen' te leveren. "Het geld had niets te maken met het kopen van stemmen. Het was bedoeld om een erfenis na te laten."

Jack Warner
Volgens de Zuid-Afrikaanse minister haalde zijn land de organisatie van het WK 2010 binnen dankzij een sterk dossier en goed lobbyen. "We weigeren de speelbal te zijn in een gevecht tussen de Amerikaanse autoriteiten en de FIFA", klonk het nog.

Een van de hoofdverdachten in het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA, is Jack Warner. De bobo uit Trinidad & Tobago was op het moment van de toewijzing voorzitter van de CONCACAF en zou miljoenen smeergeld hebben gekregen om stemmen te kopen.